Administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, produktsjef Smaken av Røros Lars Erik Granqvist, landbruks og matminister Jon Georg Dale, eier og ildsjel Gangstad Gårdsysteri Astrid Aasen, daglig leder Gangstad Gårdsysteri Jostein Austli. (Foto: W. Lee-Wright Oi! Trøndersk matfestival)

Trønder-spesialiteter hedret av mat- og landbruksministeren

– Gratulerer Trøndelag! Dere har lokalmatprodusenter som vet å utnytte de lokale ressursene og smakene, sa statsråd Jon Georg Dale da produsentene «Smaken av Røros» og Gangstad Gårdsysteri mottok Spesialitet-merket under matfestivalen Oi!

Publisert

Det var bærsausen «Flytende tyttebær» fra Smaken av Røros, «Ekte Vanilje fløteis» og «Iskake med vanilje og jordbær» fra Gangstad Gårdsysteri som under den trønderske matfestivalen fikk hedersmerket Spesialitet. Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim.

– Spesialitets fagjury er ikke til salgs. Nei, Spesialitet er et merke man virkelig må fortjene, sa Dale under utdelingen.

Kalde fristelser med lokale råvarer

Astrid Aasen på Gangstad Gårdsysteri er fornøyd med å ha fått hedersmerket på enda flere av sine produkter:

– Vi har hatt Spesialitet-merket på ostene våre i lengre tid, og føler at merket løfter produktene og tydeliggjør kvaliteten. Dessuten gjør Spesialitet det lettere for forbruker å finne produkter med gode, norske råvarer og ren, unik smak, mener hun.

– Vi er derfor glade for å motta Spesialitet-merket på to av våre istyper, «Ekte Vanilje fløteis» og «Iskake med vanilje og jordbær». Dette er to stolte produkter som nå står enda stødigere i markedet, sier Aasen i en pressemelding.

De kalde fristelsene fra Gangstad Gårdsysteri lages på håndverksmessig vis av fersk melk fra egen gård, rikelig med fløte, solmodne bær fra nærområdet i Trøndelag og lokale egg.

Inspirasjon til utvikling

Også Kjetil Reinskou i Smaken av Røros er godt fornøyd med hedersmerket for bærsausen «Flytende tyttebær». Fra før har produsenten Spesialitet på sin «Kreklinggelé»:

– Vi er stolte over og glade for å motta vårt andre Spesialitet-merke. Det gir inspirasjon til utvikling av nye produkter basert på unike norske mattradisjoner og produkter som er basert på de flotte råvarene vi kan høste her, sier han.

«Flytende tyttebær» er en ny type bærsaus laget av økologiske tyttebær plukket i fjellområdene rundt Røros. Råsaft fra tyttebær kokes med økologisk sukker, og smakes til med balsamicoeddik og utvalgte krydder. Resultatet er et friskt og spennende tilbehør til viltkjøtt og fisk eller som saus til dessert.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS