
Jonas Junges jule- og nyttårsdrinker
Den norske World Class-bartenderen Jonas Junge har laget jule- og nyttårscocktails som passer til høytidens arrangementer.
Jonas Junge representerte Norge i verdens største bartenderkonkurrense, World Class, som ble arrangert i Berlin i oktober, der han gjorde en imponerende innsats. Nå har han laget tre cocktails som du kan nyte i jule- og nyttårshøytiden.

Glühwein
Jonas Junge lager en varm Glühwein – et godt alternativ til den norske tomtegløggen.
– Jeg lager den med rødvin, sherry og Zacapa rom, sier Jonas Junge som nøysomt varmer opp drikken. Den må ikke ikke koke. Bare trekke, presiserer han.
– Glühwein er lett å lage til mange gjester og lett å servere når alle kommer på en gang. Det er viktig at gjestene får noe å varme seg på når de kommer inn fra vinterkulden, sier Norges beste bartender.
Jonas’ andre julecocktail er en lekker variant av egglikøren. – Jeg bruker et helt egg til to drinker og det er viktig å shake drinken uten isbiter først. Dette gjør du for å få det flotte skummet i drinken.
Junge bruker Talisker i julecocktailen noe som gir en deilig og lett røyksmak. For å understreke tiden vi er inne i har Jonas brukt klementinjuice.
– Sukkerlaken som jeg har brukt inneholder de lekre julekrydderne som vi bruker i høytiden. Du lager den på fem minutter, sier Junge.
Nyttår betyr champagne og Jonas har laget en klassisk champagnecocktail etter en 150 år gammel oppskrift. Han skyller glasset i absint, men du kan også bruke pastis eller annen anisbrennevin. Han legger en sukkerbit i hvert glass og heller et par dråper Angostura bitters på hver sukkerbit. Valget av whisky i denne drinken er nøye planlagt av Junge.

– Singelton er en whisky som den største whisky-skeptikeren vil like, sier han.
Glühwein a la Jonas
Per 1 flaske rødvin
2 kanelstenger
5 hele nellik
Juice av 1 sitron
Juice av 1 appelsin
100-200 g sukker (spørs hvor søt du vil ha den)
2 dl søt sherry
4 dl Zacapa
Fremgangsmåte:
1. Knekk kanelstengene i to, knus nellikene i en kasserolle og skru på medium varme
2. Etter et par minutter, når det begynner å lukte godt, heller du over rødvinen og
tilsetter sitron- og appelsinjuicen.
3. La dette simre, ikke koke, i 5-10 min for så å siles over i en ny kasserolle

4. Tilsett sherry og rom, og sukker til ønsket balanse
5. Server med rosiner, nøtter og en appelsinskive
Juleflipp
4 cl Tallisker
3 cl klementinjuice med tilsatt sitronsyre (poser med sitronsyre-pulver fås kjøpt i vanlig dagligvarebutikk)
2 cl kanel- og kardemommesirup (oppskrift nedenfor)
4 dasher angostura
Helt egg
Fremgangsmåte sirup og juice:
Klementinjuice med sitronsyre
1. Bland 1 liter klementinjuice + 35-40 g sitronsyre.
2. Rør til det er løst seg opp
Kanel- og kardemommesirup:
1. 50 g kanelstenger og 12 g kardemommefrø, 5 dl sukker og 5 dl kaldt vann.
2. Knekk kanelstengene i så små biter som mulig, ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp under omrøring.
3. La simre/småkoke i 5 minutter, ta av plata og la stå over natta.
4. Sil av neste dag, hell på flaske og oppbevar kjølig.

Fremgangsmåte juleflipp:
1.Ha alle ingrediensene i en shaker og shake først en gang uten is og så en gang med.
2. Sil over i ønsket glass
Champagnecocktail til nyttår
Rens glasset i pastis/absint
1 sukkerbit dynket i angostura legges i
glasset.
2 cl Singelton
Toppes med champagne
Sitron zest til garnityr
Denne saken er laget av Helle Øder Valebrokk