Stella Vedal Grøttheim er Norges aller første kokkespire. (Foto: Norsk Gastronmi)

Norges aller første «Kokkespire»

12 år gamle Stella Vedal Grøttheim (12) fra Sømna er kåret til Årets kokkespire – etter en spennende finale på Sentralen i Oslo.

Dommerne og vinneren. Fra venstre Nina Kristoffersen, Bent Stiansen, Espen Ramnestedt, Tom Victor Gausdal og Kristine Hartvigsen. Foran vinneren Stella Vedal Grøttheim. (Foto: Norsk Gastronomi)

De fire finalistene imponerte et samlet dommerpanel, ledet av Bocuse-kokk og kokkespiregeneral Tom Victor Gausdal. På konkurransemenyen sto norske gulrøtter, hjertesalat, blomkål og kveite.

Fire finalister

De fire finalistene sammen med juryen. Fra venstre Vilde Fjeldstad, Stella Vedal Grøttheim, Linea Bertelsen og Ezginur Kocaguzel. (Foto: Norsk Gastronomi)

Årets kokkespire er en kokkekonkurranse for barn født mellom 2009 og 2011, og ble arrangert for første gang i år.

Det kom inn over 100 søknader fra barn som ønsket å bli Årets kokkespire, og av disse valgte Bocuse-akademiet ut 16 kandidater til fire regionale finaler.

Det var vinnerne av disse finalene, Vilde Fjeldstad (11) fra Tromsø, Ezginur Kocaguzel (11) fra Stavanger, Stella Vedal Grøttheim (12) fra Sømna og Linea Bertelsen (10) fra Oslo, som møttes i finalen søndag 29. august.

Matglede og engasjement

– De unge kokkespirene har virkelig imponert meg med deres matglede og engasjement for kokkefaget. Det var et tett løp i finalen og selv om vi bare kunne kåre en vinner, så gjorde alle finalistene en strålende innsats i finalen. Vi trenger flere dyktige kokker i Norge, og konkurranser som dette er en viktig arena for rekruttering, sier Tom Victor Gausdal, Bocuse-kokk og ansvarlig for Årets kokkespire.

Gulrøtter, blomkål og kveite

De fire unge finalistene måtte tilberede et måltid bestående av gulrøtter, blomkål og kveite, og minst halvparten av tallerkenen skulle være grønnsaker.

Dommerpanelet besto av Bocuse-kokkene Tom Victor Gausdal og Bent Stiansen, samt mesterkokkene Kristine Hartviksen (Nordics Chefs Associaton), Nina Kristoffersen (Statholdergaarden) og Espen Ramnestedt (Smak).

– Det har vært utrolig gøy å se hvordan de unge kokkene har vist både matglede og matkunnskap på konkurransekjøkkenet. Vi har fått servert smakfulle retter, og vi håper at alle finalistene fortsetter å utvikle talentet sitt og at vi møter dem igjen på både restaurant- og konkurransekjøkkenet igjen om noen år, forteller konkurransedommerne.

Arena for matglede

Konkurransen Årets kokkespire arrangeres av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som også står bak Årets kokk og Årets unge kokk, i partnerskap med Bama.

– Årets kokkespire er en arena for matglede og synliggjøring av kokkeyrket, noe vi i Bama er stolte av å bidra til. Det er inspirerende å se barna forvandle våre ferske, norske råvarer til de lekreste retter. Vi er svært imponert over nivået, og ikke minst matkunnskapen. Dette er viktig for å ta gode valg og etablere sunne vaner, sier Rune Flaen, administrerende direktør i Bama.

Årets Kokkespire og Stiftelsen Norsk Gastronomi

* Stiftelsen Norsk Gastronomi står bak konkurransen med Bama Gruppen som hovedsamarbeidspartner. Nærings- og fiskeridepartementet bidrar også med økonomisk støtte til aktiviteten og formålene med Årets kokkespire.

* Årets Kokkespire er en konkurranse for barn født mellom 2009 - 2011, og som skal bidra til inspirasjon, matglede og faglig mestring.

* Blant over 100 innsendte søknader med personlige oppskrifter, har det norske Bocuse-akademiet valgt ut 16 kandidater, som deltok i fire regionale finaler avholdt på ledende norske restauranter, fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. Vinnerne av regionsfinalene deltok finalen i Årets kokkespire 2021, 29. august på Sentralen i Oslo.

* Dommere i alle de fem finalene er anerkjente mesterkokker, og dømmingen skjer under kokkespiregeneral og Bocuse-kokk Tom Victor Gausdals ledelse.

* Stiftelsen Norsk Gastronomis formål er å jobbe for at norske kokker fortsetter å vinne pallplasser i verdens vanskeligste og mest prestisjefulle individuelle konkurranse i kokkekunst, Bocuse d’Or i Lyon. I Norge organiserer derfor stiftelsen den nasjonale kvaliken til Lyon, Årets kokk, samt rekrutteringskonkurransen Årets unge kokk for de yngste profesjonelle talentene.

* Norsk Gastronomi har også som formål dele kunnskap om mat og matlaging, og jobbe for gastronomiens omdømme, herunder rekruttering til kokkefaget og bransjen. Årets kokkespire er et initiativ som også bidrar til Stiftelsens formål om å dele kunnskap.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS