Maaemo Foto Bandar Abdul Jauwad
Maaemo Foto Bandar Abdul Jauwad

Svært skuffende norsk stjernedryss

Norge er ikke tildelt flere Michelin-stjerner. Maaemo beholdt sine to, mens Statholdergaarden, Fauna og Ylajali beholder sine stjerner. Dessuten har Lille B falt ut av Bib Gourmand-listen, der Oro og Restauranteik beholder denne utmerkelsen. Konklusjon: Meget skuffende for Norge, og norske stjernekokker slakter nå den nye nordiske Michelin-guiden. Den omtales med begreper som skandale og latterlig av toppkokker.

Publisert

Maaemo fikk ikke tre stjerner. (Foto Bandar Abdul-Jauwad)

Både Stockholm og København fikk en ny restaurant med to stjerner på listen, henholdsvis Oaxen Krog og a|o|c, de to byene har nå tre restauranter hver med to stjerner. Århus og Malmö er de eneste nordiske byene med nye stjernerestauranter. Begge byene fikk tre helt nye på stjernelisten.Michelin Guide Nordic Cities 2015 inneholder totalt 125 hoteller og 241 restauranter.

Utvalget av restauranter omfatter 30 Bib Gourmand-restauranter, sju restauranter med to stjerner og 38 med en stjerne. Men de aller fleste finner altså i Danmark og Sverige - ikke Norge.

Dette er Norges Michelinstjerne-restauranter i 2015

2 stjerner:

Maaemo, Oslo

Nettside: Maaemo.no

– Vi er ekstremt stolte over å beholde de to stjernene. Vi i Norge skal ikke være så skuffet. Jeg for min del ser hele Norden og Skandinavia som en region/et område, og det er bra at det har kommet til så mange nye stjernerestauranter, mener Maaemoes Esben Holmboe Bang.

1 stjerne:

Statholdergaarden

Nettside: Statholdergaarden.no

– Jeg er veldig stolt og glad over nok en gang å ha fått en stjerne, sier Bent Stiansen, som fikk sin første stjerne på Statholdergaarden i 1998. Siden har han beholdt den.

Les intervjuet med Bent Stiansen her.

Fauna, Oslo

Fauna med Bjørn Svensson fikk stjernen i 2014, og klarte å beholde den i 2015.

Nettside: Fauna.no

Ylajali, Oslo

Før den nordiske Michelin-guiden kom ut, ble det kjent at Ylajali skal legges ned i løpet av året, men den Even Ramsvik-styrte restauranten behold sin egen stjerne, som den fikk i 2014.

Les også: Michelin-restaurant legges ned

Nettside: Ylajali.no

Bib Gourmand (god mat til god pris)

Restauranteik, Oslo

Nettside: Restauranteik.no

Oro Bar & Grill, Oslo

Nettside: Ororestaurant.no

Bak Sverige og Danmark

Norge har de siste årene hengt litt etter våre skandinaviske naboer Sverige og Danmark, som har hatt atskillig flere stjernerestauranter. Nå blir gapet enda større.

– På slutten av året, når Ylajali, legges ned, blir vi stående med tre stjernerestauranter. Dette er svært skuffende, og foruten at vi bli en bakevje i Norden på matsiden, kan dette også gå utover rekrutteringen, mener VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård.

Tidligere er det bare restauranter i de nordiske hovedstedene, samt Göteborg, som er blitt beæret med stjerner, men innføringen av den nordiske Michelin-guiden («Guide Michelin Nordic Countries») i år ga en åpning for nye stjernerestauranter også i andre byer og tettsteder. Det var det bare Århus og Malmö som fikk nyte gleden av.

Les også: Norge helt akterutseilt i Michelin-guiden

Endelig Norden på alvor?

Det har de siste dagene vært knyttet stor spenning til den nye nordiske Michelin-utgaven.

Mange har ikke tatt den helt alvorlig de siste årene – i og med at svært gode restauranter utenfor hovedstaden har vært helt glemt. Vi tror ikke at kritikken blir mindre etter årets stjerneutdeling.

Michelin-guiden har også vært kritisert tidligere for å fokusere veldig på fransk og spansk mat, og at den har vært mye strengere med de nordiske restaurantene. Mange har vært svært overrasket over at for eksempel Noma aldri har fått tre stjerner, selv om den år etter år er blitt kåret til verdens best restaurant av andre.

Stjernekokkene skuffet over nordisk Michelin-guide

"

Guide Michelin har ikke fulgt med i timen, mener Eyvind Hellstrøm. (Foto: Morten Holt)

– Jeg synes det er rart at de påstår at de skal gjøre noe nytt når de lanserer en nordisk guide, og så har de ikke tatt turen innom Bergen, Stavanger eller Trondheim, det er mange spennende ting som skjer der, sier matskribent Andreas Viestad til Dagbladet.

Skuffende og latterlig, mener Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm deler samme syn. Han mener den nye Michelin-guiden er skuffende og latterlig.

De har ikke fulgt mye med i timen, sier Hellstrøm om Michelin. De burde vært i Bergen og Trondheim også. Det er forunderlig at de ikke klarer å gjøre en grundigere jobb når de lanserer en nordisk guide. De har mistet litt av sin troverdighet. Ingen restauranter med tre stjerner i Norden er skuffende og lattering. At Noma ikke får er rart, sier Hellstrøm til DN.no.

Mister troverdighet, mener Hellstrøm

Han mener at det aldri skulle vært utgitt noen nordisk Michelin-guide sår ikke inspektørene har tatt turen utenfor Oslo.

– Michelin burde ikke ha lansert en nordisk guide med begrensede ressurser. De mister troverdighet. Og det er helt uforståelig at de ikke klarer å gi tre stjerner til Noma, som er ledestjernen i Europa, sier Hellstrøm til Godt.no.

Også Bent Stiansen, som selv har fått en stjerne på Statholdergaarden de 18 siste årene, er skeptisk til hvordan Guide Michelin arbeider. Les hva han mener her.

Skandale, mener GI-kokk

"

Den nye nordiske Michelin-guiden er en skandale, mener GI-kokk Tommy Raanti.

Tommy Raanti på Gastronomisk institutt i Stavanger kaller den nye guiden for en skandale.

– Det virker ikke som de har tatt seg bryet med å reise rundt. Jeg ser rett og slett på dette som en liten skandale. Han mener at litt av hensikten med å lansere en nordisk guide er å presentere flere byer enn tidligere, mens denne guiden nesten er uforandret fra 2014, sier Raanti til Dagbladet.no.

Han fortsetter: Michelin kunne tatt seg tid og bryet med å reise skikkelig rundt og gi ut en verdig guide i 2016. Den her holder rett og slett ikke mål!

Manglende ressurser

Guide Michelin-direktør Michael Ellis sier til Godt.no at de har besøkt andre norske byer.

Vi har vært i Tromsø og Stavanger. Norge fortsetter stadig å overraske oss, det er mye bra som skjer. Men vi har begrenset med ressurser. Ved en senere anledning kan vi kanskje sette spotlighten på Norge, sier Ellis.

De andre nordiske landene

Under kan du se hvordan det gikk med våre naboland i Norden.

Sverige

2 stjerner i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).

1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren og Volt (Ny).

1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).

1 stjerne Malmø (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).

Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).

Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.

Bib Gourmand i Malmø (Ny): Bastard (Ny) og Sture (Ny).

Danmark

" 2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny). 1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard. 1 stjerne i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny). Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.Bib Gourmand i Århus (Ny): Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

Finland

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.Bib Gourmand i Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin og Pure Bistro.

Vi er svært glade for å kunne tilby våre lesere anbefalinger for restauranter og hotell i Århus og Malmö. Den nye bølgen i det skandinaviske kjøkkenet har virkelig hevet listen i denne delen av verden. Århus tilbyr en variert gastronomi, mens den herlig frodige regionen Skåne legger et hav av råvarer av høyeste kvalitet for Malmøs dørstokk, sier Rebecca Burr, redaktør for Michelin Guide Nordic Cities 2015.

Michelin Guide Nordic Cities kan nå lastes ned gratis til iPhone og Android telefoner.

Michelin Guide Main Cities of Europe 2015 presenteres den 10. mars 2015, og kommer da til å inneholde samme hoteller og restauranter som finnes i den nye nordiske guiden.

Stjernene

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som betegnes som «verdt en reise i seg selv».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* I tillegg gis utmerkelsen Bib Gourmand til restauranter som «serverer god mat til god pris».

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com.

Guide Michelin

26. februar 2015 kommer historiens første nordiske Michelin-Guide: «Guide Michelin Nordic Countries».

Den første Michelin-guiden kom i 1900. Den ble da produsert på initiativ fra dekkprodusenten Michelin, der formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.

I 1926 innførte Michelin en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.

80 personer arbeider i dag fulltid med Guide Michelin

I 2014 var japanske Tokyo den byen med flest stjernerestauranter. Den japanske hovedstaden kunne by på 267 restauranter med én eller flere stjerner: 12 av dem hadde tre stjerner

Restaurantene besøkes av 240 anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte utdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.

Les også: Dette visste du ikke om Guide Michelin (Godt.no)

Nettside: Viamichelin.com eller Michelin.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS