Lise Børresen fra SpareBank 1 Østlandet gratulerer Tommy Østhagen i Kreativ Catering med bærekraftsprisen.
Lise Børresen fra SpareBank 1 Østlandet gratulerer Tommy Østhagen i Kreativ Catering med bærekraftsprisen.

Bærekraftspris til Kreativ Catering

I konkurranse med over 60 andre kandidater, har Kreativ Catering – med Tommy Østhagen i spissen, fått SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris på 100 000 kroner. Prisen får selskapet for sitt arbeid med sirkulærøkonomi i hele verdikjeden.

SpareBank 1 Østlandet ønsker å stimulere bedrifter til bærekraftig nyskaping og utvikling. Med bærekraftsprisen vil banken løfte fram mulighetene det bærekraftige skiftet gir for næringslivet og inspirere flere til å se bærekraft som et konkurransefortrinn.

60 nominerte

Bærekraftsprisen ble delt ut i Kreativ Caterings lokaler på Skullerud i Oslo.
Bærekraftsprisen ble delt ut i Kreativ Caterings lokaler på Skullerud i Oslo.

Banken åpnet for nominasjoner via sine nettsider og fikk inn forslag på over 60 bedrifter fra hele Østlandet. Et av hovedkriteriene for prisen er at vinneren skal ha utviklet et sirkulærøkonomisk produkt eller tiltak, som skaper verdi for andre enn bedriften selv.

– Det var mange sterke kandidater i bunken. Vinneren får prisen for å ha utviklet en forretningsmodell som ivaretar prinsippene for sirkulærøkonomi i hele verdikjeden. Disse prinsippene er overførbare til andre virksomheter og bransjer, sier juryleder Stine Bendigtsen, som også leder bærekraftsarbeidet i SpareBank 1 Østlandet.

Redusert ressursbruk i smått og stort

Vinneren av NM i kokkekunst i 1999, Tommy Østhagen, er gründeren bak Kreativ Catering. (Foto: Liz Buer, arkiv)

Kreativ Catering ble startet i 2003 av Tommy Østhagen fra Løten. Han er tidligere norgesmester i kokkekunst (1999),  og fortsatt aktiv i bedriften. All maten lages fra bunnen av med så mange kortreiste råvarer som mulig.

Søkelyset på sirkulærøkonomiske prinsipper og reduksjon av ressursbruk er implementert i alt fra håndtering av emballasje til både gjenbruk og ombruk, og bruk av råvarer som ellers ville blitt kastet fordi de er ukurante inn i en butikkstandard. Matavfallet komposteres og omdannes til næringsrik jord.

For å minimere avfall har de etablert løsninger rundt servering som bidrar til at det omtrent ikke er svinn fra koldtbord, fordi de har en smart metodikk for å både servere og håndtere restprodukter i etterkant.

Lønnsom forretningsmodell

I et samarbeidsprosjekt med gårdeier har Kreativ Catering bidratt til en løsning for varmegjenvinning fra sitt kjølelager, slik at overskuddsvarmen nyttiggjøres til oppvarming av fellesarealer. Også oppvaskvannet gjenbrukes til forskylling, slik at både varme og såpe brukes om flere ganger.

– Denne måten å sette sirkularitet på kartet på resulterer ikke bare i et lavere ressursforbruk, men viser også at det er mulig å spare kostnader, redusere fotavtrykket og skape en lønnsom forretningsmodell gjennom fokus på sirkulær økonomi, sier Bendigtsen.

– Kan være god økonomi i bærekraft

Tommy Østhagen mottok prisen på vegne av Kreativ Catering rett før jul 2023, og han er glad for at bærekraftsarbeidet deres blir lagt merke til. 

– Det er helt fantastisk å bli anerkjent for den jobben vi gjør. Og så er det fint å kunne inspirere andre til å gjøre bærekraftstiltak og se at det kan være økonomi i bærekraft, sier Tommy Østhagen, som ikke bestemt hva prispengene skal brukes på enda.

– Nå skal vi summe oss litt og finne ut av det. Vi skal nok finne en god sak, sier Østhagen.

Juryen

SpareBank 1 Østlandets bærekraftspris ble delt ut for andre gang, og juryen for 2023 har bestått av:

Per Nygaard og Stine Bendigtsen, SpareBank 1 Østlandet 

Sverre Håvard Bjørnstad, Innovasjon Norge 

Rangdi Wetterhus Krogstad, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) 

Camilla Tysland Lillehagen, Framtiden i våre hender 

Kjell Jørgensen, Handelshøyskolen BI

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS