Kåre André Hjartholm i aksjon for det norske seniorkokkelandslaget i VM. Det ble det til slutt bronse. (Foto: Rasmus Kongsøre)

Sølv og bronse i VM for kokkelandslag

Selv med fire kategorigull, ble det ikke totalgull for kokkelandslaget senior eller kokkelandslaget junior i VM for kokkelandslag i Luxembourg. Men både sølv (junior) og bronse (senior) er mer enn godkjent. Sveits ble den store vinneren i årets VM.

Dermed er VM-seieren i 2008 fortsatt den siste VM-seieren for Norges kokkelandslag.

Sveits ble den store vinneren i VM for kokkelandslag. Alpelandet vant alle klassene i Culinary World Cup 2022.

Nederst i saken kan du se hvem som er med på tre norske kokkelandslagene (senior, junior og «Community Catering») i Culinary World Cup 2022 (VM for kokkelandslag) i Luxembourg.

Sølv til juniorlandslaget

Sølv til juniorkokkelandslaget i VM 2022. (Foto: Per Magne Dalen)

Kokkelandslaget junior konkurrerte i kategoriene «Chefs Table on fire», der de serverte fem retter til 12 gjester (fine dining), og i kategorien «Hot Kitchen – Restaurant of Nations», der de serverte en treretters meny med utpreget identitet fra det norske kjøkken til 70 gjester.

Laget fikk kategorigull i begge konkurransene.

Det ga en sammenlagt sølvmedalje. Sveits vant, mens Danmark fikk bronse.

Bronse til seniorlandslaget

Bronse til seniorkokkelandslaget i VM 2022. (Foto: Per Magne Dalen)

Kokkelandslaget senior konkurrerte i kategoriene «Chefs Table on fire», der de serverte sju retter til 12 gjester (fine dining), og i kategorien «Hot Kitchen – Restaurant of Nations», der de serverte en treretters meny med utpreget identitet fra det norske kjøkken til 110 gjester.

Laget fikk kategorigull i begge konkurransene, men det holdt heller ikke til gull. Sveits vant foran Sverige, med Norge som bronsevinner.

«Community Catering»

«Community Catering»-landslaget som deltok i VM i Luxembourg i 2022. (Foto: NKL)

«Community Catering»-landslaget konkurrerte i kategorien «Restaurant of Community Catering», der de serverte fire retter til 120 gjester, som en lunsj i en personalrestaurant, med et «kostøre» opp til 5 euro.

Laget fikk kategorisølv, og endte på åttendeplass totalt.

Sveits vant, Canada tok sølv og Danmark bronse.

– Hadde fortjent tre gull

President i Norske Kokkers Landsforening, Kim Håvard Larsen. (Foto: Morten Holt)

– Innsatsen er helt fenomenal, og resultatene er imponerende. Det at Norge kan komme hjem med to pallplasseringer, sølv til junior og bronse til senior er et meget sterkt resultat. Og «Community Catering» var rett og slett revolusjonerende i kategorien, og hadde fortjent gull, mener president i Norske Kokkers Landsforening, Kim- Håvard Larsen.

– Etter min mening er det norske «Community Catering»-lagets mat rett og slett banebrytende. Vi er med på å sette en ny standard for kantine- og institusjonsmat. Jeg tror vi innen relativt kort tid vil se at maten i denne konkurransen vil bevege seg i den retning som Norge leverte. Du trenger slett ikke jobbe på en trestjerners restaurant for å utfordre deg kreativt som kokk. Det jobber stadig flere flinke kokker på institusjoner og i kantiner. I Culinary World Cup var Norge rett og slett forut for sin tid og ble straffet for det. Men at dette er fremtiden, det er jeg ikke i tvil om, sier Larsen.

Stor betydning for Norge og bransjen

Et av bidragene til «Community Catering»-landslaget i VM for kokkelandslag 2022. (Foto: Stian Broch)

– Hva betyr de solide norske resultatene for Norge og for Norske Kokkers Landsforening?

– Det betyr enormt mye. Vi bruker store ressurser og tid på de norske kokkelandslagene for at de skal ha gode forhold slik at de kan vise frem mat-Norge og norske råvarer. Det legges merke til over hele verden og har også betydning for eksport av norske råvarer. I VM har vi brukt en rekke norske råvarer som flere nå har fått øynene opp for, sier presidenten.

I tillegg har oppmerksomheten som konkurransen har fått her hjemme betydning for interessen for faget. Bransjen skriker etter fagfolk og forhåpentligvis blir noen inspirert til å satse i faget. Det er slett ikke alle som vil bli konkurransekokk. Svært mange er bare opptatt av å lage god mat og glede sine gjester. Kokkefaget har mange muligheter og forhåpentligvis kan de norske kokkelandslagene vise frem gleden av å jobbe med mat, sier Larsen.

Stort apparat i sving

– Jeg vil rette en stor takk til deltakerne, men også til hele støtteapparatet rundt, sponsorer og de som har vært i Luxembourg og heiet frem de norske kokkene. Vi har kokker i verdensklasse, men de er også heldige som har et godt apparat rundt seg som jobber for at de skal lykkes. Det er mange som bør føle litt på stoltheten av fantastiske resultater i Luxembourg, sier Kim-Håvard Larsen.

Les også: Juniorlandslaget tok sitt andre kategorigull

Les også: Nytt kategorigull til seniorlandslaget i VM for kokkelandslag

Les også: Sølv til «Community Catering»-landslaget

Les også: Kategorigull til seniorkokkelandslaget

Les også: Også juniorene tok gull i VM for kokkelandslag

De norske menyene

En av rettene de norske kokkelandslagene serverte i VM 2022. (Foto: Stian Broch)

De norske kokkelandslagene har brukt det beste av norske råvarer som har skapt gastronomiske høydepunkt for både dommere og gjester. På menyen har det blant annet stått kveite, piggvar, ørret, okse, kalv, and og et vell av norske blomster, frukt, bær og grønnsaker.

De norske kokkelandslagene hadde valgt «Harvest» som tema for Culinary World Cup 2022.

Temaet gikk igjen i alle lagenes menyer og råvarevalg. De ønsket å få fram kvaliteten og at de letter etter gull i enhver innhøsting av norske råvarer og den særegne smaken som den sene høsten gir de norske råvarene.

Disse har deltatt på de norske kokkelandslagene i VM 2022

Det siste året har 27 kokker, tre kapteiner og en manager brukt all sin fritid for å kunne hevde seg i verdenstoppen. De norske kokkelandslagene har lagt ned mer enn 28 000 timer i trening og perfeksjonering i forkant av Culinary World Cup 2022 i Luxembourg.

Manager for alle de tre landslagene

Gunnar Hvarnes, er selvstendig næringsdrivende og jobber for Compass Group, fra Hvarnes, men bor i Sandnes.

Kokkelandslaget senior

Sebastian Myhre, kaptein, driver restaurant Stallen, fra Oslo

Kåre Andre Hjartholm, visekaptein, jobber for Søtt + Salt, fra Masfjorden

Kristoffer Westvik Lofnes, kokk, er selvstendig næringsdrivende, fra Måløy

Panupong Phengphen, kokk, jobber på Sentrum Spiseri Tynset, fra Trondheim

Sindre Iversen, kokk, jobber på Britannia Hotell, fra Tysvær

Aron Espeland, kokk, jobber for Brasserie France, fra Bryne

Jostein Torgersen, kokk, jobber på Kontrast, fra Bærum

Toum S.D. Ulseth, «Pastry Chef», jobber for Hegstad & Blakstad, fra Trondheim

Åshild Lerbak, «Pastry Chef», driver Fire makroner, fra Stange

Katrine Åsnes Gjesdal, «Pastry Chef», jobber på Statholdergaarden, fra Jølster

Kokkene som var kjøkkenet under konkurransen i Luxembourg, var:

Sebastian Myhre

Kåre Andre Hjartholm

Aron Espeland

Sindre Iversen

Panupong Phengphen

Toum D. Ulseth

Trym karlsen

Medhjelpere

Trym Karlsen, jobber på Restaurant Vaaghals, fra Sørumsand

Martin Greni, jobber på Vaaghals, fra Hurdal

Synva Gjerde Knapstad, jobber på Brimi, fra Voss

Mats Holmsen Eriksen, jobber på Michaels, fra Eidsvoll

Kokkelandslaget junior

Tonje Torvanger, kaptein, jobber på Statholdergaarden, fra Sogndal

Jon Erlend Matre, visekaptein, jobber for Kulinarisk Akademi, fra Tromsø

Håvard Onsøyen, kokk, jobber på Stock, fra Molde

Martine Espeland, kokk, jobber på Michaels, fra Bryne

Andreas Enger Fjellheim, kokk, jobber på Arakataka, fra Aurskog

Robert Haugen, kokk, jobber på Happolati, fra Bjørkelangen

Benjamin Granerud, kokk, jobber på Fyr Bistronomi, fra Oppegård

Christoffer G. Fallet, kokk, jobber på Plah, fra Flatdal

Johanna Magdeli Utvær, kokk, jobber på Tango, fra Barmen

Kokkene som var kjøkkenet under konkurransen i Luxembourg, var:

Jon Erlend Matre

Andreas Enger Fjellheim

Håvard Onsøyen

Robert Haugen

Christopher G. Saken

Martine Espeland

Johanna Magdeli

Kokkelandslaget «Community Catering»

Inger Renathe Østmo, kaptein, jobber i Compass Group, fra Lødingen

Grethe W. Rafaelsen, kokk, jobber på UNN i Tromsø, fra Skjervøy

Tore Stalsberg, kokk, jobber på Matimime Hotel Haugesund, fra Åsmarka

Siriyaporn Rithisirikrerg, kokk, jobber på Thon Hotel Lofoten og Svolvær, fra Kabelvåg

Vilde Nistad Strandos, «Pastry Chef», jobber i Mat so klart, fra Gol

Anette Myrhagen, kokk, jobber på Den norske ambassaden i Stockholm, fra Rælingen

Kokkene som var kjøkkenet under konkurransen i Luxembourg, var:

Grethe Waage Rafaelsen

Gates Stalsberg

Vilde Nistad Strandos

Siriyaporn Rithisirikrerg

Anette Myrhagen

Norske prestasjoner i verdensklasse

Culinary World Cup er en av verdens mest kjente gastronomiske konkurranser. Konkurransen har blitt arrangert av Vatel Club Luxembourg siden 1972. Konkurransen omtales som VM for kokkelandslag, og arrangeres hvert fjerde år, og har siden 1978 vært på den internasjonale bransjemessen Expogast i Luxembourg.

Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 blir den første i den 50-årige historien med konkurransekategorien «Chefs Table». Et svært viktig valg, slik at alle WACS konkurransene for kokkelandslag arrangeres med likt innhold og et riktig valg med tanke på vår tids krav til bærekraft. De norske kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge, norske kokketalenter til å bli vinnere i noen av verdens mest kjente og betydningsfulle kokkekonkurranser.

I den spede begynnelse ble de norske kokkelandslagene ledet av legendariske Paul Schaltenbrand og Arvid Skogseth. Et av de første talentene som oppnådde resultater fra denne tiden var Eyvind Helstrøm.

Gjennom konkurransens 50-årige historie vant Norge sist i 2006, med Sven Erik Renaa som manager og Gunnar Hvarnes som kaptein.

I 2018 vant både kokkelandslaget og juniorkokkelandslaget bronse sammenlagt.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS