Dette er Norges team i Bocuse d'Or i 2018 og 2019. Fra venstre commis Håvard André Josdal Østebø, kokk Christian André Pettersen og coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Bocuse d'Or Norge/Fredrik Ringe)

Bocuse d’Or-teamet er klart

Norges Bocuse d'Or-deltaker Christian André Pettersen har plukket ut sine støttespillere til de kommende konkurransene.

Publisert
Bocuse d'Or-kokk Christian André Pettersen har plukket ut sine viktigste støttespillere til sitt Team Bocuse Norge. (Foto: Morten Holt)

Commisen fant han i sin egen restaurant, Mondo Restaurant & Bar i Sandnes: Håvard André Josdal Østebø skal assistere Pettersen i Bocuse d’Or Europe i Torino i juni, og den store finalen av Bocuse d’Or i Lyon i januar 2019. Josdal Østebø var for øvrig commis for Filip August Bendi i Årets kokk 2017.

Coachen skulle være kjent for de fleste: Gunnar Hvarnes, som er faglig leder i Bocuse d’Or Norge, var også coach da Christopher W. Davidsen tok sølv for Norge i Bocuse d’Or Europe i 2016 og i Bocuse d’Or i Lyon i 2017. Hvarnes har også en sølvmedalje fra Bocuse d'Or Europe i 2010 og en bronse fra Bocuse d'Or i 2011.

– Gunnar Hvarnes har en enorm konkurranseerfaring, og vet hva som skal til for å nå målet om en pallplassering i Torino og i Lyon. Commis Håvard André Josdal Østebø kjenner jeg fra kjøkkenet på Restaurant Mondo, og vi jobber utrolig godt sammen. Dette er drømmeteamet mitt, sier Christian André Pettersen.

Her, på Kronen Gaard Hotel utenfor Sandnes, skal Team Bocuse Norge trene mot de to Bocuse d'Or-konkurransene. (Foto: De HIstoriske Hotel & Spisesteder)

På Kronen Gaard

Nå er teamet godt samlet på Kronen Gaard Hotel like øst for Sandnes. Der trente også vår forrige Bocuse d’Or-deltaker, Christopher W. Davidsen. Den gang var Christian A. Pettersen med i «støtteteamet». Nå er Bodø-kokken den vi skal sette vår lit til i Italia og Frankrike det kommende året.

På Kronen Gaard er det etablert et spesialdesignet treningskjøkken, og de tre er i full gang med å eksperimentere med ulike råvarer, finne harmonier som gir best smak, og konkretisere ideer knyttet til presentasjon, design og geografisk identitet.

– Kronen Gaard er et helt utmerket sted å øve. Her får teamet stå konsentrert i gode og landlige omgivelser, sier daglig leder for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

Her kan du følge Arne Sørvig på Instagram

Bent Stiansen er president for Bocuse d’Or Norge i de to kommende konkurransene, og blir med det også Norges dommer i de to konkurransene.

Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2017. Den gang var Karl Erik Pallesen (til høyre) coach og Kim Iamram commis. (Foto: Morten Holt)

Les også: Bocuse d’Or har hatt stor betydning (publisert februar 2017)

Årets kokk ga Bocuse d'Or-plass

Christian A. Pettersen kvalifiserte seg som Norges Bocuse d’Or-kokk i fjor høst – da han knepent slo barndomskamerat Øyvind Bøe Dalelv i Årets kokk 2017.

– Christian André Pettersen er en utrolig dyktig, målrettet og faglig sterk kokk, og han har virkelig det som skal til for å knive om edelt metall i Torino og Lyon. Jeg ser frem til oppgaven som ligger foran oss, og gleder meg å jobbe tett med Christian André og Håvard, uttaler coach Gunnar Hvarnes.

Les også: Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2017, og er Norges nye Bocuse d’Or-deltaker (publisert september 2017)

Les også: 17 poeng skilte barndomskameratene (publisert september 2017)

Les også: Christopher W. Davidsen åpner restaurant på Britannia Hotel (publisert desember 2017)

Les også: Bøe Dalelv er verdensmester i tapas (publisert november 2017)

Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Her kan du følge Håvard A.J. Østebo på Facebook

Her kan du følge Gunnar Hvarnes på Facebook

Lærling hos gullvinner Charles Tjessem

Fra 2009 frem til 2012 gikk han gradene hos gullvinner i Bocuse d’Or i 2003, Charles Tjessem, på spisestedet Charles & De i Sandnes, først som lærling, så kokk og deretter soussjef.

De har blitt mange gullmedaljer i Christian A. Pettersens konkurransekarriere. Fortsetter det i Bocuse d'Or?. (Foto: Morten Holt)

Hit kom han fra Bodø videregående skole, der han gikk på kokkelinja. Pettersens mor er fra Asia. Det ga inspirasjon og nysgjerrighet for Østens mystikk og matkultur. Faren var kokk, og fra Steigen nord for Bodø. Christian A. Pettersen fikk dermed tidlig innblikk i ulike matkulturer, og tidlig ansvar for matlaging. Allerede som ni-åring jobbet han på kjøkken, og som 12-åring fikk han selvstendig ansvar for dessertene. Det vekket gløden for kokkefaget.

Her kan du følge Christian A. Pettersen på Facebook

Her kan du lese mer om Christian André Pettersen (publisert september 2017)

Sterk konkurranse-CV

Pettersen deltok i Årets kokk i 2015, der det ble sølv bak Christopher W. Davidsen. I samme konkurranse i 2017 tok han det etterlengtede gullet – som gjorde at han ble Nord-Norges første Bocuse d’Or-deltaker gjennom tidene.

I tillegg til de to Årets kokk-prestasjonene, har han i tillegg en rekke medaljer, de fleste gull, fra forskjellige konkurranser de siste årene.

Han tok sølv i Nordic Chef of The Year (2015), sølv i S. Pellegrino Young Chef (2015), gull i Linie Award (2014), gull i NM i kokkekunst (2014), gull i Årets Masahiro-kokk (2014), gull i Årets Sjømatkokk (2013), sølv i NM i kokkekunst (2012), gull i Nordic Chef of The Year (2012), gull i NM i kokkekunst (2011). Han var også med på det norske juniorlandslaget i perioden 2009-2011.

Norge har vunnet fem ganger

Norge har vunnet hovedkonkurransen Bocuse d'Or fem ganger. Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015) har stått for kokkebragdene.

I tillegg har Norge tre sølv- og to bronsemedaljer.

Her kan du se medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (publisert januar 2017)

Les også: Tom Victor Gausdal: Åpnet øynene mine for en helt ny verden

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker

Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker gjennom tidene, som i de fleste tilfeller er kvalifisert gjennom å ha vunnet Årets kokk året før. Bak ser du også hvem som var commis for de norske deltakerne.

1987: Arne Brimi – (semifinalist). Var ikke commis i 1987.

1989: Eyvind Hellstrøm – (5. plass). Var ikke commis i 1989.

1991: Lars Erik Underthun – sølv. Commis: Trond Moi.

1993: Bent Stiansen – gull. Commis: Arne Rågsvåg.

1995: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)

1997: Odd Ivar Solvold – bronse. Commis: Tom Victor Gausdal.

1999: Terje Ness – gull. Commis: Nicky Singh.

2001: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)

2003: Charles Tjessem – gull. Commis: Trond Svendgård.

2005: Tom Victor Gausdal – sølv. Commis: Øyvind Vesterheim.

2007: Sven Erik Renaa – 4. plass. Commis: Karl Erik Pallesen.

2008: Geir Skeie – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Ørjan Johannessen

2009: Geir Skeie – gull. Commis: Adrian Løvold.

2010: Gunnar Hvarnes – sølv (Bocuse d’Or Europe). Commis: Filip August Bendi.

2011: Gunnar Hvarnes – bronse. Commis: Filip August Bendi.

2012: Ørjan Johannessen – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Julie Marie Ekse Jenssen.

2013: Ørjan Johannessen – 5. plass. Commis: Jimmy Øien

2014: Ørjan Johannessen – bronse (Bocuse d’Or Europe). Commis: Jimmy Øien

2015: Ørjan Johannessen – gull. Commis: Jimmy Øien

2016: Christopher W. Davidsen – sølv (Bocuse d’Or Europe). Commis: Håvard Werkland.

2017: Christopher W. Davidsen – sølv. Commis: Håvard Werkland.

2018: Christian A. Pettersen – ?? (Bocuse d’Or Europe). Commis: Håvard André Josdal Østebo

2019: Christian A. Pettersen – ?? (Bocuse d’Or). Commis: Håvard André Josdal Østebo

Powered by Labrador CMS