Deltakerne i Årets kokk 2019. Fra venstre Christian A. Pettersen, Marius Dragsten Kjelsrud, Filip A. Bendi, Øyvind Bøe Dalelv og Håvard Werkland. Helt til høyre faglig leder Gunnar Hvarnes.(Foto: Tom Haga)

Sjakkmat(t) i Stavanger

Hvilken sjakkmester er også en mester på kjøkkenet? Magnus Carlsen, Vishy Anand og de åtte andre deltakere i Norway Chess skal få kyndig hjelp av deltakerne i Årets kokk 2019.

Publisert
De 10 deltakerne i Norway Chess skal bryne seg på kjøkkenet - med hjelp fra norske toppkokker. (Foto: Lennart Ootes)

Fredag 7. juni skal Magnus Carlsen, Vishy Anand, Fabiano Caruana og sju andre sjakkmestre prøve seg som konkurransekokker – med veiledning av kandidatene til «Årets kokk 2019».

Det hele skjer i Nofimas kjøkken i Måltidets hus i Stavanger.

Årets kokk-deltakere er lagledere

Lagledere blir Årets kokk-kandidatene Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Marius Dragsten Kjelsrud og Øyvind Bøe Dalelv. Håvard Werkland har ikke mulighet til å være på plass, og Rasmus J. Skoglund, som vant bronse i Årets kokk 2017, tar over rollen som femte lagleder.

Oppgaven er å lage den mest smakfulle konkurranseretten, basert på norsk laks og norske vårgrønnsaker.

Deltakere og dommere

De 10 sjakkmestrene som skal utfordre hverandre på konkurransekjøkkenet er Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian), Ding Liren (Kina), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), Viswanathan Anand (India), Alexander Grischuk (Russland), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA) og Yangyi Yu (Kina).

I juryen sitter vår olympiske mester og Bocuse-kokk Sven Erik Renaa, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes og Michelin-kokk Roger Joya Asakil fra SABI Sushi. Norway Chess stiller med den fjerde dommeren, og hvem det blir avsløres på fredag.

Konkurransen

Hvert lag får fersk norsk laks, norske vårgrønnsaker, meieriprodukter og tørrvarer. I alt har de 15 minutter på å diskutere hva de skal lage og 45 minutter på å tilberede maten, for så å servere den på tallerkener til konkurransens fire dommere.

Kl. 12:00-12:15: Lagene offentliggjøres, de bestemmer hva de skal lage mens de velger grønnsaker.

Fra kl. 12:15: Konkurransestart. Lagene starter med fem minutters mellomrom.

Fra kl. 13:00: Første lakserett presenteres for juryen. Siste lag bærer ut sin rett kl. 13:20.

Ca. Kl. 13:40: Vinner kåres.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Stiftelsen Årets Kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge) 

Stiftelsen Årets Kokk er norske mesterkokkers «olympiatopp», og organiserer Årets kokk, som er den nasjonale kvalifiseringen til Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert og dugnadsdrevet.

Formålene til stiftelsen er å jobbe for pallplass i verdensfinalen, bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt. 

Foreningen Årets kokk Akademiet organiserer de norske Bocuse-kokkene.

14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon.

Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger hovedretningen for stiftelsen. 

Powered by Labrador CMS