Reinkjøtt på middagsbordet nett

Ukjent festkjøtt av reinsdyr

Den siste tiden har salget av reinsdyrkjøtt skutt i været. Likevel er det få som har oppdaget det beste festkjøttet av reinsdyr, ytrefilet. Prisen på reinsdyrkjøtt har falt betydelig i det siste og er nå nede på samme nivå som for seks år siden. Men mange tror kjøttet er dyrt og holder seg til den rimeligste varianten, finnbiff.

Publisert

(Foto: Opplysningskontoret for kjøtt)

– Ytrefilet passer perfekt til romjulsfesten eller nyttårshelgen, mener markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Han sier ytrefileten kan stekes hel, eller som biff.

– Det beste er å salte og krydre først, brune raskt i stekepanna, og ettersteke i ovn på 125 grader.

Mørt og eksklusivt

For å få perfekt stekt reinsdyrbiff bør man bruke steketermometer. Passe kjernetemperatur er 65 grader.

– Kjøttet er best og saftigst når det ikke er gjennomstekt. La kjøttet hvile noen minutter, og skjær det i litt tykke skiver. Det kan anrettes både på fat eller tallerken, sier Nordahl.

Illustrasjonsfoto

Reinsdyrfilet egner seg også til graving, og er da er det en passende forrett. Sukker, salt, krydder og kanskje en skvett akevitt eller portvin, er det som skal til for å lage gravet reinsdyrfilet.

Mesteparten av reinsdyrkjøttet er mørt, og fileter og biffer er garantert møre. Kjøttet er både næringsrikt og har lavt fettinnhold.

– Selv for oss nordmenn er filet av reinsdyr både eksklusivt og eksotisk. Mange spiser det på restaurant før jul, og vi tror på et oppsving for kjøttet som festmat også på hjemmebane blant folk, sier Even Nordahl.

Godt utvalg

Alle de store reinsdyrslakteriene rapporterer om svært godt salg av reinsdyrkjøtt i høst. Salgstallene ligger langt over fjoråret, ifølge Nortura.

– Reinsdyrkjøtt i mange ulike varianter er blitt mye mer tilgjengelig i matbutikker over hele landet det siste året, sier Even Nordahl.

På grunn av mye reinsdyr er det ikke knapphet på noen av de ulike kjøttvarene fra reinsdyr nå.

– Selv om ikke alle butikker har et stort utvalg av reinsdyrprodukter, har butikker på de fleste tettsteder i landet nå mer enn reinsdyrskav i frysedisken, sier Even Nordahl.

www.matprat.no finner du inspirasjon til festmat av reinsdyr.

Pressemelding

----

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS