I mars arrangeres Bergen sjømatfestival for første gang. (Foto: Matarena)
I mars arrangeres Bergen sjømatfestival for første gang. (Foto: Matarena)

Ny sjømatfestival i Bergen

Fra torsdag 11. til lørdag 13. mars 2021 arrangeres Bergen sjømatfestival for aller første gang. Da kan publikum oppleve råvarer i verdensklasse på 24 bergensrestauranter, og konkurrere om å bli verdensmester i bergensk fiskesuppe.

Restaurantkokkene drar også ut i skolene for å inspirere neste generasjon med fantastisk, lokal sjømat. Festivalen gjennomføres vinterstid når sjømaten er på sitt aller beste.

Sjømatfestival på 24 restauranter

24 restauranter i Bergen er med på Bergen sjømatfestival. (Foto: Matarena)
24 restauranter i Bergen er med på Bergen sjømatfestival. (Foto: Matarena)

For å feire råvaremangfoldet i matbyen Bergen, slår lokale restauranter seg sammen om å lage en sjømatfestival. Publikum kan blant annet oppleve Louisiana-inspirert «Seafood boil», meny på by-favoritten persetorsk, spennende retter med lokal tang og tare, sushi-kurs og «skalldyr-vernissasje» for å nevne noe.

Sider fra Hardanger har en sentral plass i regionens lokale matkultur og passer perfekt til sjømat. Derfor vil også flere siderprodusenter fra Hardanger delta på mange av restaurantarrangementene.

Kokkebesøk på skolene

Foto: Matarena
Foto: Matarena

Bergen sjømatfestival ønsker å bidra til at barn og unge skal få et godt kosthold. De siste 6 årene har sjømatkonsumet i Norge falt med over 40 %. Mye av årsaken er manglende kunnskap om hvordan man tilbereder sjømat. Ved å ta byens beste kokker ut i skolene og vise niendeklassinger hvordan sjømat kan tilberedes på en enkel og moderne måte, ønsker Bergen sjømatfestival å gi inspirasjon og kunnskap om sjømat til de unge.

Kokkene har selv tatt initiativ til skolebesøkene, og påmeldingen til kursene tok helt fyr. Etter en time var 30 skoleklasser påmeldt. Til sammen er det mer enn 500 elever som får besøk fra dyktige restaurantkokker som vil inspirere med torsketaco og «fastfood» på blåskjell.

VM i Bergensk fiskesuppe

Matarena

Bergen sjømatfestival arrangeres av Matarena AS, som også står bak Bergen Matfestival. 2021 er første året Bergen sjømatfestival arrangeres.

Matarena inspirerer, utvikler kunnskap og skaper møteplasser for å fremme bærekraftig lokalmat fra sjø og land.

Matarena AS ble etablert i 2014 og er eid av aktører fra sjømat- og landbruksnæringen. Bergen sjømatfestival gjennomføres i tråd med FHIs anbefalinger.

Du kan lese mer på Bergensjomatfestival.no

Bergensk fiskesuppe er byens kanskje stolteste og mest erkebergenske oppskrift. Alle har en formening om hvordan en riktig bergensk fiskesuppe skal smake.

«Verdensmesterskapet» i bergensk fiskesuppe er en konkurranse for både kokker og matelskere. Tradisjonen ble startet for fire år siden på Restaurant Lysverket og Bergen sjømatfestival tar konkurransen videre.

I år blir finalen arrangert på Bjerck Restaurant & Bar 10. mars. Regjerende verdensmester Morten Tungesvik fra Bare Vestland er hoveddommer i konkurransen. Med seg i juryen har han flere av regionens beste matfolk: Ørjan Johannessen, Hanne Frosta og Aicha Bouhlou. Og byens ordfører, Marte Mjøs Persen, er selvfølgelig invitert med i dommerpanelet. For å gjøre panelet komplett, inviteres også 5 publikummere med til å smake seg igjennom de fem finalist-suppene og avgi sin publikumsstemme.

Fiskeauksjon, vestlandsmesterskap i rekepilling og bergensmesterskap i østersåpning

Foto: Matarena
Foto: Matarena

Det blir flere spennende publikumsaktiviteter under Bergen sjømatfestival.

Lørdag 13. mars fra blir det fiskeauksjon og konkurranser hos Fjellskål på Fisketorget i Bergen. Både sjømatentusiaster og kokker inviteres til å melde seg på vestlandsmesterskap i rekepilling og bergensmesterskap i østersåpning. Den som piller flest reker på to minutter, og den som er raskest til å åpne 20 østers, står igjen som vinnere.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS