Øy Træna
Øy Træna

Biff i havgapet

Gjestene må reise to timer med båt for å komme dit; likevel driver stedet med en driftsmargin på 40 prosent. Billige lokaler og god biff er blant hemmelighetene på Træna Gjestegård. Neste uke er det storinnrykk på stedet. Da arrangeres igjen den populære Trænafestivalen.

Publisert

Den særpregede naturen trekker turister til Træna, mellom halvannen og to og en halv time unna fastlandet med båt. (Foto: Georg Mathisen)

– Like bisarr som resten av miljøet, skriver en av de tidligere gjestene på Tripadvisor. Og det er ganske riktig et sted utenom det vanlige han driver, Magnus Johan Johansen.

Alle som kommer til Træna Gjestegård, har en lang båttur bak seg. Øykommunen ligger flere mil unna fastlandet. Træna er ikke et sted du passerer på vei til noe annet.

Og, heldigvis for Johansen, det er heller ikke et sted du reiser på dagstur. Hvis du reiser på en torsdag, er det mulig, men det er ikke de dagsreisende fra fastlandet ferge- og hurtigbåtrutene er planlagt for.

– I tillegg til turistene har vi mange som kommer hit på grunn av jobben, og vi har mange faste gjester som kommer tilbake gang etter gang, forteller Johansen.

Brakkerigg

Inntrykket er spisesal, ikke restaurant, men Magnus Johan Johansen er opptatt av å skaffe de beste råvarene, og biffen hans er velkjent. (Foto: Georg Mathisen)

Han har overnattingsgjester som arbeider for Kystverket, som besøker kommunen – eller som kommer for å oppleve den særpregede naturen. Om sommeren er det Trænafestivalen. Våren og forsommeren i år var det en god miks: Folk som skulle på møter, sosiale aktiviteter, og midlertidige arbeidsfolk som trengte et sted å bo mens de arbeidet i havgapet.

Kommer de til Træna, opplever de ikke bare særpreget natur, men en særpreget gjestegård, også. Mot den storslagne naturen blekner den lave brakkeriggen rett i utkanten av kommunesenteret på Husøya. På utsiden er det lite som forteller at dette er et overnattingssted. Og på innsiden er det enkel standard.

Biffen er populær

Så lenge det ikke er snakk om maten, da. Det ville kanskje vært merkelig om ikke et spisested på Træna kunne by på god fisk. Men Magnus Johan Johansen har mer på menyen:

– Det er nesten litt pinlig å drive på Træna og bli kjent for biff. Men vi opplever at folk kommer ut fra fastlandet bare på grunn av biffmiddagen, forteller han.

Polarsirkelen går gjennom Træna, og markeringen av det er noe av det første en besøkende møter. (Foto: Georg Mathisen)

En dag i uken er det nemlig biff på gjestegården. Da kommer både fastboende og overnattingsgjester for å få seg et skikkelig måltid. – Hemmeligheten er rett og slett å få tak i de beste råvarene. Dem får vi tak i gjennom Nortura, sier Johansen.

Fiskebuffet

Når han serverer fisk, er den fersk, men også billig. Buffet og helst to sorter – både porsjonsstørrelsen og prisen kan måle seg med det meste.

– Her fikk jeg den beste fisken og fiskesuppen jeg har spist, og jeg har reist i 153 land, som en annen nettanmelder sier, samtidig som han benytter anledningen til å rose en vert som tar imot gjestene, underholder, lager mat og serverer – kort sagt: Han er «noe til kar».

– Vi må jo gi gjestene en god opplevelse, mener verten selv. Han stiller opp med den hjelpen gjestene trenger, enten det er råd og vink eller en guidet tur.

Johansen selv er innfødt, og kommer fra en av de andre øyene i Træna kommune. Etter fartstid litt lenger unna, kom han tilbake til hjemkommunen og tok over gjestegården for rundt 30 år siden.

Nå driver han og tre ansatte pensjonat med 22 sengeplasser og alle måltider, selvstendig og uten kjedetilknytning. I tillegg har han bar med alle rettigheter.

Trænafestivalen

I slutten av denne uka blir det storinnrykk hos Johansen & Co på Træna.

Fra torsdag 10. til søndag 13. juli arrangeres nemlig den populære Trænafestivalen.

Les mer om festivalen og programmet her.

"
Powered by Labrador CMS