IdaBergHaugeFrokost2
IdaBergHaugeFrokost2

Krever nye retningslinjer for måltider i skolen

Etter å ha reist på frokostbesøk i alle Norges 19 fylker ber nå Melk.no myndighetene om å gi norske skoleelever en bedre startgaranti gjennom å tilrettelegge for frokost på skolen.

Publisert

Melk.no og Ida Berg Hauge (bildet) ber myndighetene om å gi norske skoleelever en bedre startgaranti gjennom å tilrettelegge for frokost på skolen.

Alle landets fylker, inkludert Svalbard, har vært bidragsytere til Opplysningskontoret for Meieriprodukter sin initierte handlingsplan. Hensikten er å øke søkelyset på den norske frokostens betydning.

Her kan du laste ned handlingsplanen i sin helhet

Melk.no har i tillegg til den store frokostreisen der de har besøkt vanlige norske hjem, også gjennomført en landsomfattende undersøkelse om nordmenns frokostvaner. I tillegg har de samlet norsk og internasjonal forskning på frokostmåltidet.

Frokosten er viktig

"

Ida Berg Hauge (nummer to fra høyre) i Melk.no

Forskning viser at frokostspising bidrar til økt konsentrasjon på skolen frem til lunsj. Myndighetene bør derfor legge føringer for gode frokostvaner gjennom å forbedre retningslinjer for mat og måltider i barnehagen og skole, samt bedre tilrettelegging for frokost på skolen. Konkrete anbefalinger for frokostens ernæringsmessige sammensetning og kvalitet bør være et minimum.

Illustrasjonsfoto

Må gi enklere råd

– Retningslinjene for måltider i skolen bør oppfordre skolene til å legge til rette for at elevene kan spise frokost på skolen. Det bør være et rom som gir en god ramme for måltidet, som er skjermet fra lek og annen aktivitet som kan forstyrre matroen og det bør åpne minimum 30 minutter før første time. Det samme bør gjøres i barnehager, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Melk.no.

Denne uka presenterte hun en handlingsplan med en rekke tiltak under en frokost med elevene på Lutvann skole i Oslo. Lutvann skole har siden 2008 servert gratis frokost til elevene. Dette er i følge rektor Halvard Hauge en svært rimelig ordning, som blant annet bidrar til at elvene både kommer presist til timen, og er bedre forberedt til skoledagen. For Lutvann Skole koster ikke tiltaket mer enn rundt 25.000 kroner i året, og en stor andel av skolens barn benytter seg av tilbudet.

Må utarbeide kostholdsråd

– På sikt bør det også legges til rette for at elevene kan både kjøpe eller få sunn og næringsrik frokost på skolen. Samtidig ber vi Helsedirektoratet utarbeide kostholdsråd for frokosten, der de heller snakker om konkrete matvarer enn antall karbohydrater og proteiner som ikke er så lett å forstå verken for barn eller voksne. Gjerne i form av en skissert ”frokosttallerken” slik de har gjort med den klassiske middagstallerkenen med 1/3 kjøtt/fisk, 1/3 potet/pasta/ris og 1/3 grønnsaker, sier Ida Berg Hauge.

En frokosttallerken kan lett beskrives med 1/3 proteinrikt pålegg (skinke, ost, egg, leverpostei), 1/3 grove kornprodukter og 1/3 grønnsaker og/eller frukt. Kalsiuminntaket kan enkelt sikres ved inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Melk til frokosten er derfor et godt alternativ.

Viktig med gode kostholdsvaner

Også ernæringsfysiolog i Melk.no, Hanne Hennig Havdal, understreket viktigheten av frokosten for gode kostholdsvaner. Hun pekte blant annet på at gode frokostvaner skapes allerede i ung alder, og at skoletiltakene vil være viktige i dette arbeidet.

I handlingsplanen ber Melk.no også om at undervisningen om frokost i mat- og helsefaget kvalitetssikres. Gode vaner etableres tidlig, og bør derfor stimuleres så tidlig som mulig. Det er i dag over 70 prosent ufaglærte i mat- og helsefaget og det mangler også undervisningsmateriell om måltidets betydning.

– Verdt å ta vare på

– Vi mener det er på tide for myndighetene å stå opp for den tradisjonelle norske frokosten med meieri- og kornprodukter. Den ernæringsmessig helt i verdenstoppen og verdt å ta vare på. Forskningen viser at å spise frokost gjør det enklere å komme opp i anbefalt inntak av de næringsstoffene kroppen trenger påfyll av hver dag, hjelper barn til å konsentrere seg bedre på skolen og bidrar til å holde vekten, sier Ida Berg Hauge.

Pressemelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS