Christopher Davidsen Årets kokk 2015 boks 2 (3)

Bocuse d’Or – døgnet rundt

Han har vunnet Global Chef Challenge, men det betyr så uendelig mye mer for Christopher W. Davidsen å vinne en pallplass, og gjerne gull, i Bocuse d’Or i 2017.

Publisert

Christopher William Davidsen. (Foto: Morten Holt)

For selv om Global Chef Challenge, det offisielle VM, henger høyt blant kokkene, så er det å vinne Bocuse d’Or det aller største du kan gjøre – selv om det «bare» regnes et uoffisielt VM i kokkekunst.

Men før den store konkurransen i Lyon i januar 2017, skal Davidsen og hans trofaste commis Håvard C. Werkland delta i Bocuse d’Or Europe («EM») i Ungarn i mai 2016.

Christopher Davidsen har ingenting imot å få favorittstempelet før den avgjørende konkurransen i Lyon i januar 2017. (Foto: Morten Holt)

Et gull her er heller ikke å forakte, men det er selve hovedkonkurransen i Lyon som er det store målet.

Vil gjerne ha favorittstempelet

– Det beste er å vinne i Ungarn. Da får jeg favorittstempelet før Bocuse d’Or i Lyon, og det liker jeg. Jeg er best under press! sier 32-åringen, som forteller at han tenker og drømmer om Bocuse d’Or det meste av døgnet nå for tiden.

Det er som Gunnar Hvarnes uttalte:

– Vi har funnet en som virkelig kan takle de store dagene, som Bocuse d’Or-konkurransene er. Christopher er råsterk – også i hodet, og det trengs i Lyon!

Ser til Røros

Det er klart hvem som blir Davidsens coach fremover, men det offentliggjøres ikke før i desember. Men hele teamet hadde en kreativ samling i slutten av november.

Noe av planleggingen er allerede godt i gang. I Bocuse d’Or legges det vekt på identitet, og Eker Design er allerede på banen med tanke på design.

– Uten å avsløre for mye, vil vi forsøke å ta gammel norsk historie inn i matbildet, og jeg kan fortelle at vi ser til Røros, sier Christopher Davidsen.

Riktig commis

Christopher W. Davidsen med trofeet etter at han vant Årets kokk i oktober 2015. (Foto: Morten Holt)

Håvard C. Werkland er Christopher Davidsens commis og viktige medhjelper. (Foto: Morten Holt)

For oss som har fulgt Christopher Davidsens utvikling gjennom flere år, kan det virke som om han nå har blitt «voksen» – og virkelig klar for oppgavene som venter.

Han var et talent som viste klasse med sølv i NM i Stavanger i 2008, men det gikk ikke like bra i 2010, av forskjellige årsaker.

– Jeg lærte veldig mye av konkurransen i 2010. Det er viktig å gi de unge hjelperne (commis) selvtillit. Håvard, som er min commis nå, er helt unik, og vi arbeider meget godt sammen. Jeg vet alltid hvor vi har ham, sier Davidsen, som også var coach for Håvard Werkland da han vant NM for kokkelærlinger i 2014.

Siddis bosatt i Trondheim

Christopher W. Davidsen har bosatt seg i Trondheim, der han er konsernkjøkkensjef. (Foto: Morten Holt)

Davidsen er ekte siddis, men kom til Trondheim i 2012. Nå har han giftet seg med en trønderjente, og sammen har de datteren Hedda på fire. Fra før har han datteren Amalie (10) fra tiden i Arendal, og begge følger farens bragder på nært hold. Alle i Mathallen under Årets kokk 2015 i oktober kunne høre Heddas ivrige heiarop.

Fosterforeldrene, som han kaller mor og far, bor fortsatt i Stavanger, og han har ingen kontakt med sine biologiske foreldre.

– Jeg har ikke hatt kontakt med moren min på 10 år, og har enda mindre kontakt med min far. Men søsteren min, som akkurat nå har flyttet ut fra våre fosterforeldre, og som er utdannet kokk, snakker jeg mye med, sier Davidsen.

Årets kokk 2015: Christopher William Davidsen. (Foto: Morten Holt)

Han har vært mye i media den siste tiden, og fortalt om sin brokete fortid. Derfor betyr det gode familielivet på sitt nye bosted Trondheim utrolig mye.

– Det betyr alt; det å leve et trygt og liv sammen med min nære familie, forteller han.

CWD Catering

I Trondheim driver han også CWD Catering, som inngår i samme konsern som blant annet restaurantene Søstrene Karlsen, Alma’s, Kalas & Canasta og nyskapningen Caya Restaurant & creperie (som du kan lese om i Horeca nummer 1 2016). Davidsen har nå betegnelsen konsernkjøkkensjef.

I disse restaurantene finner du flere kokker som også har hevdet seg meget bra i konkurranser, som blant andre Morten Rathe og Reneé Fagerhøi.

– Det er en drømmejobb. Det er mange meget god kokker i konsernet, og vi sparrer med hverandre og gir hverandre råd. Det blir svært nyttig i tiden fremover, forklarer 32-åringen, som også har arbeidet for Renaa Matbaren og Rica Nidelven (nå Scandic Nideleven) i Trondheim.

Engelhard ga inspirasjon

Steffen Engelhard, her som coach i Bocuse d'Or i Sveits i 2010, ga Christopher W. Davidsen det ekstra puffet for å satse som konkurransekokk. (Foto: Morten Holt)

Drømmen om Bocuse d’Or tok for alvor fart i tiden på Statoil i Stavanger. Der var Steffen Engelhard, tidligere tysk konkurransekokk (og coach for Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or Europe i 2010, red anm.).

– En dag hang han alle sine konkurransemedaljer på knaggen min. Det ga meg virkelig den inspirasjonen som skulle til for å konkurrere, og han skal ha mye av æren for at jeg er der jeg er i dag, sier Davidsen.

Les mer om Christopher Davidsen i det siste nummeret av magasinet Horeca (nummer 7 2015)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS