Torres Pappvin
Torres Pappvin

Norske pappvin-eksperter

Sjefen for vinhuset Bodegas Torres, Miguel Torres jr., roser norske konsumenters krav til kvalitet, og setter pris på at vi foretrekker miljøvennlige forpakninger. Men i Spania regjerer fortsatt flasken.

Publisert

Miguel Torres jr.

Pappvinsalget øker stadig i Norge. I fjor stod BiB (bag-in-box) for 60 prosent av salget på Vinmonopolet. Så hvorfor ser vi så sjelden BiB når vi er på ferie i vinland som Frankrike, Spania og Italia?

Tradisjoner

Noe av grunnen er nok at de fleste søreuropeiske landene er vinproduserende land med lange tradisjoner. Disse tradisjonene omfatter vinproduksjon på flaske, og et forhold til vin som kanskje kan sammenlignes med vårt forhold til akevitt.

Vi har så langt ikke lansert pappkartonger med akevitt, og det vil nok ta lang tid før det eventuelt skjer. På hjemmebane foretrekker vi de praktiske kartongene, i båten om sommeren eller på hytta om vinteren.

– Imponerende kunnskapsnivå

Hvis vi ser tilbake i tid, så var det ikke mange viner å velge mellom på 80-tallet. Da ble du gjerne spurt om du ville ha rød eller hvit vin, og de ansatte i kassen på Vinmonopolet (de sto bak disk), valgte gjerne for deg.

Miguel Torres jr.var nylig i Norge for å lansere en av selskapets store klassiker på bag-in-boks, hvitvinen Viña Sol.

Nå har tidene forandret seg. Utvalget er stort, Bag-In-Box har kommet for å bli, og heldigvis har kvaliteten blitt bra og stadig flere produsenter fyller samme kvalitet på BiB som på flaske.

Miguel Torres jr. er daglig leder i Bodegas Torres i Spania. Nylig var han på Norges-besøk for å lansere en av selskapets store klassiker på bag-in-boks, hvitvinen Viña Sol. Han roser norske forbrukeres økende krav til kvalitet:

– Vinmonopolets stadig skiftende sortiment gjør Norge til et av de mest dynamiske vin-landene jeg kjenner til. Dette henger sammen med et imponerende kunnskapsnivå hos konsumentene, sier han.

Bedre for miljøet

Men bag-in-boks er ikke bare praktisk. Forskning viser at miljøpåvirkningen er mye mindre, sammenlignet med bruk av flasker. Bodegas Torres er ettav de mest tradisjonstunge vinhusene i Spania. Likevel var de blant de første som begynte å utforske alternative forpakninger.

Pakkingsmetoder har alltid vært viktig for oss og vi legger store ressurser på forskning. Vi bruker Bag-in-Box fordi den er miljøvennlig. Det beste ville selvsagt være å gå tilbake til metodene i gamledager, når vin ble skipet i tanker og tappet på plass. Norge hadde vært et ideelt land for å teste dette, sier Miguel Torres jr.

Du kan lese mye mer om Viña Sol - BiB i Horeca nummer 4 2014.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS