Arne Sørvig og Eyvind Hellstrøm (3)

Store matnasjoner hevder seg ikke

Frankrike, Norge, Sverige og Danmark dominerer i Bocuse d’Or. Hva er årsaken til at store matnasjoner som Spania og Italia aldri klarer å hevde seg i konkurransen?

Publisert

Den nye daglige lederen i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig, i samtale med presidenten for Bocuse d'Or Norge, Eyvind Hellstrøm, under Bocuse d'Or Europe tidligere i år. (Foto: Morten Holt)

Den nye daglige lederen for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, har bodd 11 år av sitt liv i Spania, og burde ha visse forutsetninger for å uttale seg om sitt «andre hjemlands» innsats i konkurransen.

– Det er en del frustrasjon over dette i Spania, men jeg tror ikke helt de har forstått konkurransens kjerne, sier Sørvig.

Ikke det samme kollektivet

Den spanske deltakeren Alberto Moreno havnet på 16. plass i Bocuse d'Or Europe 2014 i Stockholm. De 12 beste gikk direkte til finalen, men nå er Spania likevel plukket ut som "Wild Card" til finalen i januar. (Foto: Morten Holt)

Han tror at deltakerne som representerer Spania og Italia, og også noen andre land, står mer alene enn for eksempel deltakeren fra Norge, som har et helt team, ja et helt land bak seg.

De spanske og italienske kokkene har ikke det samme kollektivet bak seg, som for eksempel de norske og svenske deltakerne, mener Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

– Vi stiller oss kollektivt bak den som blir tatt ut for å representere landet. Vi føler nesten eierskap til den endelige deltakeren. Slik tror jeg ikke det er i for eksempel Spania og Italia. Det er mer individualistiske land, der vinneren i større grad må klare seg selv, uten den samme kollektive oppbakkingen, tror han.

Best, men ikke i Bocuse d’Or

Verken Italia eller Spania havnet blant de 12 beste i Bocuse d’Or Europe i Stockholm i mai 2014, og skulle dermed ikke være blant de 24 nasjonene som skal kjempe om Bocuse d’Or i Lyon i januar 2015. Italia ble nummer 15, mens Spania havnet på plassen bak.

Les også: Resultatlisten i Bocuse d’Or Europe 2014

Fikk være med som Wild Card

Nylig ble likevel Spania plukket ut som et "Wild Card" til finalen i Lyon i januar neste år. Det til tross for at landet bare ble nummer 16 i Bocuse d'or Europe i Stockholm, bak land som Sveits, Østerrike og Italia, som ikke er får være med i finalen...

Også Marokko er plukket ut som "Wild Card" til Bocuse d'Or.

Spania, en matnasjon

Spesielt oppsiktsvekkende er det at Spania, som har hatt verdens ledende restaurant (El Bulli utenfor Barcelona, nå nedlagt) gjennom en årrekke, ikke klarer å hevde seg. Baskerland med spesielt byene San Sebastian og Bilbao regnes som en verdens gourmethjørner, med mange restauranter rangert blant verdens beste. Og det kryr av klassekokker i landet.

Likevel når landet altså ikke opp i kokkekonkurranser.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS