Scandic Kristiansand BYSTRANDA1

Kan heise Blått Flagg i år

12 norske strender og fem marinaer har gått gjennom nåløyet og kan heise det høyt hengende og anerkjente miljømerket Blått Flagg sommeren 2014. To strender og en marina har i år fått miljømerket for første gang. Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august.

Publisert

Foten strand utenfor Fredrikstad er en av de nye strendene med miljømerket Blått Flagg i 2014. (Foto: Hanna Tangvald)

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE).

Søkere må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring.

Nye på listen

Gjesthavnen i Skjærhalden på Hvaler er ny på listen over marinaer med miljømerket Blått Flagg. (Foto: Hvaler kommune)

To norske strender og en marina kan i 2014 smykke seg med Blått Flagg for første gang. Disse er Foten i Fredrikstad kommune, Tronvik i Moss kommune og Skjærhalden Gjestehavn i Hvaler kommune.

Godkjente strender:

Foten (ny) i Fredrikstad kommune

Storøyodden badestrand i Bærum kommune

Sjøstrand, Hvalstrand, Holmenskjæret og Hvamodden i Asker kommune

Bystranda og Hamresanden i Kristiansand kommune

Helleneset i Bergen kommune

Sjøbadet og Tronvik (ny) i Moss kommune

Ringshaugstranda i Tønsberg kommune

Godkjente marinaer:

Lillesand Gjestehavn i Lillesand kommune

Grimstad gjestehavn i Grimstad kommune

Risør havn i Risør kommune

Kongelig Norsk Seilforening, Dronningen Marina i Oslo kommune

Skjærhalden Gjestehavn AS (ny) i Hvaler kommune

3203 strender og 646 marinaer

Bystranda i Kristiansand har miljømerket Blått Flagg. (Foto: FFE Norway)

3203 strender og 646 marinaer i 48 land i Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New Zealand, Brasil, Canada og Karibbien er Blått Flagg sertifisert. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar. Søkere vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Krav

Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

– Og det skal finnes fasiliteter for handikappede, tydelige sikkerhets- og adferdsregler, informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer, og tilbud om miljøaktiviteter for strandens eller marinaens brukere. I tillegg stilles det krav til miljøledelse, opplyser Kjellesvik.

Strendene må i tillegg gjennomføre omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv. De samlede resultatene må være innenfor kategorien «excellent» for å kunne tildeles Blått Flagg.

Trangt nåløye

– Blått Flagg er en eksklusiv utmerkelse som slettes ikke alle får. Derfor vil jeg gi honnør til kommunene som har klart å få utmerkelsen. Det viser at kommunene er miljøbevisste og at de bryr seg om at både kommunens innbyggere og gjester utenfra får en hyggelig opplevelse når de besøker disse friområdene, sier Jan-Henrik Larsen, medlem av Blått Flagg-juryen og avdelingssjef i NHO Reiseliv.

Fullstendig oversikt over alle strendene og marinaene på den nordlige halvkule som er tildelt Blått Flagg for sommersesongen 2014, er å finne på Blueflag.org.

FEE Norway er ansvarlig for Blått Flagg i Norge. Les mer på Fee.no

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS