Illustrasjon: Stiftelsen Norsk Gastronomi

Lanserer «Årets kokkespire»

Stiftelsen Norsk Gastronomi, det norske Bocuse-akademiet og Bama utvikler matnasjonen Norge og lanserer «Årets kokkespire».

Tom Victor Gausdal er blant dem som fronter den nye konkurransen "Årets kokkespire". (Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi)

– Målgruppen er barn i alderen 10 til 12 år, og målet er å fremme matglede, ferske råvarer og kokkefaget. En god bieffekt er at det nok også bidrar positivt til både rekruttering og det gode kjøkkenets omdømme, sier daglig leder for Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Gjennomføres våren 2021

Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

Bak konseptet står SNG (Stiftelsen Norsk Gastronomi), det norske Bocuseakademiet og Bama. Konkurransen gjennomføres til våren og frontes av Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal.

– Årets kokkespire har lenge vært en drøm i Stiftelsen Norsk Gastronomi og det norske Bocuse-akademiet. En konkurranse for barn med matglede og entusiasme i sentrum, hvor noen av landets beste kokker er med som dommere, sier Tom Victor Gausdal i SNG.

Selv om det handler mest om matglede, skal rettene også bedømmes.

Delfinaler på anerkjente restauranter

Deltakerne plukkes ut blant innsendte bidrag. Barna skal komponere en matrett som må inneholde halvparten grønt i tillegg til fersk torsk. Resten kan de velge selv. 16 utvalgte går videre til delfinaler som avholdes på RE-NAA, Speilsalen, Vianvang og Mathallen i Tromsø. Her vurderes rettene etter smak, utseende, originalitet og ikke minst matglede av en fagsterk jury.

De fire vinnerne går videre til landsfinalen, som arrangeres på Sentralen i Oslo. Vinneren her blir Årets kokkespire 2021.

– Tenker langsiktig

– At våre gode kokker åpner sine kjøkken og stiller opp som verter på denne måten er positivt og viktig. Det er ekte engasjement. I år er det disse fem flotte stedene, neste år blir det andre. Vi tenker langsiktig, sier Arne Sørvig.

– Årets kokkespire er ulik alle andre konkurranser i bransjen som er rettet mot rekruttering av ungdom. Det handler om matglede og å spre kunnskap og innsikt om mat og matlaging til neste generasjon. Det er en langsiktig tanke, for fremtidens Matnasjon ligger i dagens unge, sier han.

– Gled deg til en matglad vår og sommer

Dette skriver daglig leder i Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, på sin Facebook-side:

«Bli med å tro på og glede deg til en matglad vår og sommer!

De siste månedene har vi jobbet med å realisere en drøm som har ligget i Stiftelsen Norsk Gastronomi og det norske Bocuse-akademiet lenge; å skape en konkurranse for barn der matglede og matlaging står i sentrum. På gode norske restaurantkjøkken, med landets beste kokker til stede som dommere. Konkurransen skal leve lenge, rundt om i landet. Så det blir litt «til norske barn, med vennlig hilsen landets kulinariske hjørnestensbedrifter». Årets kokkespire blir «født» i en vanskelig tid for bransjen, og ville aldri latt seg gjøre dersom ikke Bama fra start inngått et samarbeid der idéer, ressurser og nettverk ble koblet sammen.

Fremtidens norske matkultur, eller Norge som matnasjon, skal skapes av de som er unge nå. Vi som aktør blant gastronomiens frontkjempere ønsker selvsagt at den fremtiden består av matglede, masse ferske, gode råvarer, kunnskap og interesse for gastronomi både hjemme og på restauranter. Selvsagt skal kandidatene lage mat av ferske råvarer, på restauranter, sammen med gode kokker.

I en tid der bransjen ligger i stabilt sideleie syntes vi det var viktig å komme i gang, nå! Det er ikke overflod av positive historier. Vi nærmer oss jo tidspunktet der vaksine begynner å virke, og vi igjen skal nyte fellesskap i de åpne rom og på de mange kjekke spisestedene. Jeg håper «Årets kokkespire» skal bidra til å feire «the return of the restaurants» på en positiv måte. På lang sikt vil også barns interesse for skikkelige råvarer og matlaging bli til interesse for fag, yrke og restauranter.

Det er utelukkende positivt for et land å ha en sunn befolkning som er opptatt av god mat på en matglad måte, og som forstår forskjeller mellom det flate og det fargerike i matverdenen. De norske offisielle ernæringsrådene ligger i bunn, og konkurransen skal handle om matglede og mestring på kjøkkenet.

Jeg synes dette er et kinder-egg, og gleder meg til fortsettelsen. Om kort tid kommer mer info om dette, på Instagram @kokkespire».

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS