FlyingCulinaryCircusPå busstak

Rockekokkene som flyr

Selvtillit, dyktighet og hard jobbing har ført til suksess for The Flying Culinary Circus. De gir alt uansett om de lager mat for Ola Nordmann, kjendiser eller superstjerner verden rundt.

Publisert

På busstaket holder The Flying Culinary Circus forrykende vaffelshow til glede for alle som ser på. (Foto: Helene Aarnes)

For seks år siden startet eventyret for den profesjonelle kokkekvartetten. Hans-Kristian Larsen (29), Tor Jørgen Kramprud Arnesen (30), Trond Svendgård (30) og Mathias Spieler Bugge (26), har alle imponerende merittlister bak seg.

Nå opptrer de for rike og berømte. Jobber med eget tv-show og gir ut kokebøker. De har også egen iPhone-applikasjon som heter Easy Peezy, som er ment for å lære vanlige folk matlaging på en enkel og morsom måte. Guttene er kule, unge og hippe, og ønsker å bli verdens mest kjente kokkegruppe. Men det er ikke kjendisstatusen som er det viktigste.

– Vi har ingen illusjon om å bli store stjerner som dem i Hollywood. Det ønsker vi ikke heller, det virker veldig slitsomt, sier de.

Det er maten de ønsker å bli kjent for. Alt begynte ved en tilfeldighet på et tak i New York.

Tilfeldighet og flaks

Kokkegruppen er en blanding av humorister, artister og stuntmenn. Publikum vil bli overrasket hver gang. (Foto:Helene Aarnes)

Guttene kjente hverandre gjennom gourmetrestaurantmiljøet i Oslo og kokkelandslaget. Sin første opptreden hadde de for seks år siden. Kokkene skulle lage mat til premierefesten etter en oppsetning av Peer Gynt i New York. En mengde VIP-er var invitert. Etter lang venting på gjestene, hvor guttene slo i hjel ventetiden med å drikke vin, var humøret på topp da festen satte i gang. Det førte til at kokkene showet og spredte masse godt humør blant gjestene.

Videre ble det oppdrag i Los Angeles, hvor tilbud fra hele verden begynte å strømme inn via gamle og nye bekjentskaper.

– Til å begynne med var det en mest for gøy, en kompisgjeng som fikk betalte ferier og reiser, i tillegg til at vi gjorde det vi elsket, sier Mathias Spieler Bugge. Etter hvert ble det mer alvor, og for to og et halvt år siden bestemte de seg for at kokkegruppen skulle være deres levebrød, og sa opp jobbene sine og fulgte drømmen.

Spre matglede

Kokkene liker å eksperimentere, og lager gjerne is av flytende nitrogen. (Foto: Helene Aarnes)

Guttene sier alle kokker vil gjøre folk glade gjennom maten. Med The Flying Culinary Circus ønsker de å gjøre folk enda gladere og mer energiske.

– Det er mye øving bak rettene vi lager, og vi eksperimenterer ofte på kjøkkenet hjemme, forteller Mathias og Tor.

De bryr seg heller ikke om det er hvermansen eller kongen de skal lage mat til, selv om de har en lang liste med superstjerner, milliardærer, supermodeller og kongelige som de har kokkelert for.

– Uansett hvem gjestene våre er, sørger vi for at de koser seg og setter pris på det vi gjør, sier han

– At vi lager maten ute blant gjestene får vi tilbakemeldinger om at de liker. Vi serverer også veldig god mat, sier Mathias.

Flyvende kokker

Tidligere kongelige står også på merittlisten, Sarah Ferguson er her flankert av f.v. Mathias Spieler Bugge (26), Hans-Kristian Larsen (29), Tor Jørgen Kramprud Arnesen (30), Trond Svendgård (30). (Foto: The Flying Culinary Circus).

Iblant kan de virkelig overraske gjestene med spreke stunts. De har blant annet dykket med levende hummer, flambert Marianne Aulies rompe, kommet flyvende i paraglider og kokkelert med flytende nitrogen. De vil at showene skal ha humor og at ingen skal være like.

– En gang vi var live på TV i Los Angeles, startet vi med å leke med maten og endte opp med mel og vaffelrøre over hele oss. Programlederne stod bare og måpte. Etterpå viste vi den seriøse siden av oss, og laget mat på direkten. Er det kun show, tar ikke folk oss på alvor. Vi må levere maten, presiserer Tor.

Et av de siste store oppdragene var å servere på bursdagsfesten til Perez Hilton, en kjendisblogger i USA. På merittlisten står også blant annet oppdrag for Black Eyed Peas, Sarah Ferguson, Wesley Snipes, Eva Longoria og har hatt oppdrag sammen med Madcon.

Kule kontraster

Selv om de synes det er gøy å arbeide over hele verden, er det kontrastene som er kult. I tillegg ønsker de å være gode ambassadører for norsk mat.

– Vi er opptatt av norsk tradisjonsmat, vi servere blant annet pultost fra Våler når vi er i utlandet. Vi er alle opptatt av at lokalmaten skal tas med utenfor Norges grenser. Det eneste som er kjent ute er laks. Men Norge har masse fantastisk og vi ønsker at flere skal spise det. Vi er redd for at Norge skal bli et pølseland, sier Tor.

Han forteller videre om hard jobbing, og særpreget som kommer fra deres forskjellige personligheter.

– Det er det som er så kult, at vi fire er så forskjellige. Vi er først og fremst kokker og føler oss ikke som kjendiser. For folk utenom kan det virke glamorøst siden vi er ute blant store stjerner, men det er beinhard jobbing. Og det er godt å komme hjem og spise mormors kjøttkaker. I Norge kan vi også gå i fred på gaten. Vi ønsker det ikke annerledes heller, sier Tor.

De reflekterer også over hvor privilegerte de er.

– Noen ganger slår det oss hvor utrolig dette er. Spesielt hvis vi er i en luksusvilla i Hollywood Hills og ser utover alle lysene. Det føles ganske rått, men vi får raskt beina på jorden igjen når vi lander i Norge. Her hjemme får vi muligheten til å ta opplevelsene innover oss, og vi unngår å bli blasert, sier Mathias.

Matlaging er lagspill

I løpet av de siste årene har firkløveret blitt samkjørte, veldig målbevisste og de utvikler sin kreativitet sammen.

– Mange kokker er individualister, mens vi er en gruppe som fungerer bra. Vi synes matlagning er et lagspill. Selv om vi ofte er uenige, blir resultatet bedre på grunn av det, fastslår Mathias.

Han sier de er gode på forskjellige ting: Hans har kjøtt som spesialitet, Trond fisk og sjømat. Tor er god på grønnsaker og urter, og Mathias er dyktig på sauser og supper. Dette gjør at de utfyller hverandre, men det betyr ikke at de bare jobber med sine spesialfelter.

– Vi sjonglerer på å lage forskjellige ting. Vi finner alltid på noe nytt å servere. Det er artig med alle råvarer, også i utlandet hvor vi ofte må være impulsive og lage retter ut i fra masse forskjellig. Det gir mye inspirasjon. Det er i tillegg viktig å se an gjestene. Noe av det sprøeste vi har gjort, var å lage mat til 1500 lettkledde jenter på en fest i Playboy Mansion. Ingen spiste, så det var en liten flopp, egentlig, smiler Mathias og Tor.

Les hele saken i Horeca nummer 6 2011

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS