Melk no 3 om dagen Ida Berg Hauge og Nils-Ingar Aadne

Konkretiserer myndighetenes kostråd

1 av 5 kvinner får i seg mindre kalsium enn de trenger, og 4 av 10 nordmenn ønsker tydeligere kostråd om meieriprodukter. Det viser ferske undersøkelser fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), som nå konkretiserer myndighetenes råd og anbefaler inntak av tre porsjoner meieriprodukter om dagen. En av dem som promoterer den nye kampanjen er komiker Nils-Ingar Aadne.

Publisert

Ida Berg Hauge i Melk.no sammen med Nils-Ingar Aadne.

– Daglig inntak av tre porsjoner meieriprodukter bidrar til å dekke det anbefalte kalsiuminntaket i et sunt og variert kosthold. 21 % av norske kvinner får i seg for lite kalsium, et næringsstoff som blant annet bidrar til å styrke skjelett og tenner, forteller Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no.

«3omDAGEN»

Nylig lanserte Melk.no kampanjen «3omDAGEN», som konkretiserer hvor mye meieriprodukter som skal til for å få dekke daglig anbefalt kalsiuminntak.1 glass melk, 1 lite beger yoghurt og 2 skiver ost er eksempel på hva som regnes som «3omDAGEN».

– En landsomfattende kostholdsundersøkelse viser at nordmenn kun får dekket omkring 30 % av anbefalt kalsiuminntak hvis de ikke inntar melk og meieriprodukter, derfor anbefaler vi «3omDAGEN», forteller Ida Berg Hauge.

Digital kampanje

– Jeg er veldig glad i melk og meieriprodukter, derfor var det naturlig for meg å bli med på denne kampanjen. Jeg starter alltid dagen med et glass melk, sier Nils-Ingar Aadne.

I flere digitale animasjonsfilmer forklarer standup-komiker Nils-Ingar Aadne, «Nilsi», hvilke næringsstoffer melk inneholder, og hvordan de påvirker kroppen.

– Jeg er veldig glad i melk og meieriprodukter, derfor var det naturlig for meg å bli med på denne kampanjen. Jeg starter alltid dagen med et glass melk, fordi det er så innmari godt, sier Nilsi.

Det er tre hovedelementer i kampanjen, en online-test som viser «Hva er dine 3 om dagen?» og web-tv-filmer samt en konkurranse i sosiale medier. Målet er å øke kjennskapen til «3omDAGEN» og kunnskapen om hva kalsium er og hvorfor det er viktig.

– Kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett og et sterkt skjelett er viktig for å forebygge for eksempel osteoporose. Kalsium bidrar også til normal energiomsetning og til normal overføring av nervesignaler. I tillegg bidrar kalsium dessuten til at musklene fungerer som de skal, sier Berg Hauge.

Store forskjeller mellom kjønn og aldersgrupper

Nye og upubliserte tall fra den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at selv om halvparten av befolkningen ser ut til å få dekket anbefalt inntak av kalsium, er det usikkert om den resterende andelen når anbefalingene. Det er tydelige forskjeller mellom alder og kjønn når det gjelder inntak av kalsium, og verst er det for kvinner.

–De nye analysene viser at 21 % av norske kvinner får i seg for lite kalsium i forhold til det de trenger, og at denne andelen stiger med økende alder. Samtidig er det flere kvinner i alderen 18 til 29 år som får i seg under kritisk grense for kalsium enn gjennomsnittet.

– At mange kvinner og unge jenter får i seg for lite kalsium er bekymringsfullt når det er kvinner som oftest rammes av benskjørhet. Ungdom er i vekstfase hvor kroppen skal bygge et sterkt skjelett, mens kvinner i overgangsalderen bør bevare skjelettet sitt best mulig, påpeker Hauge.

Man regner med at mellom 96 000 og 225 000 norske kvinner har osteoporose i dag.

– I tillegg til kalsium som styrker skjelettet, finner man i ett glass melk hele fem andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver eneste dag, forteller Hauge.

Forbrukerne ønsker tydelige råd

Tre om dagen. Det er Melk.no sitt råd.

