Geir Skeie i aksjon kontrollert

Rolig, kontrollert og sikker Skeie

Geir Skeie er i gang i Bocuse d'Or Europe. Bursdagsbarnet virker rolig, sikkert og behersket, og alt har gått etter tidsplanen de første tre timene i Stavanger Forum. Han skal levere sin første rett klokka 13.00 i dag.

Publisert

Skeie startet i boks nummer 1 klokka 08.00 i dag tidlig, og er godt i gang med både lakseretten og lammeretten.

Følger tidsplanen

Sammen med assistent Ørjan Johannessen og oppvaskhjelp Marta Leivdal Kjølleberg virker alt som det skal i Skeie-rommet. På veggen henger en sjekkliste.

Tidsskjemaet, som er svært viktig å ha kontroll på, er i Skeies hode.

Det han gjør nå har han gjort utallige ganger det siste halve året.

- Han har kommet godt i gang i forhold til det løpet vi har satt, sier coach, kompanjong og tidligere Bocuse d'Or-deltaker, Odd Ivar Solvold.

Laks Austevoll

- De to rettene lages om hverandre. Lammet, som skal langtidsbakes, er på plass, og alle smågarnityrer, som er litt komplisert, har han fått unna. Da kan han arbeide trygt videre i forhold til tidsfaktoren, forklarer Solvold.

I tillegg til laksen er blomkål, morkler og asparges sentrale råvarer i Skeies forrett.

- Syrlighet og friskhet preger bildet. Tanken er å få frem det norske i det vi lager, forklarer Solvold.

Magestykket av laks stekes med skinn, mens ryggstykket blir bakt i ovnen. Slik får juryen smakt begge deler om to-tre timer. Lakseretten har fått navnet Laks Austevoll.

Lam Fitjar

Lammeretten har Skeie kalt Lam Fitjar, oppkalt etter stedet på Stord der Norges deltaker har vokst opp.

Når det gjelder lammet får deltakerne utdelt hele lammet, og Skeie tar i bruk alle deler, sågar nyrene. Han vil bruke svangen slik at det fortsatt vil smake noe fett.

- Nyrene er en utfordring. Han bruker syre, løk og sennep sammen med nyrene, adskilt. Den største feilen er å pakke det inn, sier Solvold.

For å vise at han kan godt norsk håndverk er Skeie også i gang med å lage en lammepølse.

Lundgren selvsikker

Noen båser bortenfor arbeider svenskenes Jonas Lundgren selvsikkert og rutinert. Bagatelle-kokken skal leveres sine retter en drøy halvtime etter Skeie.

- Jeg anser Frankrike, Sverige og Danmark som våre hardeste konkurrenter, sier Odd Ivar Solvold til horecanytt.

I tillegg virker Belgia, Sveits, Spania, Tsjekkia og Nederland sterke i dagens konkurranse.

Den norske heiagjengen er for øvrig utstyrt med blå Geir Skeie t-skjorter, og vi regner med at stemningen tar seg opp utover dagen.

Skeie-meny

Dette serverer Geir Skeie de 20 dommerne og æresjuryen i dag:

Laks Austevoll

Laks bakt i avokado og nori, eggeplomme "gribiche"

Gravlaks sprøstekt med syltede grønnsaker og eplepuré.

Jordskokk og potetrør

Asparges og morkel

Blomkål og laksekaviar

Pepperrotsabayonne og blomkålskum

Lam Fitjar

Sadel og lår i ett med estragon og rotfrukter

Lammerull med aprikos, lammepølse og glasert brissel

Lammenyre og løk

Artisjokk, nykål og primører

Potetkube med steinsopp og feves

Lam og estragonsjy.

Powered by Labrador CMS