Ottar Skaslien og lærlingene Anawat Sae-Khow og Stian Olai Hansen  (10)
Ottar Skaslien og lærlingene Anawat Sae-Khow og Stian Olai Hansen (10)

Klart for NM for kokk- og servitørlærlingene

20 kokkelag og åtte servitørlag fra reiselivsbedrifter over hele landet skal i helgen konkurrere i Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger. Dyktige kokker og servitører som kan utnytte norske råvarer, er høyt etterspurte i hotell- og restaurantbransjen. Dette mesterskapet setter dette på dagsorden.

Publisert

Læremester Ottar Skaslien og lærlingene Anawat Sae-Khow og Stian Olai Hansen (til venstre), som representerer Glåmdal-bedriften i NM i Stavanger. (Foto: Morten Holt)

Norgesmesterskapet, som også i år arrangeres på Jåttå videregående skole, starter med innledende konkurranser fredag og avsluttes med finale og bankett lørdag.

Vinnerlagene går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 17. og 18. april, som i år arrangeres i Trondheim.

40 kokkelærlinger og 16 servitørlærlinger

20 kokkelag og åtte servitørlag deltar i helgens norgesmesterskap, i alt 40 kokkelærlinger og 16 servitørlærlinger. De representerer lærebedrifter fra hele landet, som for eksempel Restaurant Bjørk i Bodø, Scandic Nidelven Hotel i Trondheim, Statholdergaarden i Oslo og Sola Strand Hotel i Stavanger.

Les også: Skaslien-lærlinger klare for NM (publisert november 2014)

Det er Kokkenes Mesterlaug Rogaland som arrangerer norgesmesterskapet for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner.

"

Fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv, Vibeke Myrstad. (Foto: Håkon Eltvik)

Stort behov for faglærte og dyktige ansatte

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger er en viktig konkurranse for reiselivet ved at den gir unge og lovende lærlinger en mulighet til å konkurrere og bli enda bedre. Reiselivet har stort behov for faglærte og dyktige ansatte. Kvalifiserte kokker og servitører går sikre jobber i møte i en voksende bransje som trenger ungdom, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Hun peker på at Norge i løpet av de siste 25 årene sakte, men sikkert har bygget seg opp som en kokkenasjon i verdensklassen.

Etterspurt i hotell- og restaurantbransjen

– Dyktige kokker og servitører som kan utnytte norske råvarer, er høyt etterspurte i hotell- og restaurantbransjen. Etterspørselen vil øke ettersom norsk mat med gode råvarer er en sentral del av det norske reiselivsproduktet, sier Myrstad.

Fagsjefen trekker også frem at kokken og servitøren spiller en stadig viktigere rolle i et samfunn som er opptatt av sunne matvarer og folkehelse.

Viktige kultur- og tradisjonsformidlere

Kokkelærlinger i sving under fjorårets Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Kokkene har kunnskap om råvarer og hvordan disse kan utnyttes på en best mulig måte. De er våre eksperter på riktig kosthold og er, sammen med servitøren, folkets og matprodusentenes helserådgivere. I tillegg er de viktige kultur- og tradisjonsformidlere, sier Myrstad.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS