Petter Nome (4)
Petter Nome (4)

– Tragikomisk symbolpolitikk

– Vi støtter alle tiltak som kan bedre folkehelsen, men denne typen symbolpolitikk er bare tragikomisk og truer ikke en eneste kalori, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen om forslaget i statsbudsjettet om å øke brusavgiften med 16 øre pr liter.

Publisert

Petter Nome. (Foto: Morten Holt)

Avgiften skal også legges på sukkerfri brus og vann med smak, mens sukkerholdige varer som sjokolade, godteri, farin, kaker, iskrem, syltetøy og sjokoladepålegg ikke får noen avgiftsøkning.

Høyeste brusavgiftene i verden

– Avgiftsøkningen legges også på toppen av en 60 prosent økning for to år siden. Norge har allerede de høyeste brusavgiftene i verden, og denne økningen hever avstanden mellom Norge og landene rundt oss ytterligere. Svenske grensehandlere kan notere seg for nok en seier, mens de store taperne er små brusprodusenter og produksjonsanlegg i distriktene, sier Nome.

Han peker også på at satsingen på sukkerfri brus har hovedæren for en 25 % nedgang i sukkerforbruket i Norge de siste ti årene.

– Vendetta mot brus

– Helsedirektoratets vendetta mot brus, rammer altså drikkevarer som reduserer fedmeepidemien, mens sukkerbomber i fast form er avgiftsfritt. Det er på høy tid å innføre en avgift som rammer alt sukker likt. Bare slik kan industrien presses til å redusere sukkerinnholdet i mat og drikke, sier Nome.

Bryggeri- og drikkevareforeningen er også skuffet over forslaget til alkoholavgifter, som går ut på at avgiftene på øl, vin og brennevin skal oppjusteres med 1,9 % i takt med prisstigningen:

– Et skarpere skille

– Det bør være et skarpere skille mellom mellom kortreist, alkoholsvakt norsk øl og importert brennevin. Redusert avgift på øl, eventuelt kombinert med høyere brennevinsavgift, kunne gitt lavere alkoholforbruk, redusert grensehandel, mindre miljøbelastning og sikret norske arbeidsplasser, mener Nome, og konkluderer:

– Ølavgiften i Norge er tre ganger så høy som i Sverige og øl er det produktet som øker mest i smugling og grensehandel. Det burde bekymre flere enn finansministeren.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS