PRISVINNEREOLAVSROSAFOTOESPEN GLEE2.jpg

Hotell 33 fikk høythengende kulturarvpris

Den prestisjefylte kulturarvprisen Olavsrosa er tildelt utbyggerne av Hotell 33, OBOS og Aspelin Ramm, for sin restaurering av det Erling Viksjø-tegnete Alcatel-bygget på Økern i Oslo. Hotell 33 får prisen for sin ivaretakelse av et historisk bygg og videreføring av viktig norsk industrihistorie.

Publisert

Glade prisvinnere: Fra venstre styreleder i Norsk Kulturarv Ivar Odnes, riksantikvar Jørn Holme, hotellsjef Tina Olsen, konsernsjef i OBOS Martin Mæland, administrerende direktør i Aspelin Ramm Peter Groth og fagrådsleder Jens Peter Ringstad i Norsk Kulturarv. (Foto: Espen Glee)

En gang i tiden var Standard Telefon og Kabelfabrik A/S på Økern i Oslo en av hovedstadens største industriarbeidsplasser.

Administrasjonsbygget med adresse Østre Aker vei 33 ble tegnet av arkitekt Erling Viksjø, som står bak en rekke av byens viktigste signalbygg. Han er også arkitekten bak det heftig debatterte Regjeringsbygget i sentrum.

Bygd om 2007

I 2007 ble bygningen ombygget til Hotel 33, et hotell med 242 gjesterom og konferansekapasitet til rundt 1000 personer.

Fredag i forrige uke ble utbyggerne i OBOS og Aspelin Ramm tildelt den høythengende kulturarvprisen Olavsrosa for sitt arbeid med å ivareta et historisk bygg og videreføre viktig norsk industrihistorie. Arkitekt for rehabiliteringen har vært Mellbye Arkitekter AS ved Ajas Mellbye.

Et forbilledlig transformasjonsprosjekt

– Alle arkitektperioder er like viktige. Vi er opptatt av å beholde gode eksempler på etterkrigsmodernisme, og Viksjøs bygg har helt spesielle kvaliteter. Det er viktig å understreke hvor moderne og framtidsrettet dette bygget var da det ble oppført. Vi er glade for at Hotell 33 ble tildelt Olavsrosa, det er en viktig bekreftelse på hvor godt utbyggerne har jobbet for å videreføre banebrytende norsk arkitektur. Det sier riksantikvar Jørn Holme om prosjektet. Han var til stede da den prestisjefulle kulturarvprisen Olavsrosa ble overrakt på fredag.

Hotell 33/Standard Telefon og Kabelfabrik A/S på Økern

Alcatel-fabrikken i Oslo var tidligere en av byens største industriarbeidsplasser. Bedriften var eid av det internasjonale telekommunikasjonsselskapet ITT og senere av Alcatel.

I 2007 påbegynte OBOS og Aspelin Ramm restaureringen av det gamle industribygget til det som i dag er blitt Hotel 33. I dag er hotellet et kurs- og konferansehotell inspirert av 60- tallets design, musikk og energi. Hotellet har 242 rom og konferanselokaler med plass til 900 personer. Hotellet har i den tiden det har vært i drift vært viktig for byutviklingen i Økern-området, og er med på å skape optimisme og entusiasme i Groruddalen.

Bygget er tegnet av arkitekt Erling Viksjø. Flere av Viksjøs bygninger fra etterkrigsårene er signalbygg i Norge. Blant annet Elkem-bygget på Majorstua, som nå er NHOs hovedkontor, Hydro-bygget på Frogner, Regjeringsbygget i sentrum og Bergen Rådhus.

Arkitekt for rehabiliteringen har vært Mellbye Arkitekter AS ved Ajas Mellbye. Interiørarkitekt Lars Helling.

Hotellet drives av Choice Hotels.

Olavsrosa

Olavsrosa tildeles kulturminner over hele landet; alt fra gårder, setre, kirkebygg, jernbaner, museer og gamle trehoteller har tidligere fått prisen. Styreleder i Norsk Kulturarv Ivar Odnes kaller restaureringen som førte til årets pris, forbilledlig. - Hotell 33 tildeles Olavsrosa som et forbilledlig transformasjonsprosjekt. Arkitekten har ivaretatt og fremhevet både Erling Viksjøs originale naturbetong og sentrale rom i overgangen fra kontorbygg til hotell, og gitt et viktig modernistisk verk en ny bruk.

Bak utdelingen av Olavsrosa står Norsk Kulturarv, en ideell stiftelse som jobber for å bevare levende kulturminner over hele landet. Prisen stiller høye krav til produktkvalitet og vedlikehold.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS