Bjartmars Kro Quirien van Oirschot (1)

Kortreist mat i langreist kro

De kulinariske aspektene er rimeligvis et naturlig fokuspunkt når ett av kystens spisesteder skal omtales. På den annen side skal det vise seg, at mange andre sider også vekker nysgjerrigheten når man, et aldri så lite stykke utenfor allfarvei, svinger innom Bjartmars Favorittkro.

Publisert

Quirien van Oirschot forlot på sett og vis forskning, men ikke potetene da hun ble gründer og driver for Bjartmars Favorittkro ved Atlanterhavsveien på Nordmøre. (Foto: Nils Erik Langva)

Nå ja, utenfor de allmenne ferdselsårer er ikke riktig å si lenger. For den fantastiske Atlanterhavsveien på Nordmøre løper nå like forbi. Men hvem er denne Bjartmar som har gitt navn til stedet.

Og hva er forklaringen på at en nederlender, med doktorgrad i søtpoteter – av alle ting – står for servering av fiskeretter av alle slag, foruten nordmørske spesialiteter, som har falt i smak både hos norske gjester endog uten hjemstavn i trakten, og til like langveisfarende turister. Og lokalbefolkningen rimeligvis.

Sønnens navn

For å ta identiteten til den gode Bjartmar først; han er simpelthen sønn av gründerne Quirien van Oirschot og Jarle Nedal. Og når hun har gjort seg levebrød av god drikke og spise her ute mot "de drivende garn" så er årsaken en konferanse.

Huset er et gammelt trønderlån, som er fraktet til Kårvåg på Averøy på Nordmøre for å leve videre som serveringssted. (Foto: Nils Erik Langva)

Et ikke ukjent fenomen ved slike evenementer er at kvinne møter mann. I Quiriens tilfelle allerede under transportetappen. På vei mot Peru, der hun skulle presentere sine siste oppdagelser i forbindelse med sine undersøkelser på søtpoteter, kom hun til å sitte ved siden av den staute averøyingen, ingeniøren, Jarle Nedal.

Hyggepraten på den 15 timers flyturen utviklet seg til to barn, og ny adresse for Quirien. Men selv med topputdannelse som næringsmiddelteknolog fra Wageningen Universitet, sto ikke jobbtilbudene nettopp i kø på Averøy.

Fisk og ikke pannekaker

Huset er laftet og har servering i to etasjer. (Foto: Nils Erik Langva)

Da får jeg like godt starte kafé, sa hun til mannen, mest for spøk. Men ved nærmere ettertanke ble begge slått av at ideen ikke var så ute av veien, nærmere bestemt Atlanterhavsveien, som nylig var anlagt og spektakulært fotografer og presentert i spesialmagasiner verden over, og positive omtaler spredt over hele internett.

Paret ville satse på lokaler med koselig atmosfære. Et spesielt avertissement i Adresseavisen vakte interesse i den forbindelse. Og ganske snart var de kjøpere av et gammelt trønderlån, som har vært bolig for mange generasjoner trøndere i rundt 150 år. De fant en fantastisk tomt rett ved Atlanterhavsveien på Averøy, med utsyn mot holmer og hav helt ut til den ytterste synsrand i havshorisonten. Huset, som er i laftet tømmer, ble flyttet fra Malm i Trøndelag. Etter stor egeninnsats ble de første gjester invitert i mai 2006.

På menyen står mange fiskespesialiteter, og absolutt ikke pannekaker. For Quirien hadde gjort hjemmeleksen sin og tatt bryet med forberedelsers svært mange gründere glemmer, nemlig å undersøke om markedet var mottakelig for tankene hennes om et serveringssted som skilte seg ut fra mengden.

Men hun gjorde en innsats på rimeligst tenkelig måte ved rett og slett å fritte ut tilfeldige mennesker i bilkøen når hun tok en av de mange fergene befolkningen på Nordvestlandet er avhengige av. Hvilken type mat kunne dere ønske å få på et serveringssted ved Atlanterhavsveien, spurte hun

Radikal omlegging

Svarene hun fikk førte til radikal omlegging av de opprinnelige planene. Tanken var å etablere et sted med pannekaker i alle tenkelige varianter som spesiale. "Markedsundersøkelsen" avdekket minimal interesse i den retning mellom potensielle spisegjester.

- Når besøkende har kjørt over fine bruer og holmer har de mer lyst å spise fisk. Husets spesialitet er klippfisk, som bacalao eller som i gamle dager med gulrotstuing og bacon, men vi serverer også steinbit, kveite, og andre sorter fisk, og disse rettene er blitt veldig etterspurte sier Quirien.

At innehaveren er sympatisk innstilt til eget etablissement er kanskje ingen bombe. Men det finnes fyldig dokumentasjon på god matkvalitet, fra en rekke medier som har vært på besøk, og har presentert rosende omtaler, noe som også gjelder større firmaer, med kjente merkevarer, som har hatt arrangementer der. Både vin og mat anbefales. Til og med "Gutta på tur" har vært innom, og de slår fast i en hilsen at her skal de absolutt innom når sjansen byr seg.

Les hele saken i Horeca nummer 8 2010

Bli abonnent på magasinet Horeca her

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS