Caffe latte
Caffe latte

Traktekaffen mindre het

Ikke siden Norsk Kaffeinformasjon startet undersøkelser av norske kaffevaner for snart 30 år siden, har mindre av kaffen vi drikker vært koke- og traktekaffe.

Publisert

LAGE SELV: Stadig flere velger å være sin egen barista, og salget av espressomaskiner har steget bratt de siste tre årene. (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

Kaffeforbruket per nordmann holder seg stabilt på rundt 9,5 – 9,6 kilo i året. Men i 2009-undersøkelsen svarer kun 73 prosent at de vanligvis lager traktekaffe eller kokekaffe.

Dette er en nedgang på fem prosentpoeng fra forrige undersøkelse for fire år siden, og den laveste andelen siden den første undersøkelsen i 1982.

Samtidig svarer rekordmange at de vanligvis lager kaffe med presskanne, moccakanne og espressomaskin.

– Salget av kaffetraktere har gått noe ned, mens salget av espressomaskiner har steget bratt de siste tre årene, sier Lars Hoel i Lefdal Elektromarked.

Denne jula var espressomaskin en av de mest populære gavene under treet.

Den nye vinen

Traktekaffe er fremdeles den kaffen de fleste av oss vanligvis lager, med 65 prosent. Men bare rundt halvparten av de som lager traktekaffe foretrekker denne kaffen, viser undersøkelsen.

Med espressomaskiner er det helt omvendt. Det er over dobbelt så mange som sier at de foretrekker kaffe fra espressomaskin, enn som lager slik kaffe selv.

– Årsaken til traktekaffens dalende popularitet, er nok at det finnes så mange andre varianter å velge mellom, sier Marit Lynes i Norsk kaffeinformasjon.

Hun mener likevel kaffetrakteren langt fra er på vei ut av norske kjøkken, men at espressomaskinen kommer i tillegg.

– Trenden går i retning av rene kaffesorter, som skal være ferskest mulig. Flere kjøper hele bønner og kverner selv, eller får dem kvernet i kaffebaren. De store kaffehusene har fulgt opp med et stort utvalg av stedegne kaffesorter i dagligvarebutikken, fra land som Kenya, Guatemala og Mexico, sier Lynes.

– Kaffe har på mange måter blitt den nye vinen og beskrives ofte i samme ordlag, som for eksempel sødmefylt, med fruktig innslag eller syrlig ettersmak.

Større interesse

De tre siste årene har butikkene fått et stort utvalg av espressomaskiner, både når det gjelder design, funksjon og pris.

De enkleste modellene koster rundt 1500 kroner, men du kan få maskiner til over 20 000.

– Nå kan folk velge en kaffemaskin som gir akkurat den kaffen de ønsker. Noen kaffemaskiner kverner kaffebønnene slik at du kan blande ulike bønnetyper for din spesielle smak, mens andre maskiner bruker kapsler som kommer i mange smaksvarianter, sier Lars Hoel i Lefdal.

Mer penger i kaffe en før

Selv om kaffeundersøkelsen viser at størsteparten av oss drikker kaffen svart, er melkesteamer også populært, ifølge Lefdal.

– Generelt er folk villig til å legge mer penger og tid i kaffe enn før. Interessen og kunnskapen rundt kaffe og kaffemaskiner har økt betraktelig på kort tid, sier Hoel.

Før kjøp av espressomaskin anbefaler han å tenke over om man vil være barista og selv kontrollere hele prosessen, eller om det skal gå enkelt og raskt for å få en kaffekopp.

(Pressemelding/Newswire)

Powered by Labrador CMS