I Helsedirektoratets kostholdsråd anbefales det å «la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Flere andre land i verden, deriblant Danmark, har konkretisert kostrådene med eksempler på hvor mye meieriprodukter man bør innta hver dag. De aller fleste viser til 3 porsjoner hver dag, og fokuserer på at forbrukerne bør velge de magre meieriproduktene.

4 av 10 nordmenn skulle ønske at Helsedirektoratets råd var tydeligere når detgjelder hvor mye meieriprodukter man bør innta hver dag. Det viser en fersk undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Melk.no.

– Vi mener 3 om dagen er et enkelt og godt råd som mange kan ha bruk for. Med denne kampanjen ønsker vi å bevisstgjøre forbrukerne og gjøre det enklere for dem i hverdagen, sier Berg Hauge.

3omDAGEN

«3omDAGEN»-kampanjen er primært en digital kampanje som vil bli vist i sosiale medier, egne medier og på VG. Det er utviklet flere web-tvfilmer der Nils-Ingar Aadne er frontfigur og forteller om hva de ulike næringsstoffene i melk bidrar med i kostholdet.

Et eget merke er utviklet for å tydeliggjøre 3omDAGEN-budskapet som vil bli brukt i all kommunikasjon fra Melk.no.

Det er også utviklet et egen humoristisk test der folk kan sjekke sin personlighetstype, og få opp hvilke 3omDAGEN som er mest typisk for den enkelte. En «Hva er dine 3omDAGEN»-konkurranse vil gå på Instagram.

Funn fra undersøkelser

Hovedfunn fra flere spørreundersøkelser gjennomført av ulike analysebyråer for Melk.no:

6 av 10 nordmenn synes Helsedirektoratets råd er lite tydelig når det gjelder mengde meieriprodukter man bør innta hver dag (Ipsos MMI).

55 % av kvinner foretrekker råd om «3 om dagen». 32 % foretrekker dagens råd (Ipsos MMI).

Mer enn 4 av 10 nordmenn skulle ønske at Helsedirektoratets råd var tydeligere når det gjelder mengden av meieriprodukter man bør innta hver dag (Ipsos MMI).

Opinion AS har i en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført for Melk.no bedt et utvalg av den norske befolkningen liste opp hvor mye av ulike meieriprodukter de inntar. Summerer vi opp dette så kommer vi frem til at 55 % av oss får i oss mindre enn 3 porsjoner meieriprodukter om dagen. Det gjelder 59 % av kvinnene og 51 % av mennene (Opinion).

Kilde: Ipsos MMI webomnibus uke 39, 2014. Landsrepresentativt utvalg 500 personer 18 år +Kilde: Opinion uke 23, 2014. Landsrepresentativ undersøkelse 829 intervjuer 18 år +

Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at:

21 % av kvinner og 11 % av menn får i seg for lite kalsium.

Andelen av de som får i seg for lite kalsium øker med alder.

Andelen av de som får i seg under en mer kritisk grense er høyest hos kvinner mellom 18 og 29 år.

70 % av kalsiuminntaket til nordmenn kommer fra melk og meieriprodukter.

Siden andre matvarer bidrar til 300 mg kalsium hver dag for en gjennomsnittlig nordmann kan 3 porsjoner melk og meieriprodukter om dagen sikre anbefalt inntak av kalsium.

Om melk og meieriprodukter

1 glass melk (1,5 dl) inneholder 6 viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag.

Melk er en kilde til kalsium, proteiner, jod, fosfor og B-vitaminer (B2 og B12).

Kalsium er nødvendig for å ta vare på skjelettet og bidrar til normal muskelfunksjon.

Proteiner bidrar til å bygge og vedlikeholde musklene.

Vitamin B12 bidrar til en normal funksjon av immunforsvaret, og vitamin B2 til normal energiomsetning i kroppen.

Jod bidrar til en normal energiomsetning og er viktig for hjernen.

Fosfor bidrar til å vedlikeholde skjelett og tenner.

Ifølge norske kostholdsundersøkelser får nordmenn i seg 30 % av kalsiuminntaket fra annen mat og drikke enn melk og meieriprodukter Nesten 70 % av kalsiuminntaket i det norske kostholdet kommer fra melk og meieriprodukter.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS