Stian Floer og Tom Victor Gausdal står bal Grønnsakskokeboka. (Foto: Grønnsakskokeboka)
Stian Floer og Tom Victor Gausdal står bal Grønnsakskokeboka. (Foto: Grønnsakskokeboka)

Grønnsaker i bokform

Tom Victor Gausdal og Stian Floers nye verk av en kokebok, Grønnsakskokeboka, forsøker å gi deg svaret på hvordan du kan lage grønnere og sunnere mat.

Publisert
Tom Victor Gausdal (til venstre) og Stian Floer er barndomsvenner. (Foto: Grønnsakskokeboka)
Tom Victor Gausdal (til venstre) og Stian Floer er barndomsvenner. (Foto: Grønnsakskokeboka)

– Alt tyder på at folk flest har lyst til å lage mer grønnsaksmat. Det er bra for miljøet og bra for helsa, i tillegg blir tilbudet av gode norske grønnsaker i butikkene stadig bedre. Men mange savner gode ideer og oppskrifter for å gå i gang med grønnsakene på kjøkkenet. Det er det vi har forsøkt å gi dem med Grønnsakskokeboka, forklarer Stian Floer.

– Det er ikke vanskelig å lage virkelig gode grønnsaksretter. Men kanskje må folk tenke litt annerledes enn de har gjort før, og lære seg å sette grønnsakene i sentrum på en ny måte, sier han.

Les også: Nå kommer boka om Feinschmecker

Foto: Grønnsakskokeboka
Foto: Grønnsakskokeboka

Grønnsaker i sentrum

Det er i alle fall ikke tvil om at grønnsakene står i sentrum i Grønnsakskokeboka. Det er blitt en virkelig ambisiøs kokebok – trolig den mest omfattende og heldekkende kokeboka om grønnsaker som noensinne er skrevet på norsk. Gjennom 12 kapitler presenteres de viktigste teknikkene for å lage fullverdige grønnsaksretter, enten vi snakker om hovedretter til middag, eller mindre sideretter som tilbehør eller til lunsj.

I et grønnsaksleksikon bakerst i boka går Floer og Gausdal gjennom alle grønnsakene du vanligvis finner i en norsk grønnsaksdisk, og kommer med sine beste tips og råd for å tilberede alt fra agurk og artisjokk til tomat og vårløk. Alt i alt inneholder boka godt over 400 oppskrifter.

Foto: Grønnsakskokeboka
Foto: Grønnsakskokeboka

– Vi har villet gi folk rikelig med informasjon, så terskelen for å komme i gang med grønnsakene på kjøkkenet er så liten som mulig. Dette er ikke primært en bok for vegetarianere, selv om vi håper også de kan ha stor glede av den. Det er en bok for alle som er interessert i å spise mer grønnsaker hjemme – enten i vegetariske retter, eller som tilbehør til kjøtt og fisk, forteller Stian Floer.

Flere kokebøker bak seg

Barndomsvennene Stian Floer og Tom Victor Gausdal har lagd mat sammen helt siden de gikk på barneskolen på Nøtterøy. I dag utgjør de sammen med kollegene Anders Braathen og Even Ramsvik kokkekollektivet Lava, som driver noen av de fremste restaurantene i Oslo, som Sentralen, Smalhans, Katla og Golden Chimp.

Boka er også en hyllest til norske bønder. (Foto: Grønnsakskokeboka)
Boka er også en hyllest til norske bønder. (Foto: Grønnsakskokeboka)

I tillegg er begge erfarne kokebokforfattere, med storsuksesser som Familiekokeboka, Fiskekokeboka, Gatemat og Kokkelære bak seg, og over 300 000 solgte bøker totalt til sammen. Å lage en bok om grønnsaker har likevel vært en drøm lenge.

Les også: Kokkelære kåret til beste kokebok i 2015

Inspirasjon fra norske bønder

– Det var kanskje ikke grønnsaker som opptok oss aller mest da vi dro hjem til hverandre etter skolen for å lage mat sammen, sier Tom Victor Gausdal smilende.

– Men i dag er grønnsakene noe av det mest spennende og givende vi jobber med. Det er ingen andre råvarer som tilbyr så mye variasjon; så utrolig mange konsistenser, smaker og farger. I tillegg er det ofte enkelt og raskt å tilberede. Billig er det også. Og sunt! Hva mer kan man ønske seg egentlig? Vi ville dele noe av denne gleden med leserne, forteller Gausdal, som tok sølv i Bocuse d’Or i 2005, knepent slått av Serge Vieira.

– I tillegg har vi latt oss inspirere av alle de norske bøndene som står på året rundt for at både kokker som og vanlige nordmenn landet rundt skal få topp grønnsaker å lage mat med. Grønnsakskokeboka er tilegnet dem: Vi håper boka kan få mange flere til å lage mat av grønnsaker – hver eneste dag, sier Tom Victor Gausdal i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

GrønnsakskokebokaForfattere: Tom Victor Gausdal og Stian Floer.

Antall sider: 448, innbundet.

Utgivelsesdato: 17. oktober 2018.

Veiledende pris: 499 kroner.

ISBN: 9788232802074

Forlag: Forlaget Press.

Powered by Labrador CMS