Harald Osa1

Spisser kompetansen i nordnorsk mat

Å styrke kunnskapen om råvarer og mattradisjoner i regionen er målet når kokker samles til kurs i Alta, Tromsø, Narvik og Gravdal i løpet av mars og april. Initiativet kommer fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Publisert

– Jeg ønsker å bidra til at norske kokker opplever stolthet og glede over norske råvarer og tradisjoner, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Her deler hun ut pris til Norges beste råvarer i konkurransen Det Norske Måltid i november. (Foto: Philip Tornes)

– Nærhet til ypperlige råstoffer kombinert med kunnskap til å utnytte dem best mulig, er en uslåelig kombinasjon. En lokal profil på menyen gir flere nyanser til smaken av Norge, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Interesse for lokal mat

Harald Osa, leder i Stiftelsen Norsk Matkultur, kunne ikke ha vært mer enig.

– Interessen for lokal mat har aldri vært større, og gjester og reisende bør få oppleve det beste landsdelen har å by på, sier Osa.

– Når fagfolk nå møtes for inspirasjon og faglig påfyll vil det forhåpentligvis gi utslag i flere gode matopplevelser på nordnorske spisesteder.

Nord-Norge først ut

Harald Osa i Stiftelsen Norsk Matkultur hoder fanen høyt for norsk mat og håper kursene bidrar til flere gode matopplevelser på nordnorske spisesteder. (Foto: Philip Tornes)

Lokalmatkursene er utarbeidet av Stiftelsen Norsk Matkultur på oppdrag fra Fiskeri- og kystdepartementet. Selve modellen for gjennomføring av kursene skal testes ut i Nord-Norge. Siden skal det vurderes om prosjektet skal utvides til et tilbud om kurs i lokal mat over hele landet.

– Jeg ønsker å bidra til at norske kokker opplever stolthet og glede over norske råvarer og tradisjoner. Dette er viktig både for norske gjester og ikke minst for turistene som besøker landet vårt. Jeg håper kursene vil bidra til dette, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Lokale råvarer og lærerkrefter

Krefter fra landsdelen står for både kursledelse og gjennomføring. På arrangementssida er Matnettverket i Nord-Norge, Biofosk Nord på Holt, samt Arktisk meny og Opplæringskontoret for restaurant og matfag i Nordre Nordland involvert. En bredt sammensatt ressursgruppe bidrar til kvalitetssikring av innholdet og den lokale profilen.

Berglund og Innerå

Kari Innerå (bildet) og Roy Magne Berglund er kursledere. (Foto: Morten Holt)

Kurslederne er lofotværingen Roy Magne Berglund, kjent fra serien Smaken av Norge på TV2 i fjor, og Kari Innerå som opprinnelig kommer fra Andørja i Troms og har hentet hjem flere internasjonale priser i kokkekunst.

I Alta og Narvik står sjømat på programmet, med et spesielt fokus på hval, torsk og sei, inkludert tradisjonelle konserveringsmetoder som klippfisk, tørrfisk og boknafisk.

Kjøtt og vilt er temaet i Gravdal og Tromsø, der er det reinsdyr, lam og kje som skal tilberedes under Roy Magne Berglunds kyndige ledelse.

Se hele kursutlysningen www.norskmatkultur.no

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS