KjøkkenMatavfall1
KjøkkenMatavfall1

Slik reduserer du matavfallet med 20 prosent

Hvert år kastes det om lag 140 000 tonn mat ved profesjonelle kjøkken i Norge. Matavfallet er unødvendig stort, mener Unilever Food Solutions. Virksomheten har nettopp utviklet et matavfallsverktøy som hjelper profesjonelle storkjøkken å redusere sitt matavfall med 20 prosent og samtidig bedre sin økonomi.

Publisert

Bildetekst her...

Les hvordan du enkelt kan redusere matavfallet i profesjonelle kjøkken.

Bildetekst her...

Ifølge de nyeste tallene fra Nordisk Ministerråd, er det årlig et avfall på cirka 140 000 tonn mat ved norske storkjøkken.

Samtidig viser nye undersøkelser gjennomført av den verdensomspennende bærekraftsorganisasjonen The Sustainable Restaurant Association (SRA) at en gjennomsnittsrestaurant i Vesten kan redusere sitt matavfall med 20 prosent ved å treffe de riktige valgene vedrørende innkjøp, oppbevaring og tilberedning.

Bildetekst her...

Illustrasjonsfoto

– Kan unngås

– SRAs undersøkelse er gjennomført blant restauranter i England, men resultatene gir oss innsikt i hvor matavfallet skjer i en gjennomsnittlig restaurant i Vesten. 65 prosent av avfallet skjer under tilberedning i form av f.eks. ødelagte matvarer, rensing og beskjæring. 30 prosent skjer som følge av for store porsjoner og 5 prosent kan klassifiseres som ”forringelse” – altså matvarer som overskrider holdbarhetstiden og derfor ikke kan anvendes, sier Morten Karlsen, Country Manager hos Unilever Food Solutions i Norge.

– Tallene viser at en stor del av matavfallet kan unngås ved å innføre mer effektive metoder på kjøkkenet. På den bakgrunn har vi utviklet et matavfallsverktøy og råd til hvordan man kan redusere avfallet i de forskjellige fasene, sier Morten Karlsen.

Slik reduserer du ditt matavfall – noen enkle råd:

1) Meny: Planlegg menyene slik at råvarene utnyttes best mulig.

2) Bestilling: Hold styr på lageret ditt, og overvåk kjøkkenets forbruk av råvarer nøye slik at du ikke bestiller flere matvarer enn du skal bruke.

3) Holdbarhet: Suppler de friske råvarene med tørkede, frosne eller konserverte råvarer som smaks- og kvalitetsmessig er på linje med friske. Disse produktene holder lenger.

4) Oppbevaring: Organiser ditt lager og kjølerom og oppbevar matvarene korrekt. Meieriprodukter absorberer smak fra andre matvarer og skal oppbevares separat. Det samme skal f.eks. forskjellige typer kjøtt og fisk. Alternativt kan du vakuumpakke produktene.

5) Forberedelse: Unngå svinn av råvarer når du tilbereder. Planlegg omhyggelig og bruk eller suppler med f.eks. ferdiglaget fond. Utover å spare tid og strøm, reduserer det matavfall av f.eks. grønnsaker og kjøtt.

6) Porsjoner: Hold øye med restene på gjestenes tallerkener når de returneres til kjøkkenet, og tilpass porsjonenes størrelse og sammensetning slik at de passer til den gjennomsnittlige gjests appetitt og smaksløker.

7) Rester: Vær kreativ med grønnsaksrester og bruk dem i velsmakende supper. Bruk brød fra frokosten til rasp og bruk annen overproduksjon i chutneys, syltetøy etc. Dessuten kan man benytte avskjær til lekre forretter – svine- og kyllingavskjær kan f.eks. brukes til pateer og terriner.

8) Avfallet: Utnytt matavfallet ditt. Sorter avfallet og gi ditt organiske matavfall til en lokal bonde hvis mulig – eventuelt i bytte mot kjøtt.

Kilde: Unilever Food Solutions

Les mer på Unileverfoodsolutions.no/svinn

"
Powered by Labrador CMS