Sexpress 2 COLOURBOX1209658
Sexpress 2 COLOURBOX1209658

Vikarer er mer utsatt for sexpress

Kokker, renholdere, resepsjonister og andre ansatte i deltidsstillinger i hotell- og restaurantbransjen er mer utsatt for sexpress enn kollegaer i faste stillinger. Det kom fram i en nylig avholdt nordisk konferanse om sexsjikane og sexpress i hotell- og restaurantbransjen.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

På en nordiske konferanse om temaet, som ble arrangert i Reykjavik på Island i juni, kom det samstemt fra deltakere både fra Island, Norge, Finland og Sverige, at deltidsansatte var mer utsatt for denne typen press enn faste ansatte.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Redde for å miste jobben

– Midlertidig ansatte har større risiko for å bli utsatt for sexsjikane, sa blant annet Seija Virta fra fagforbundet PAM (fagforeningen for hotell- og restaurantansatte) i Finland.

Paula Mulinari, som er universitetslektor på Malmö Högskola i Sverige uttalte:

– Ansatte i deltidsstillinger er mere utsatt fordi de befinner seg en mer økonomisk sårbar situasjon. Det fører til at det sjeldnere velger å si fra, fordi de er redde for å miste jobben.

Deltidsansatte føler seg ofte tvunget til at akseptere handlinger som de egentlig ikke aksepterer. De tør rett å slett ikke å si fra fordi de ikke vet hvordan deres leder vil reagere.

Færre midlertidig ansatte

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tall fra Sverige viser at 11 prosent av de fast ansatte i hotell- og restaurantbransjen utsatt for sexpress, mens det samme tallet er 13 prosent for deltidsansatte.

Antall midlertidig ansatte i hotell- og restaurantbransjen er stigende i flere av de nordiske landene, som igjen betyr at stadig flere i bransjen vil bli utsatt for denne sjikanen. Det var bakgrunnen for konferansen på Island nå i juni.

– Jo flere uformelle arbeidskontrakter, jo større blir kravet til fagforeningene for å hjelpe dem med problemer, uttaler Joa Bergold fra Sverige.

Bergold og Mulinaris beste løsning på problemet er derfor å redusere antall midlertidig ansatte i bransjen.

– Det er helt avgjørende for å dempe sårbarheten for de ansatte, og vil dem større muligheter for å si opp sin stilling hvis de opplever slik press, sier Mulinaris.

Du kan lese hele artikkelen på Fagbladet3f.dk

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS