− Gjennom konkrete eksempler fra en rekke bransjer viser vi i boka hvordan det mørke arbeidslivet får stadig bedre vekstvilkår i Norge, sier Torgny Hasås, forfatter redaktøren for boka «Det mørke arbeidslivet»- (Foto: Privat)
− Gjennom konkrete eksempler fra en rekke bransjer viser vi i boka hvordan det mørke arbeidslivet får stadig bedre vekstvilkår i Norge, sier Torgny Hasås, forfatter redaktøren for boka «Det mørke arbeidslivet»- (Foto: Privat)

Belyser mørke sider i restaurantbransjen

Boka «Det mørke arbeidslivet» belyser temaer som systematikk i trygdesvindel, fiktiv fakturering, konkursrytteri, falske identiteter og gjelds- og menneskeslaveri. Restaurantbransjen er blant bransjene som trekkes frem.

Publisert

Boka er ikke en ny kriminalroman, men en dokumentarisk fremstilling av faktiske forhold fra norsk arbeidsliv.

Sammen med en rekke medforfattere, synliggjør journalist Torgny Hasås i boka «Det mørke arbeidslivet» hvordan tvangsarbeid sprer seg i Norge. Hvordan systemet utnytter arbeidstakere, skaper tapere og lar kriminelle i mange bransjer slippe unna. Og problemet er langt mer utbredt enn mange innser.

Bør gjøre noe

− Gjennom konkrete eksempler fra en rekke bransjer viser vi i boka hvordan det mørke arbeidslivet får stadig bedre vekstvilkår i Norge. Selv om dette er mer vanlig i enkelte bransjer enn andre, ser vi at dette når flere og flere bransjer. Også restaurantbransjen har sine mørke sider, og bransjen burde gjøre mer for å bedre situasjonen, sier forfatter og redaktør av boka, Torgny Hasås i en pressemelding.

Den passer for alle som tenker å hyre en håndverker eller vaskehjelp hjemme, men i høyeste grad også for profesjonelle som ikke vil medvirke til et stadig mørkere arbeidsliv.

Et spørsmål om liv og død

Boken tegner et klart og mørkt bilde av hvordan både norske og utenlandske arbeidsgivere utnytter mennesker i en vanskelig situasjon til egen vinning. Hasås etterlyser vilje til å løse problemene.

− Det er dramatisk at det ikke synes å være en politisk vilje til å iverksette tiltakene som kan løse disse problemene. Regjeringa virker svært fornøyd med de har gjort, og ikke interessert i ytterlige tiltak. For de mange enkeltpersonene som får sine liv ødelagt som vi møter i boka er dette imidlertid langt mer alvorlig enn at det kan reduseres til politikk. For dem kan dette handle om liv og død, sier Hasås.

Aksept i store deler av befolkningen

I forbindelse med lanseringen av boken har analysebyrået YouGov gjort en landsrepresentativ undersøkelse i den norske befolkningen, som viser hvordan forholdene har grobunn i nordmenns holdninger til tematikken. Undersøkelsen viser at hver fjerde nordmann mener det er greit at utenlandske arbeidere ikke får samme vilkår som norske.

I tillegg mener en av tre at det er greit å kjøpe svarte tjenester som privatperson. Tusen mennesker har svart på undersøkelsen. De mener at det er myndighetenes oppgave å løse problemene.

− Det er skremmende at så mange aksepterer svart arbeid og underbetaling av utlendinger. Ved å vise omfanget, og ikke minst konsekvensene, håper vi at flere blir bevisst hvor alvorlig dette faktisk er, sier Hasås.

Bokas forfattere

Torgny Hasås, journalist i LO-Aktuelt og frifagbevegelse.no

Brede Edvardsen, Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund og tidligere hovedtillitsvalgt i ISS Facility Services

Steinar Rindhølen, Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund

Vilde Fastvold Thorbjørnsen, Stipendiat i medisinsk antropologi, institutt for helse og samfunn, UiO

Anne Mette Ødegård, forsker i FAFO

Jan Erik Støstad, Generalsekretær i SAMAK

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS