Bent Cato Danielsen23
Bent Cato Danielsen23

Leder hotellgruppe på de britiske øyer

En av hotellgruppene som virkelig har markert seg i Storbritannia det siste tiåret, The Vinyard Group, ledes av nordmannen Bent Cato Danielsen.

Publisert

Bent Cato Danielsen er «Director of Operations» for The Vineyard Group, en hotellgruppe som har markert seg i Storbritannia de siste årene. Her i suiten La Carriere, oppkalt etter Sir Peter Michaels vingård i USA. (Foto: Morten Holt)

The Vineyard Group (uttales vinnjard) har hovedkontor i Newbury i West Berkshire i England. Byen ligger en times kjøring vest for London, og det er også i dette området gruppen har flest hoteller, deriblant flaggskip-hotellet The Vineyard.

Newbury med drøyt 30 000 innbyggere er ellers kjent for å være «hjembyen» til telefonselskapet Vodaphone.

Driftsmargin på 30 prosent

Bent Cato Danielsen foran The Donnington Valley Hotel & Spa, som han styrte fra 2004 til 2008, og som fikk prisen som beste hotell i Storbritannia i 2008. (Foto: Morten Holt)

I 2004 ble Bent Cato Danielsen ansatt som hotelldirektør for Donnington Valley Hotel & Spa i Newbury – etter først å ha vært på nevnte The Vineyard i fire år. Donnington hadde da 50 rom, men de siste årene er det oppgradert for 180 millioner kroner, og hotellet har i dag 113 rom.

Hotellet som bare for 10-12 år siden var slitt og leverte elendige resultater, er i dag hotellgruppens melkeku med en driftsmargin på nærmere 30 prosent!

– Donnington har blitt et meget bra hotell for «folk flest» – selv om standarden ligger godt over snittet for engelske hoteller, sier Danielsen.

Vineksperter

Sir Peter Michael, her på vingården i California, eier The Vineyard Group. (Foto: The Vineyard Group)

Det er Sir Peter Michael som eier hotellgruppen. Han eier også en egen vingård i California, og har høstet stor anerkjennelse av verdens kanskje mest kjente vinekspert, Robert Palmer, for sine viner.

– Vi har en liste med 800 viner fra USA, og opplever ofte at amerikanske vinelskere kommer over til oss i England for å smake viner de ikke får tak i hjemme i USA. Vin er i det hele tatt meget viktig for oss, og vi fokuserer veldig på opplevelsen vin og mat på våre steder – og da kanskje aller mest på fasjonable The Vineyard, sier Bent Cato Danielsen, som forteller at norsk torsk står på menyen med jevne mellomrom.

Luksus på The Vineyard

Fra basseng og spaanlegget på The Vineyard.

Luksushotellet The Vineyard med sine fem stjerner og 49 helt spesielle rom er for øvrig selskapets flaggskip – med en driftsmargin som ligger noe under de andre hotellene i grupperingen («bare» 10 - 15 %).

Hit kommer de store stjernene. Kjendisene og de med mer enn nok å rutte med. Det rimeligste rommet koster opp til 4000 kroner døgnet, og i vinkjelleren finner du hele 3000 forskjellige viner (800 fra USA/2200 fra andre land) – mange av dem til priser som ikke er overkommelig for menigmann.

Rom på The Donnington Valley & Spa. (Foto: Morten Holt)

– The Vineyard hadde i mange år to stjerner i Guide Michelin (frem til 2010). Vi har en klar målsetning om å få dem tilbake, og vi tror vi skal klare det ganske raskt, sier Danielsen.

Det er den franske toppkokken Daniel Galmiche, som har arbeidet ved en rekke Michelin-restauranter rundt i verden og kjent fra blant annet britisk TV, som regjerer på kjøkkenet på The Vineyard.

Pusses opp jevnlig

Inngangspartiet/lobbyen med vinkjelleren på The Vineyard.

I og med at The Vineyard er gruppens «showpiece», som Danielsen betegner det, oppgraderes det jevnlig.

– For å konkurrere med alle andre luksushotell i Storbritannia, er det helt nødvendig. Det pusses opp kontinuerlig. Nylig investerte vi 1,6 millioner kroner i nyoppusset bar. Nå skal 20 nye rom – som absolutt ikke er i dårlig forfatning, oppgraderes. Vi må holde tritt med utviklingen! sier han.

250 ansatte på 49 rom

Kveldsstemning på The Vineyard.

– Dette hotellet skal være noe helt spesielt for dem som er gjester. Det sier jo også sitt at vi på The Vineyard har 250 ansatte/årsverk (inkludert 10 lærlinger til enhver tid) på et hotell med bare 49 rom – for å kunne yte best mulig service til enhver tid. Noe slikt hadde jo aldri vært mulig i Norge, sier Danielsen.

Må hente arbeidskraften andre steder

Bent Cato Danielsen ved vinkjelleren. (Foto: Morten Holt)

På grunn av så mange ansatte disponerer hotellgruppen hele 27 boliger i Newbury-området, som brukes til å huse ansatte fra alle verdenshjørner, samt andre deler av England.

Selskapet har to busser som kjører kontinuerlig fra klokken to om morgenen til sent på kvelden for å skysse de ansatte.

Saken fortsetter under bildet

Inngangspartiet til The Donnington Valley Hotel & Spa.

– Vi har gjort det på denne måten da det finnes minimalt med arbeidskraft lokalt i Newbury, sier den norske engelske hotellederen.

Og de ansatte trives med sosieteten på The Vineyard. Danielsen forteller at de ansatte nesten ikke vil gå hjem når arbeidstiden er over. – De vil jobbe mest mulig, sier han.

Dynamisk og mangfoldig

The Vineyard.

I motsetning til Norge, som domineres av få kjeder, finner du et stort antall kjeder hotellgrupper i England.

– Jeg har stor respekt for det de store kjedene har klart å få til i Norge, men er samtidig overbevist om at den hemmer utviklingen i hotellbransjen i Norge, mener Bent Cato Danielsen.

– I motsetning til i Norge er den britiske hotellbransjen svært dynamisk og mangfoldig. Det skjer noe hele tiden, og hoteller skifter eiere ofte. Akkurat nå er vi i forhandlinger med ni nye hoteller! Men vi er alltid på let etter uavhengige og unike hoteller. Hvis eierne vil ha et merkenavn over døra, så går de heller til Hilton, Holiday eller for den saks skyld Choice, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Bent Cato Danielsen får skikk på britiske hoteller. (Foto: Morten Holt)

Det som imidlertid er sikkert er at hotellgruppen fra neste år skal drifte et nytt hotell i Bath, som nå er under oppføring, og som foreløpig ikke har fått noe navn.

– Bath er en turistby med veldig høyt belegg, så vi ser frem til denne åpningen. Dette blir et luksushotell med 50 rom med gourmetrestaurant og champagnelounge, forteller Danielsen.

Luksushotellet The Vineyard er The Vineyard Groups flaggskip.

Du kan lese mye mer om The Vineyard Group og portrettet med Bent Cato Danielsen i magasinet Horeca (nummer 4 2015, som hadde utgivelse i juni)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS