Gravid 2

– OK for gravide å drikke brus

Forskning kan ikke påvise noen sammenheng mellom inntak av saft eller brus og for tidlig fødsel, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen. 60 000 norske kvinner har svart på spørsmål om hva de spiste og drakk under graviditeten i en studie gjennomført av Göteborgs universitet.

Publisert

Illustrasjonsfoto

– Forskerne kan ikke dokumentere en sammenheng mellom inntak av søt saft og brus og for tidlig fødsel, til tross for presseoppslag i Norge som hevder det motsatte, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Forskerne skriver i rapporten at de ’’på dette tidspunktet ikke har tilstrekkelig kunnskap til å konkludere med at inntak av søte drikker kan være en årsak til for tidlig fødsel’’.

– Studien bør ikke vekke bekymring blant gravide. Forskerne har funnet et sammenfall mellom inntak av søt saft og brus, og tidlig fødsel, men ingen sammenheng, sier Petter Nome.

Mindre enn seks prosent av de norske kvinnene fødte for tidlig. Forskerne skriver at de ikke har funnet sterke faktorer som kan forklare hvorfor fødsel starter for tidlig, selv om det ser ut til å være økt risiko ved overvekt og enkelte kostholdsfaktorer, blant andre høyt inntak av søte drikker.

De skriver videre at det er uklart hvorvidt denne risikoen er en effekt av inntak av søte drikker, eller om det skyldes andre faktorer som kosthold eller sosioøkonomiske forhold. Dette må det forskes videre på, skriver de.

– Fransk mattilsyn publiserte i juni en studie som konkluderte med at alle befolkningsgrupper, inkludert gravide, trygt kunne konsumere drikker med sukker og søtstoffer, sier Nome.

Det forskes mye på årsaker til for tidlig fødsel. Verdens helseorganisasjon lister antall graviditeter, genetikk, infeksjoner, kroniske sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk som forhold som kan knyttes til for tidlige fødsler.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS