Grilling illustrasjon nett1
Grilling illustrasjon nett1

Sett din smak på grillsesongen

Endelig er grillsesongen her. For mange, spesielt på Østlandet, er den allerede godt i gang etter noen dager med godvær får vi en forsmak på deilige sommerkvelder. Tenn grillen og nyt allerede nå, bruk påsken til å smake på nygrillet kjøtt eller fisk.

Publisert

Grillsesongen er i gang. Sett din egen smak på grillmaten med sauser og marinader. (Foto: Opplysningskontoret for kjøtt)

Hvert måltid kan bli en ny, spennende smaksopplevelse ved hjelp av enkle midler. Sett et personlig preg på middagen ved å lage din egen krydderblanding, saus eller marinade. Det er jo krydderne og marinadene som gjør kjøttet, fisken og kyllingen på grillen til påske-, vår- og sommerkveldenes store nytelse.

Prøv en god krydderblanding for fisk. Gni laksen med en tørrmarinade av sukker, salt, kanel, muskat, oregano og hvitløk – grill og nyt den herlige krydderlukten og kjenn hvordan laksen smelter i munnen.

Tør du prøve noe nytt?

Eller tør du by på kjøtt med sjokoladekrydder? Overrask med bringebærsaus til grillet oksekjøtt! Garantert uventet, men en sikker vinner med sin vakre, røde farge og tabasco-vri.

Bland en enkel, men magisk marinade til svinefilet som gir en syrlig, søt og hot smak av sambal oelek. Alle grillanledninger har plass til en klassiker - en BBQ-saus med tyngde! Her får du oppskriften på en mettende og fyldig BBQ-saus med en lett røkt smak.

Grilloppskrifter

Under finner du noen oppskriftsforslag på sauser og marinader som setter sitt preg på en god grillmiddag.

Bringebærsaus til grillmat 4 porsjoner

Styrken på denne sausen er avhengig av hvor mange dråper tabasco som tilsettes.

* 150 g bringebær

* 4 ss Dansukker Brun Farin

* 2 ss Worcestershiresaus

* 2 ss tomatpuré

* 2 ss balsamicoeddik

* 2–10 dråper tabasco

* Salt

Fremgangsmåte: Bland alt utenom salt og tabasco i en kasserolle, og la koke i 2–3 minutter. Smak til med salt og tabasco. Server sausen til grillet oksekjøtt.

Krydderblanding til fisk

* 1 ss Dansukker Sukker

* 1 ts flaksalt

* 1 ts malt sort pepper

* 2 ts løkpulver

* 2 ts hvitløkspulver

* ½ ts malt kanel

* ½ ts malt muskatnøtt

* 1 ts tørket, støtt merian

* 2 ts tørket, støtt oregano

* 1 ts tørket, støtt timian

Fremgangsmåte: Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.

Krydderblanding (rub) til det meste

* 3 ss Dansukker Demerarasukker

* 2 ss flaksalt

* 2 ss revet mørk sjokolade

* 3 ss hvitløkspulver

* 1 ss løkpulver

* 2 ss malt spisskummin

* 2 ss chilipulver

* 1 ss malt sort pepper

Fremgangsmåte: Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.

Marinade til svinekjøtt

* ½ dl nypresset sitronsaft

* ½ dl hvitvinseddik

* ½ dl olivenolje

* ½ dl Dansukker Lys sirup

* 4 finhakkede eller revne hvitløksfedd

* 1 ts sambal oelek

* ½ ts malt sort pepper

Fremgangsmåte: Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg kjøttet i doble fryseposer, og ha i marinaden. Vend godt, slik at kjøttet dekkes av marinaden. La ligge i kjøleskap et par timer. Vend posen av og til mens kjøttet marineres. Oppskriften er nok til ca. ½ kg kjøtt.

BBQ-saus

* 1 pakke bacon i terninger, 120–150 g

* 1 stor gul løk i terninger

* 3 ss kinesisk soyasaus

* 3 finhakkede hvitløksfedd

* 1 boks (500 g) hakkede tomater

* 3 ss tomatpuré

* 1 dl Dansukker Brun Farin

* 2 ss Dansukker Mørk sirup

* 1 krm røykkonsentrat (f.eks. Liquid Smoke fra Try Me)

* 1 ss chilipulver

* 2 ss Colman sennepspulver

* 2 ts paprikapulver

* 1 ½ ts salt

* 1 laurbærblader

* 2 krm malt nellik

* 1 krm kajennepepper

Fremgangsmåte: Brun baconet i en kasserolle. Tilsett og fres den hakkede løken. Tilsett de andre ingrediensene, og la småkoke i ca. 45 minutter til sausen er tykk og seigtflytende. Hell over på glass eller flaske. Oppbevares i kjøleskap.

Pressemelding fra Dansukker

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS