YilmarSitTrafikanten

Umulig å få tak i norske kokker

– Vi greier ikke å skaffe kvalifiserte norske fagfolk til å forestå driften. Spesielt vanskelig er det å skaffe norske kokker. Og får vi først napp, vil de ikke jobbe, og hopper av etter kort tid.

Publisert

Yilmar Sit er fagutdannet bartender i Istanbul, hvor han også hadde skaffet seg bredere reiselivserfaring, innen han kom til Norge for 21 år siden. Her har han gått gradene fra ansatt til eier og driver. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

Trafikantens umiddelbare konkurransefortrinn er at den midt å åsynet på billistene på tur ut av eller inn til – eller som passant på vei forbi på E6 – er at anlegget slik det stikker opp mot himmelen kloss opptil E6, fanger passanttrafikantenes oppmerksomhet med sin originale arkitektoniske utforming, som umiddelbart minner om en moderne veikirke.

Fra Tyrkia

Men viser seg å huse en minimalistisk innredet veikro, som inngår i et kompleks av cafeer, restauranter og utesteder som eies og drives av fire innvandrere fra Tyrkia. De fire kompanjongene fordeler daglig lederansvar og styrefunksjoner seg imellom. På Trafikanten er Hakan Kayan daglig leder og Yilmaz Sit styreleder.

– Vi hadde egentlig mer enn nok med stedene vi allerede hadde, da vi ble bedt av næringsutviklere i Mosjøen om å overta krodriften etter at tidligere driver ga opp. Etter å ha vært atskillig i tvil, gikk vi med på å gjøre et forsøk, forteller Sit. Det har gått rimelig bra i sommer, men han vil ikke si noe definitivt om kompanjongene vil påta seg ansvaret permanent.

Vurderer omskolering

Hvorfor ikke? Sit kan ikke unngå å svare med et stort hjertesukk:

– Nå har jeg holdt på med drift av serverings- og utesteder i Norge siden jeg kom til landet fra heimbyen Istanbul for 21 år siden. Det blir for slitsomt. Jobbing, jobbing, jobbing – døgnet rundt. Jeg vurderer å skolere meg for at annet yrke før det er for seint.

All jobbingen døgnet og uken på sin tamp, er ikke en villet situasjon.

– Vi greier ikke å skaffe kvalifiserte norske fagfolk til å forestå driften. Spesielt vanskelig er det å skaffe norske kokker. Og får vi først napp, vil de ikke jobbe, og hopper av etter kort tid. Derfor er og forblir det stort sett utlendinger på alle serveringssteder, våre ikke unntatt. Vi må gjøre det meste av jobben selv. Da vi trengte en ny kokk til Trafikanten i sommer, måtte jeg på ny bruke mine kontakter i utlandet for å finne en løsning, som ble en bulgarsk kokk. Sånn er det hele veien.

Egeninnsatsen avgjørende

– Dette er årsaken til at hele den norske kafé- og restaurantbransjen overbefolkes av utlendinger. Det er ikke det ikke vi ikke vil ha nordmenn for eksempel som daglig leder, men vi greier ikke å skaffe noen som er villige til å jobbe så mye som er nødvendig. Det er et metningspunkt for hvor mye vi selv orker, i alle fall for mitt vedkommende, sier Sit.

Les resten av saken i Horeca nummer 6 2011

Bli abonnent på magasinet Horeca her

"
Powered by Labrador CMS