Mat og musikk Colourbox
Mat og musikk Colourbox

Musikk påvirker smaksløkene dine

Klassisk musikk bidrar til at vin og andre drikker smaker mer eksklusivt. Langsom musikk kan bidra til at ettersmaken blir lenger, mens rask musikk får smakene til å forsvinne fortere. Å kombinere mat og musikk fra samme land kan forsterke smakene.

Publisert

Kombinasjonen av mat og lyd påvirker våre smaksløker. (Illustrasjon: Colourbox.com)

Jo mer du liker musikken du hører på, jo mer liker du hva du spiser – hva vi synes om musikken overføres til hva vi synes om maten og drikken.

Charles Spence.

Mye tyder på at lyden av piano fungerer bra sammen med bjørnebær, aprikos og bringebær – antakeligvis på grunn av sødmen

Også omkringliggende lyder kan påvirke matopplevelsen – eksempelvis lyd som oppstår når man spiser: Om en krisp lyd forsterkes, oppleves maten mer fristende.

Mat og musikk fra samme land

Dette er noen av resultatene av forskning gjort av den eksperimentelle psykologen Charles Spence ved Oxford University i Storbritannia. Den viser at kombinasjonen av mat og lyd påvirker våre smaksløker.

Spence testet om matopplevelsen endret seg dersom den ble kombinert med musikk fra samme land, og fant at den franske maten smakte bedre når den var akkompagnert av fransk trekkspill, mens pastaretten smakte bedre med en opera av Puccini i bakgrunnen.

Resultatet viste seg også å være det samme for tysk, spansk og gresk mat.

Se her for mer informasjon omkring Charles Spencers forskning på hvordan smak, lukt, farger, lys, lyd og konsistens påvirker oss.

Du kan for øvrig lese mye mer om Charles Spence sin forskning i magasinet Horeca, utgave 3 2015.

Her kan du lese lederen fra utgave 3 av Horeca i 2015 - "Spis deg mett med alle sanser"

Påvirker matopplevelsen

"

Illustrasjonsfoto: Sony

I slutten av mai organiserte Sony et eksklusivt arrangement i London for å demonstrere hvordan musikk påvirker matopplevelsen. Interiørblogger Heidi Sperre var en av de norske deltakerne i London, og hun skriver på sin blogg:

«Middagen var i tillegg til stor lyd og musikk, lyssatt på en helt spesiell måte. For hver rett som kom på bordet, skiftet lyset, musikken og lydene. Forskning viser at lyd innvirker på smakssansen, og jammen kunne vi merke at det var noe i det».

Les Heidi Sperres interiørblogg her

Musikk kan forandre smaken på maten

Med Sonys nylig lanserte multi-room-system, har du alle forutsetninger for å gjøre ditt eget mateksperiment hjemme. Systemet innebærer at flere høyttalere plassert i ulike rom trådløst kan kobles sammen, og du kan selv velge om du vil spille samme eller ulik musikk i de forskjellige rommene.

– Sonys nye multi-room-teknologi gjør det mulig for personer å ta med seg mat og drikke fra rom til rom, og oppleve hvordan endringer i atmosfære og musikk virkelig kan forandre smaken på maten, sier Charles Spence i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS