Grune Woche Investeringer 2

Boom på bygda: 185 millioner kroner investert

Blant de 17 selskapene som representerer Vestlandet og Fjord Norge under den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin, er det til sammen investert over 185 millioner kroner de siste tre årene. Det viser tall Måltidets Hus har hentet inn.

Publisert

På plass på Grüne Woche: Gro Sveen (Svanøy Røykeri, fra venstre), Siv Grethe Stadaas (Eikhaugen Gjestegard), Monica Hanasand (Hanasand Gård og Kjøkken) og Torstein Hatlevik (Haaheim Gaard) har alle gjort store investeringer de siste tre årene. (Foto: Innovasjon Norge)

– Tallene tyder på stort pågangsmot og gründerånd i små og store mat- og reiselivsselskaper fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord, sier Kari Birgitte Melvær Wiig, prosjektleder i Måltidets Hus som står for koordineringen av vestlandsdelegasjonen som er i Berlin.

Investerer i fremtiden

Gro Sveen fra Svanøy Røykeri selger smaksprøver. (Foto: Innovasjon Norge)

I den 185 millioner kroner store summen ligger det en rekke ulike investeringer, alt fra hotellrom, produksjonskjøkken og utstyr. Et eksempel er Svanøy Røykeri som har satset stort på å bygge nytt produksjonslokale det siste året.

– Det er mye penger, fordi vi hver for oss er små bedrifter og små aktører. Vi forsvarer denne investeringen og håper at budsjettet går i null innen fem år. Det er vårt morselskap Marø Havbruk Eiendom AS, som har gjort investeringen. Svanøy Røykeri leier lokalene, og vi valgte denne løsningen fordi vi er et familieselskap. Vi er tre fast ansatte og vi leier en del arbeidskraft i produksjonen når vi trenger det, i 2013 havner vi nok på to til to og et halvt fulle årsverk, sier daglig leder og eier Gro Tveit Sveen hos Svanøy Røykeri.

Aktiv næringsutvikling

Selskapet produserer røykelaks på tradisjonell måte. Svanøy Røykeri jobber kun med god gammeldags røykemetode. – Vi tørrsalter laksen før røyking. Fisken mister da væske og modnes. Slik blir konsistensen perfekt når vi røker den med einer vi plukker selv. Dette er håndarbeid fra A til Å som tar fem dager og gir unik smak og konsistens, sier Sveen.

Arne Rød, spesialrådgiver i Innovasjon Norge.

– Det er overveldende å se hvordan det bobler i bygde-Norge, folk investerer og satser på kvalitet i alle ledd, og de lykkes. Det gleder oss og inspirerer at dette prosjektet speiler aktiv næringsutvikling på Vestlandet, sier Arne Rød, spesialrådgiver i Innovasjon Norge som står bak den norske standen under Grüne Woche i Berlin.

27. gang

Det er 27. gang på rad at Landbruks- og matdepartementet tatt initiativ til Grüne Woche, sammen med Innovasjon Norge og den Norske ambassaden i Berlin.

Arbeidsgruppen for region Vestlandet består av representanter fra fylkesmennenes landbruksavdelinger i Hordaland, Møre og Romsdal og Rogaland, Innovasjon Norge i Sogn og Fjordane og Rogaland og Fjord Norge AS.

Grüne Woche pågår nå - fra 17. til 26. januar 2014.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS