Foto: NHO Reiseliv
Foto: NHO Reiseliv

Pris til Rustad Kafé for kutt i matsvinn

Buskerud-bedriften Rustad Kafé er hedret for å ha redusert matsvinnet med 21 prosent på 14 måneder.

Publisert
Rustad Kafé på Sokna. (Foto: Morten Holt)
Rustad Kafé på Sokna. (Foto: Morten Holt)

Rustad Kafe på Sokna i Ringerike kommune i Buskerud har veid eget matavfall over en periode på 14 måneder, og kan vise til en matsvinnreduksjon på 21 prosent.

– Rustad Kafe har sterkt søkelys på å forankre matsvinnarbeidet hos de ansatte, og bedriften har etablert gode rutiner for måling. Gode resultater meldes tilbake til de ansatte, som igjen skaper engasjement og resultater, sier direktør for verving og innkjøp i NHO Reiseliv, Morten Karlsen.

«KuttMatsvinn2020»

Over 1700 norske serveringssteder deltar i Mattvetts prosjekt «KuttMatsvinn2020», der målet er å redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020 hos deltakende serveringssteder.

Under Foodscape-messen på Norges Varemesse nylig delte Matvett ut en pris til bedriften som kan vise til de beste tiltakene og resultatene i arbeidet mot matsvinn.

Selger overskuddsmat og fryser porsjoner

Tiltakene Rustad Kafe har gjennomført, er som følger:

* Bedriften redder mat fra å bli kastet ved å selge den gjennom matsvinn-appen Too Good To Go, eller til redusert pris dersom de har overskudd av varer som ikke er på menyen lenger.

* Rustad Kafe har redusert matsvinnet i produksjonsleddet betydelig gjennom vakuumpakking, som innebærer å fryse mindre porsjoner i stedet for å produsere nye, store volumer når etterspørselen er vanskelig å forutse.

Ulike porsjonsstørrelser

Rustad oppnår mindre tallerkensvinn ved å tilby ulike porsjonstørrelser etter kundens behov, som også øker også kundetilfredsheten.

– Rustad Kafe viser at også de «små» kan oppnå gode resultater. Vi er selvfølgelig stolte over innsatsen vår medlemsbedrift, med daglig leder Håvard Rustad i spissen, har lagt ned, og vi ønsker dem lykke til videre i kampen mot matsvinn, sier Karlsen.

Nye bedrifter med i kampen mot matsvinn

Bransjeavtalen for å redusere matsvinn har eksistert siden 2017. Over 60 store virksomheter innen matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og restaurant har så langt forpliktet seg til å gjøre data om matsvinn i egen bedrift tilgjengelig for bransjeorganisasjonen i sin sektor, gjennomføre tiltak mot matsvinn og samarbeide om tiltak på tvers av verdikjeden.

I forbindelse med Foodscape-messen skrev 14 nye bedrifter under på bransjeavtalen mot matsvinn: Berit Nordstrand, Peppes Pizza, Leon, Starbucks, Asia, Fazer, Servicegrossistene, Gastro catering, Togservice, Hurtigruten, bRest, Burger King, Norfersk og TGI Fridays.

Juryen har bestått av Aina Stensgård fra Østfoldforskning, Morten Karlsen i NHO Reiseliv og Stig Jørgensen fra Asko.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS