Operaen og Thon Hotel Opera (4)

Oslo-hotellene i fremgang

Oslo inkludert Fornebu leverer imponerende tall i mars og holder stand tross massiv kapasitetsøkning. Stavanger holder stand og har fortsatt landets beste RevPar, Bergen er i vekst, Trondheim med stor hotellromkapasitet har ugunstig utvikling, mens Ålesund sliter som hotellby vinterstid.

Publisert

Foto: Morten Holt

Det er i korte trekk hva de ferskeste tallene fra Benchmarking Alliance, som er bearbeidet og analysert Hotelia AS, viser.

* Oslo med Fornebu leverer imponerende tall i mars og holder stand tross massiv kapasitetsøkning

* Det er over dobbelt så høy RevPAR i Stavanger-området som i Ålesund i mars. Stavanger topper både på rompris og RevPAR.

* Trondheim sliter med stor hotellromkapasitet

* Det er stor nedgang i besøket på Ålesund-hotellene. Bare ¾ så mange rom solgt 1.-23. mars i år sammenlignet med samme periode i fjor

* Det har vært stor vekst i hotellromprisene i Bergen

Imponerende av Oslo med Fornebu

Det var i gjennomsnitt nesten 10 prosent flere disponible hotellrom i Oslo med Fornebu i perioden 1. til 23.mars i år enn i tilsvarende periode i 2012. Likevel holdt beleggsprosenten seg nesten på fjorårsnivå. Romprisene gikk svakt opp, skriver Hotelia i en pressemelding.

Sammenligningen av de to periodene 2. til 24. mars 2012 og 1. til 23. mars 2013 viser at

* antall tilgjengelige rom gikk opp med 9,2 %

*Antall solgte rom økte med 7,6 %

* Belegget gikk ned fra 68,7 til 67,7 %

*Tirsdager og onsdager hadde klart høyest belegg, både i år og i fjor

*Palmehelgen inngår i tallene for 2013, og hadde man korrigert for den hadde utviklingen fra i fjor til i år vært enda bedre

*Romprisene gikk opp med knapt 6 til 955 kroner

*RevPar gikk ned med ca. 6 kroner til 646 kroner

Fra bransjehold meldes det at forretningstrafikken stagnerte i uke 12, som er tidligere enn normalt. På positiv side nevnes at den historisk gode påskeutfarten har gitt «drypp» på Oslo-hotellene (turister på gjennomreise).

RevPar holder seg høyt i Stavanger-regionen

"

Stavanger. (Foto: Morten Holt)

For Stavanger-områdets (inkl. Sola, Sandnes og Jæren) del falt belegget fra 68,1 prosent til 66,4 prosent. Prisene økte fra 1139 til 1206 kroner, mens RevPar gikk opp fra 776 til 801 kroner, melder Hotelia.

Fra bransjehold meldes det om at nedgangen kommer i periodene torsdag-mandag og at dette har gitt lavere belegg men høyere snittpris.

Merk at vi med «rompris» her mener de samlede losjiinntektene dividert på antall solgte rom.

Skal man beregne romprisen som kunden/gjesten betaler, må man plusse på mva og frokost, til sammen 150-200 kroner.

Store forskjeller i Trondheim

"

Trondheim har lavere rombelegg enn Bergen, Oslo og Stavanger i mars.

Trondheim hadde lavere rombelegg enn Bergen, Oslo og Stavanger. Også prismessig og når det gjelder RevPar, havner trønderhovedstaden nederst blant de største fire byene, skriver Hotelia.

Beleggsutviklingen fra mars i fjor til mars i år er svært ugunstig – også når man har sett bort fra påsken.

Fra 2. til 24.mars i fjor til 1. til 23. mars i år:

* Falt rombelegget med 9,7 %, fra 70,7 % til 63,8 %

* Romprisene steg med 1,2 %, fra 883 til 893 kroner

* Sank RevPAR fra 623 til 570 kroner

Rombelegget falt på alle ukens dager, og det var spesielt den siste uken (inkl. palmehelgen) som trakk ned totalen. Sentrale hotellaktører i byen oppgir at mulige årsaker til beleggsnedgangen kan være at Kosmorama Filmfestival og NM i skiskyting var i mars i fjor. Dette i tillegg til den økte romkapasiteten. Forskjellene mellom hotellene er imidlertid store når det gjelder blant annet beleggsutvikling.

Svak vinter for Ålesund

"

Ålesund-hotellene sliter i vinterhalvåret. (Foto: Morten Holt)

Ålesund har lavt belegg sammenlignet med de fire store byene. Sammenlignet dag for dag var det kun fem av periodens 23 dager der belegget i Ålesund var høyere i år enn i fjor. Tross kraftig beleggsnedgang, holder romprisene i Ålesund seg nesten på fjorårsnivå. Men det er på et relativt et lavt nivå.

Rundt 45 prosent belegg, som det var i Ålesund i mars før påske, er sannsynligvis helt i grenseland, og kanskje også under det man må ha for å ha mulighet til å drive lønnsomt.Bortfallet av et større subsea-prosjekt lokalt (avsluttet i høst) kan forklare deler av nedgangen.

De elendige marstallene kommer på toppen av svake januar og februar (sammenlignet med januar og februar i fjor). Det skal jobbes knallhardt og man må kanskje også ha litt flaks fremover for at man skal komme ajour vis-á-vis 2012. Men det er viktig å tenke på at januar-mars erfaringsmessig er en relativt dårlig tremåneders-periode, volummessig, for alle hotellbyene. Slik sett er det mulig å ta igjen mye på like mange måneder senere, for eksempel i høst, skriver Hotelia.

Dessuten er det annen omsetning som ikke kommer med i losjistatistikken, og det er matomsetning, drikkeomsetning, møterominntekter og annet salg. For en del hoteller kan andelen av slike inntekter være større enn losjidelen.

Og i tillegg får man ikke full oversikt over lønnsomhetsnivået før man trekker inn kostnadene.

Om hotellene drives effektivt, kan man tåle lavere omsetningstall.

Men uansett, tallene for Ålesund i vinter ser veldig, veldig svake ut, og det blir mer enn spennende å se hva som skjer utover året.

Bedre i Bergen

"

Hotellprisene stiger i Bergen.

Bergen har i likhet med alle de andre byene i oversikten – har hatt beleggsnedgang fra i fjor til i år (mars måned korrigert for påske). Til tross for dette, stiger prisene – og det betydelig i vestlandshovedstaden.

Sammenligningen av de to periodene 2. til 24. mars 2012 og 1. til 23. mars 2013, viser at:

* Romprisene steg med nesten 9 %, fra 908 til 987 kroner

* Rombelegget gikk ned med 3,3 %, fra 68 til 65,8 %

* Belegget økte på ukedagene og gikk ned i helgene

* Tirsdagene og onsdagene var de best besøkte dagene, med rundt 90 % i gjennomsnitt

* RevPar økte med 5,2 % fra 617 til 649 kroner

Beregningsgrunnlag

På grunn av at påsken falt på mars måned i år mens den inntraff i april i fjor, ville det blitt feil å sammenligne hele mars i år mot hele mars i fjor. Derfor har vi laget en sammenligning mellom 1. til 23. mars 2013 (altså før påske) og tilsvarende periode i fjor. Med tilsvarende menes nærmeste periode som har samme antall av hver ukedag. I 2012 blir det 2. til 24. mars. Palmehelgen inngår dog i 2013-tallene, og den trekker noe ned, skriver Hotelia.

Hotelia AS

Tallenekommer fra Benchmarking Alliance og er bearbeidet og analysert av Peter Wiederstrøm fra Hotelia AS.

Hotelia AS er et nordisk rådgivingsselskap innen hotell, hotelleiendom og reiseliv. Selskapet har kontorer sentralt i Oslo. Bak Hotelia AS står de fire partnerne Peter Wiederstrøm, Geir Lundkvist, Anders Vatne og Erik Myklebust, alle med svært lang bransjeerfaring. Blant områdene Hotelia AS jobber med, er etableringsundersøkelser, leietakersøk, hotellmarkedsrapporter, transaksjoner, verdivurdering, og generell rådgivning innen hotell, hotelleiendom og reiseliv.

Les mer på Hotelia.no

Deler av pressemelding fra Hotelia

"
Powered by Labrador CMS