scandic_logo

Første tyske hotell med miljømerket EU Ecolabel

1. oktober 2010 åpnet Scandic Berlin Potsdamer Platz i hjertet av Berlin. Hotellet blir nå det første i Tyskland som oppfyller EUs strenge miljøkriterier og som blir sertifisert i henhold til EUs offisielle miljømerking, EU Ecolabel.

Publisert

Det nyåpnede hotellet har også fått en prestisjetung sølvmedalje av DGNB, en uavhengig tysk organisasjon som sertifiserer, fremmer og belønner bærekraftig bygging. Scandic Berlin Potsdamer Platz er det første hotellet i Tyskland som er bygd etter disse bærekraftprinsippene.

- Et kontinuerlig forbedringsarbeid

Scandic har vært bransjeledende når det gjelder miljøengasjement i flere år og lanserte allerede i 1995 det første miljørommet. I dag er 115 av de 160 hotellene miljømerket, og 16 000 medarbeidere har i årenes løp blitt kurset i bærekraftspørsmål.

- Miljø- og bærekraftarbeidet er et kontinuerlig forbedringsarbeid, og når vi skaper nye hoteller, handler det om å ha et tydelig miljø- og bærekraftfokus gjennom hele prosessen, sier Inger Mattsson, bærekraftsjef for Scandic.

- Det at vårt nye hotell i Berlin nå er sertifisert med EU Ecolabel og samtidig får en pris for bærekraftig bygging, gjør oss selvfølgelig veldig stolte. EU Ecolabel er en veletablert miljømerking som gjør det enkelt for gjestene å velge en miljøvennlig boform.

Lett å velge miljømerket i Berlin

I dag velger stadig flere gjester og forbrukere miljømerkede alternativer, og engasjement rundt miljø- og klimaspørsmål vokser. På Scandic Berlin Potsdamer Platz er det lett å ta miljøbevisste valg.

– Vi er stolte over at vi allerede to måneder etter åpningen er det første hotellet i Tyskland som har begge sertifiseringene, sier Thomas Borsbach, General Manager for Scandic Berlin Potsdamer Platz.

– Hotellet er virkelig fullt av intelligente miljøløsninger. For eksempel bruker vi 100 % fornybar energi, fjernvarme og fjernkjøling, sparepærer overalt og integrerte per¬sienner som gir et jevnt inneklima. På kjøkkenet bruker vi kun energi¬effektive induksjonsovner, og ventilasjonsanlegget bruker UV-lysteknologi for å rense fraluften som deretter gjenvinnes.

Prisbelønt bygning

Den store hotellbygningen med sin elegante glassfasade belønnes også med DGNBs sølvmedalje: det er det første hotellet i Tyskland som er blitt bygd i tråd med DGNBs bærekraftprinsipper. Den uavhengige og ideelle organisasjonen DGNB samler aktører fra hele bygge- og eiendomsbransjen og har som mål å fremme bærekraftig bygging.

DGNB, som vurderer og sertifiserer bygninger og byggeprosesser, legger stor vekt på bygningens livssyklus. Teknisk kvalitet i planleggings- og byggeprosessen granskes nøye, sammen med kostnadene for energi, vann og vedlikehold. Tilgjengelighet og komfort, inkludert faktorer som støy, vurderes også. I år ble 16 eiendommer premiert; Scandic Berlin var det eneste hotellet.

EU Ecolabel

EU Ecolabel er EUs offisielle miljømerking. I 1992 besluttet EU kommisjonen å etablere et felles miljømerke for Den Europeiske Union. Kravene til merkingen utarbeides av ansvarlige organer i EUs medlemsland. Arbeidet gjøres på oppdrag fra EU-kommisjonen. Produktene skal granskes i et livsløpsperspektiv, fra råvare til avfall. Produktene skal oppfylle strenge miljø-, funksjons- og kvalitetskrav. Kravene gjøres gradvis strengere. 28 ulike varer og tjenester kan merkes med EU Ecolabel.

Eksempler på obligatoriske krav for at et hotell skal bli miljømerket med EU Ecolabel:

• 22 % av strømforbruket skal komme fra fornybare energikilder, f.eks. vann- og vindkraft.

• Minst 60 % av lyspærene skal være byttet ut med sparepærer senest ett år etter lisensieringen.

• Vannforbruk og håndtering av avløpsvann er ressurskrevende. EUs miljømerke stiller derfor strenge krav til vannkraner, dusjer og toaletter.

• I baderommene skal gjestene bli informert om hva de selv kan gjøre for å redusere vannforbruket.

• Gjenvinning er avgjørende for miljøet. Derfor skal så mye avfall som mulig sorteres, slik at gjenvinningen til nye produkter sikres.

• EUs miljømerke krever at både personale og gjester sorterer avfallet sitt – og at det skal være enkelt å gjøre det. I tillegg skal farlig avfall, f.eks. kasserte batterier, samles inn separat.

I tillegg til de obligatoriske kravene, er det en rekke frivillige krav som gir et visst antall poeng. Det kan f.eks. gjelde kjøp av miljømerkede rengjøringsmidler, toalettpapir og økologiske matvarer.

Fakta om DGNB

Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB), den tyske foreningen for bærekraftig bygging, ble grunnlagt i Stuttgart i 2007 for å fremme bærekraftig bygging. Foreningen har nå 900 medlemmer fra bygge- og eiendomsbransjen og deler årlig ut priser og sertifikater for å løfte frem spesielt miljøvennlige, ressurssparende og økonomisk effektive bygninger som er optimerte for brukernes bekvemmelighet. Så langt er 175 bygninger premiert.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS