orjan.jpg

Johannessen er Norges nye Bocuse d`Or-deltaker

Ørjan Johannessen fra Austevoll utenfor Bergen vant "Årets Kokk 2011" på Smak 2011 i dag, og blir dermed Norges nye deltaker i Bocuse d`Or-sirkuset, først i Bocuse d`Or Europe i Belgia neste år, og deretter i selve hovedkonkurransen i Lyon i januar 2013. Even Ramsvik ble nummer to, mens Roger Malmin endte på tredjeplass i konkurransen.

Publisert

Ørjan Johannessen er Norges nye Bocuse d`Or-kokk. Han vant Årets Kokk 2011 på Smak 2011 i dag. Her sammen med sin gode commis, Adam Bjerck. (Foto: Helle Hynne)

Seks meget sterke kandidater deltok i finalen på Norges Varemesse i dag, men det var altså Ørjan Johannessen som gikk seirende ut av den prestisjetunge konkurransen.

Eivind Hellstrøm åpnet vinnerkonvolutten. (Foto: Helle Hynne)

Gunnar Hvarnes var blant dommerne som smakte seg frem Norges neste Bocuse d`Or-deltaker. (Foto: Helle Hynne

– Ørjan vant fordi han var ett hakk hvassere i dag, fortsetter Eivind Hellstrøm, som satt i dommerpanelet. – Alt skal stemme; smak, konsistens, varme og hele presentasjonen. Det Ørjan leverte var gjennomført for både lakseretten og kjøttretten. En innertier rett og slett, sa en imponert Hellstrøm.

Ørjan gikk for det enkle og det beste fredag:

- Jeg tror det var god smak og god tilberedning som gjorde at jeg vant, sier Ørjan, som laget en fiskerett av laks kalt Salma Bømlo og en kjøttrett av svin ytrefilét med ribbe kalt Gris Prima Jæren.

- Min matfilosofi er enkelhet og god smak, å beholde de gode råvarene som de er. Det er viktig å ha respekt for råvarene, forklarer Ørjan.

Nå skal han feire med et lite glass champagne, før han pakker ned alt utstyret sitt og kjører hjem til Stavanger i morgen, lørdag.

Slik så vinnermenyen ut:

Salmalaks ”Bømlo” Grillet og bakt salmalaks med purreløk og frisk ingefær Sprø sjøkreps med avokado og sjøkrepsreduksjon Kaviar med egg og syrlig agurk Variasjon på rotfrukter Skalldyremulsjon med kokos og ingefær Gris ”Prima Jæren” Grillet medaljong med karamellisert sjalottløk Ribbe og foie gras med nøtter og frukt Rødbet med eple og hasselnøttpraline Chamingnon og trøffel à la crèmeSprø potet ”Dijon”Ribbesjy

Helt uventet var ikke seieren til Ørjan. Han vant også NM i kokkekunst i Trondheim i november på en overbevisende måte, og har erfaring fra Bocuse d`Or. Han var commis for Geir Skeie i Bocuse d`Or Europe i Stavanger i 2008.

Les om Ørjan Johannessens seier i NM i kokkekunst her

"

(Foto: Morten Holt)

Bocuse d`Or det meste av døgnet

Ørjan Johannessen får en stor oppgave å fylle, og må belage seg på å bruke enormt mye tid de to kommende årene på å forberede seg til de store kokkekonkurransene de to neste årene.

Even Ramsvik tok sitt andre sølv i Årets Kokk. (Foto: Helle Hynne)

Men det er vi overbevist om at vinneren av Årets Kokk er forberedt på. Samtidlige seks deltakere i finalen hadde ambisjoner om å komme steget videre - til Bocuse d`Or, som regnes som et uoffisielt VM i kokkekunst.

To gull, en sølv og en bronse

De fire siste gangene Norges har deltatt har det blitt gjeve medaljer. Geir Skeie vant gull både i Bocuse d`Or Europe i 2008 og Bocuse d`Or i 2009, mens Gunnar Hvarnes fulgte opp med sølvmedalje i Bocuse d`Or Europe i 2010 og bronse i Bocuse d`Or i januar i år.

Nytt sølv til Ramsvik, bronse til Malmin

Even Ramsvik fra Restaurant Ylajali i Oslo endte på sølvplass i Årets Kokk i 2009, og gjentok bedriften på Smak 2011. Roger Malmin, som arbeider hos tidligere Bocuse d`Or-vinner Charles Tjessen, sikret bronsemedaljen i konkurransen.

Øyvind N. Jenssen ble kåret til beste commis (assistent) under Årets Kokk 2011 under premieseremonien fredag ettermiddag. Han har også tidligere hevdet seg bra som commis i kokkekonkurranser.

Roger Malmin ble nummer tre i Årets Kokk 2011. (Foto: Terje Berg)

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Konkurransen Årets Kokk

Årets Kokk har som formål og presentere de siste trendene i et internasjonalt kjøkken med fokus på smak. Kandidatene bør avstå fra å bruke dekorasjons element som ikke naturlig hører samme med maten, kun naturlige element så som skjell etc vil bli godkjent. Alle retter må være laget fult og helt i løpet av konkurransen og vil bli kontrollert av plassdommerne.

Maksimalt antall grunnpoeng per rett er 60, fordelt som følger:

* 40 poeng for smak

* 20 poeng for presentasjon.

Høyeste og laveste poengsum per rett strykes på hver kandidat.

Plassdommerne kan i tillegg gi opp til 20 poeng for hygiene og ryddighet under gjennomføring samt god utnyttelse av råvarene. Ved stemmelikhet i grunnpoengene vil disse bli medtatt i den totale poengsummen

Regler for råvarer og utstyr

Det er kun hovedråvare som vil bli utdelt under konkurransen, ALLE øvrige råvarer medbringes av kandidaten.

Grad av forberedelser for øvrige råvarer i henhold til Bocuse d’Or reglement:

* Grønnsaker/sopp/frukt – vasket og skrelt men ikke kuttet eller tournert.

* Basic deiger kan forberedes

* Krafter og fonder – ikke ferdig reduserte sauser eller glacer.

* Ingredienser kan være målt opp/veid på forhånd.

Les mer om konkurransen på Bocusedornorge.no

Saken oppdateres utover ettermiddagen og kvelden.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS