PaulSvenssonMathias Dahlgren5

Nabolandene knuser oss

Danmark og Sverige gruser Norge fullstendig i Michelin-guiden. Mens Norge er blitt tildelt fem stjerner, har våre naboland fått henholdsvis 14 og 12 stjerner. Noma leder an i Danmark, mens Mathias Dahlgren med sine totalt tre stjerner på to restauranter er Sveriges spydspiss.

Publisert

Mange hadde nok forventet at Noma og René Redzepi skulle få sin tredje stjerne, men den uteble. (Foto: Arkiv)

Restaurant Noma i København, ledet av René Redzepi, var først til å markere seg internasjonalt med økologisk, nordisk mat slik den nye norske 2-stjernersrestauranten Maaemo også har gjort.

Den danske restauranten har i flere sammenhenger blitt kåret til verdens beste etter at El Bulli la ned driften. Noma har hatt to Michelin-stjerner i flere år, og hadde nok håpet i år på å få den tredje. Det skjedde, noe overraskende, ikke.

København er Nordens gourmethovedstad

Men København er likevel Nordens gourmethovedstad. Mens Oslo kan skilte med totalt fem stjerner på fire restauranter, fikk København i år hele 14 stjerner på 13 restauranter, inkludert fire nye restauranter i Michelin-guiden.

Blant annet fikk Bocuse d’Or-vinner 2011, Rasmus Kofoed, tildelt en stjerne til sin restaurant Geranium.

Foruten Noma (to stjerner) og Geranium, har Grønbech & Churchill (ny), Relæ (ny), Den Røde Cottage (ny), AOC, Herman, Kokkeriet, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Kong Hans Kælder og Søllerød Kro en stjerne i Michelin-guiden.

I tillegg fikk disse 12 danske restaurantene utmerkelsen Bib Gourmand: Marv & Ben (ny), Orangeriet, Enomania, Mêlée, Søren K, Skovshoved, Famo, Frederiks Have, Kanalen, Kødbyens Fiskebar, L’Altro og Sommelier.

Svenskene ikke langt bak

Mathias Dahlgren (til høyre) beholder alle sine tre stjerner, to for matsalen og en for matbaren. Her sammen med Paul Svensson (Foto: Morten Holt)

Svenskene er ikke langt bak danskene med sine 12 stjerner fordelt på 10 restauranter. Men i motsetning til Norge og Danmark, som bare har hovedstadsrestauranter med i guiden, har svenskene også med Göteborg i tillegg til Stockholm.

To Stockholm-restauranter har to stjerner, Mathias Dahlgren Matsalen og Frantzén/Lindeberg. I tillegg har Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 og Lux Stockholm en stjerne.

I Göteborg har restaurantene Kock & Vin, Thörnströms Kök, 28+ og Fond blitt tildelt en stjerne i 2012.

Seks til Finland

Den finske restauranten Chez Dominique beholder sine to stjerner.

Selv Finland ligger før hos – med seks stjerner. Chez Dominique i Helsinki beholder sine to stjerner.

I tillegg er Olo ny på listen. Restaurantene Demo, Luomo og Postres beholder sin ene stjerne.

Island fikk heller ikke denne gangen noen restaurant i Michelin-guiden.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS