IskremCOLOURBOX

Sverige rundt med is

En av sommerens mest populære reiser blir garantert is-reisen. Lag din egen Sideways-versjon, ta med barna og besøk Sveriges beste is-produsenter.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Barn liker ikke å sitte lenge i bil. De blir fort rastløse, men om det er en attraktiv gulrot i andre enden så kan de være så tålmodige som bare det. En is-fabrikk i nesten Willy Wonka stil, kan få dem til å sitte stille i timevis, og heldigvis er det mange is-produsenter i Sør-Sverige.

Disse mindre fabrikkene lager delikatesser med lokale råvarer for å få høy kvalitet. De produserer iskrem med stolthet og respekt for håndverket.

Norsk i Sverige

Innlosjeringsstatistikk fra Sveriges Statistiska centralbyrån (SCB) fra april i år viser at nordmenn er den absolutt største turistgruppen i sverige. Vi står for hele 5,1 % av total innlosjering i vårt naboland etterfulgt av Tyskland med 2,6 % og Danmark 1,9 %.

Hotels.com har laget en top-ti liste over is-fabrikker med rimelig avstand, samt gode overnattingsalternativer. Dette er et godt utgangspunkt for en hyggelig biltur hos naboen.

"

1. Pipersglace, Hamburgsund (Bohuslän)

Den lille is-fabrikken er en familiebedrift som har spesialisert seg på økologisk fløteis og sorbeer laget etter italiensk oppskrift. Den økologiske melken og eggene kommer fra gårder i nærheten.

Bo på Tanum Strand i Grebbestad

2. Lejonet & Björnen, Göteborg (Västergötland)

En liten produsent med store ambisjoner. De satser også på økologiske varer, og har rundt 30 ulike sorbet- og is-smaker. Man kan dessuten besøke is-caféen hvor en kan spise is fra klokken 10.00 om morgenen til 20.00 på kvelden!

Bo et steinkast unna på Hotell Gothia Towers

3. Sia glass, Slöinge (Halland)

Er eid av samme familie siden 1969. De har gitt ut sin egen smaksguide for is, og mener at iskrem burde bli vurdert på lik linje som kaffe og god vin.

Bo på Grand Hotel inne i Falkenberg

4. Engelholms glass, Ängelholm (Skåne)

En familiebedrift som begynte å jobbe med is allerede i 1937 som en del-virksomhet i familiens eget meieri. Her produseres det 1,2 millioner liter fløteis i året og de hevder at de lett lar seg påvirke av kundenes ønsker.

Bo på Margretetorps Gästgifvaregård

5. Olof Viktors glass, Glemminge (Skåne)

Produserer ikke bare is – de har i tillegg en hel butikk med egenproduserte varer fra bake- og konditorvarer til te og marmelade. Et veldig hyggelig stoppested hvor kvalitet og stolthet av produktene skinner langt utover dørstokken til kafeen. Olof Victors er også blitt kåret til “Årets svenske konditor” og forteller gjerne om det.

Bo på Ystad Saltsjöbad

6. Otto & Glassfabriken, Yngsjö

Har laget is siden 1950. Var opprinnelig en familiebedrift hvor eldste sønn het Otto. Otto overtok etter sin far men gikk av med pensjon i 2001, men navnet og fabrikken lever videre i beste velgående.

Bo på Åhus Gästgifvaregård

7. Wirum glass, Oskarshamn (Småland)

Lages kun på Jersy-kumelk, som med sitt høye fett- og proteininnhold er spesielt godt egnet for iskrem. På Wirum gård har de laget iskrem siden 2009 og sortimentet omfatter rundt 35 smaker. Den nydelige gården har en egen gårdsbutikk hvor kundene kan smake på isen og se hvordan den blir laget.

Bo på Adels Hotell & Rekreation i Oskarshamn

8. Gute glass, Visby (Gotland)

Lager is med 25 % bær og sorbet med 50 % bær, helt uten farge- og tilsetningsstoffer. Isen blir produsert på en gammel sukkermølle i Roma med svenske råvarer.

Bo på Stenugnen

9. Noraglass, Nora (Västmanland)

Noraglass har historie tilbake til 20-tallet, hvor de forsøkte å spesialisere seg på hjemmelagde vafler med is, men det var isen som var på alles lepper. Siden har de kun drevet med iskrem og er et fenomen langt utover Noras bygrense.

Bo på Plaza Hotel i Örebro

10. Kungsholmens glassfabrik, Stockholm (Uppland)

Kungsholmens is blir produsert på Kungsholmen i sentral Stockholm og har to isbarer i hovedstaden. De er ikke redde for å utfordre kundenes smakssanser og lager gjerne uventede smaker som eksempel kardemomme og lakris.

Ett kvartal fra is-fabrikken ligger First Hotel Amaranten

Pressemelding

Powered by Labrador CMS