sjokolade2
sjokolade2

Billigere å spise sunt i Danmark

Mens den nye danske fettavgiften og regjeringens bebudede sukkeravgift fra 2013 gir usunn mat en seriøs prisstigning, faller prisen på råvarer som korn. Og det vil bety at sunne matvarer står overfor et reelt prisfall.

Publisert

"Ikke sånn at man velger bort sjokolade til fordel for banan selv om sjokoladen er blitt en krone dyrere."

Det spår Henning Otte Hansen som forsker i næringsmiddeløkonomi på Københavns Universitet, skriver danske 24timer.

Langsom prosess

- Korn er et viktig element i alle matvarer. For eksempel får svin jo også korn å spise (som kraftfôr), så prisen på korn har en effekt på mange andre matvarer, sier Henning Otte Hansen til 24timer, som eksempel på hvordan prisen på en råvare kan påvirke andre matvarepriser.Smitteeffekten av råvarepriser på andre matvarer er en noe langsom prosess fordi prisfallet skal gå gjennom flere ledd, forteller Henning Otte Hansen.

Engangsfenomen

Forskeren vurderer likevel at den alminnelige danske vil kunne merke det reelle prisfallet på sunn mat i løpet av inneværende år. Men man skal nyte det mens det står på, sier Henning Otte Hansen. De økonomiske fordelene ved å kjøpe sunn mat kommer nemlig ikke til å vare evig.- Jeg tror at prisfallet på korn er et engangsfenomen. Det er formodentlig noe vi kun kan nyte i 2012 og begynnelsen av 2013, sier Henning Otte Hansen.

Endrer neppe kjøpevaner

Selv om der vil være økonomisk incitament til at velge en grønn salat fremfor en feit burger, kommer det ikke nødvendigvis til å bety at danskene endrer sine kjøpevaner. Det sier ekstern lektor på Copenhagen Business School, Heidi Boye, som har forsket på sunne matvaner og forbrukeratferd.- Det er jo ikke sånn at forbrukerne i butikken og sier: Skal jeg kjøpe sjokolade i dag? Nei, jeg kjøper bananer, for sjokoladen er blitt en krone dyrere, sier hun.

Livsstil må påvirkes

Prisendringer skal derfor suppleres med undervisning i sunn livsstil hvis danskenes vaner for alvor skal endres, sier Heidi Boye.Og det vil sannsynligvis også gjelder for Kari og Ola nordmann.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS