XXLofoten_web

Unik satsing på design i Nordland

ARENA Innovative Opplevelser i Nordland og Svalbard har inngått et samarbeid med Norsk Designråds rådgiverteam og Innovasjon Norge Nordland for å styrke de 30 medlemsbedriftenes lønnsomhet og konkurransekraft gjennom å satse på design. Så langt har 12 bedrifter i nettverket valgt å benytte seg av dette tilbudet. Dette er den største samlede satsning på design i reiselivsbedrifter i Norge.

Publisert

Bedriftsnettverket Innovative Opplevelser består av 30 bedrifter i Nordland og på Svalbard og er et såkalt ARENA-prosjekt, dvs. en del av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA sin nasjonale satsning på et mer innovativt norsk næringsliv.

Bedriftene i nettverket ble i vinter presentert for suksesshistorien til Sorrisniva (tidligere Alta Igloo Hotell) som i fjor ble kåret til Norges mest innovative reiselivsbedrift og mottok Merket for god design fra Norsk Designråd for sin visuelle identitet i 2010.

Design lønner seg

Som en del av Arena-programmet hadde Norsk Designråd et to dagers seminar for bedriftsnettverket hvor Norsk Designråd kunne vise til mange eksempler på hvordan satsning på design har gitt norske bedrifter uttelling på bunnlinjen. Dette inspirerte bedriftene til å gå inn i en vurdering av hvordan de selv framstår, og 12 av disse har konkludert med at dette kan gi virksomheten et verdifullt løft.

- I Norge og spesielt i nord har vi et helt unikt landskap som skaper opplevelser i verdensklasse. Men dette må kommuniseres og pakkes inn på en slik måte at folk der ute får øynene opp for hva disse bedriftene har å tilby, påpeker rådgiverteamet for Innovative Opplevelser hos Norsk Designråd, Knut Bang og Benedicte Wildhagen.

Trygghet med solid kompetanse i ryggen

Mange av disse bedriftene har hatt sine bedriftsnavn og visuelle design siden oppstarten, og ser nå behovet for å fornye seg: ”Vi både vokser og har helt andre tilbud til kundene enn da vi startet”, sier en av nettverksbedriftene i Lofoten.

- Vi må få et design som kommuniserer det vi står for i dag, som fungerer internasjonalt og som vi kan vokse videre med. Det er en tøff prosess ”å skifte ham” – men vi er sikre på at det er både viktig og riktig” fortsetter han. "At vi samarbeider både med Norsk Designråd og de andre bedriftene i nettverket gir oss den tryggheten vi trengte for å gå i gang”, sier han.

Prosjektene

Sist uke startet nettverkets bedrifter i Salten opp sine designprosesser med Norsk Designråd; Stella Polaris og Norsk Luftfartsmuseum i Bodø og Tuvsjyen i Saltstraumen. I tillegg er Hvalsafari AS på Andenes, Ringstad Sjøhus i Bø i Vesterålen, Lofotr Vikingmuseum, Aalan Gård på Vestvågøy, Lofotakvariet, Lofotferga og XXLofoten i Svolvær allerede i gang.

Norsk Designråd sine rådgivere bistår i designprosessen gjennom for eksempel å identifisere muligheter og forankre designprosessen til forretningsstrategien slik at det blir enklere å lykkes i designsatsningen.

Rådgiverne fra Norsk Designråd leverer ikke selv selve designløsningene, men sørger for god operasjonell ledelse av prosjektet, knytning til strategi og mål og kobling til riktig designmiljø og kompetanse. Innovasjon Norge i Nordland har lagt til rette for prosessen ved å finansiere Norsk Designråds rådgivning til bedriftene. I neste fase vil Innovasjon Norge Nordland bidra med delfinansiering av nettverksbedriftenes kjøp av designløsning.

Pressemelding

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS