Kåre André Hjartholm i aksjon for det norske seniorkokkelandslaget i VM. Det ble det til slutt bronse. (Foto: Rasmus Kongsøre)
Sølv og bronse i VM for kokkelandslag
Selv med fire kategorigull, ble det ikke totalgull for kokkelandslaget senior eller kokkelandslaget junior i VM for kokkelandslag i Luxembourg. Men både sølv (junior) og bronse (senior) er mer enn godkjent. Sveits ble den store vinneren i årets VM.
Dermed er VM-seieren i 2008 fortsatt den siste VM-seieren for Norges kokkelandslag.
Sveits ble den store vinneren i VM for kokkelandslag. Alpelandet vant alle klassene i Culinary World Cup 2022.
Nederst i saken kan du se hvem som er med på tre norske kokkelandslagene (senior, junior og «Community Catering») i Culinary World Cup 2022 (VM for kokkelandslag) i Luxembourg.
Sølv til juniorlandslaget
Sølv til juniorkokkelandslaget i VM 2022. (Foto: Per Magne Dalen)
Kokkelandslaget junior konkurrerte i kategoriene «Chefs Table on fire», der de serverte fem retter til 12 gjester (fine dining), og i kategorien «Hot Kitchen – Restaurant of Nations», der de serverte en treretters meny med utpreget identitet fra det norske kjøkken til 70 gjester.
Laget fikk kategorigull i begge konkurransene.
Det ga en sammenlagt sølvmedalje. Sveits vant, mens Danmark fikk bronse.
Bronse til seniorlandslaget
Bronse til seniorkokkelandslaget i VM 2022. (Foto: Per Magne Dalen)
Kokkelandslaget senior konkurrerte i kategoriene «Chefs Table on fire», der de serverte sju retter til 12 gjester (fine dining), og i kategorien «Hot Kitchen – Restaurant of Nations», der de serverte en treretters meny med utpreget identitet fra det norske kjøkken til 110 gjester.
Laget fikk kategorigull i begge konkurransene, men det holdt heller ikke til gull. Sveits vant foran Sverige, med Norge som bronsevinner.
«Community Catering»
«Community Catering»-landslaget som deltok i VM i Luxembourg i 2022. (Foto: NKL)
«Community Catering»-landslaget konkurrerte i kategorien «Restaurant of Community Catering», der de serverte fire retter til 120 gjester, som en lunsj i en personalrestaurant, med et «kostøre» opp til 5 euro.
Laget fikk kategorisølv, og endte på åttendeplass totalt.
Sveits vant, Canada tok sølv og Danmark bronse.
– Hadde fortjent tre gull
President i Norske Kokkers Landsforening, Kim Håvard Larsen. (Foto: Morten Holt)
– Innsatsen er helt fenomenal, og resultatene er imponerende. Det at Norge kan komme hjem med to pallplasseringer, sølv til junior og bronse til senior er et meget sterkt resultat. Og «Community Catering» var rett og slett revolusjonerende i kategorien, og hadde fortjent gull, mener president i Norske Kokkers Landsforening, Kim- Håvard Larsen.
– Etter min mening er det norske «Community Catering»-lagets mat rett og slett banebrytende. Vi er med på å sette en ny standard for kantine- og institusjonsmat. Jeg tror vi innen relativt kort tid vil se at maten i denne konkurransen vil bevege seg i den retning som Norge leverte. Du trenger slett ikke jobbe på en trestjerners restaurant for å utfordre deg kreativt som kokk. Det jobber stadig flere flinke kokker på institusjoner og i kantiner. I Culinary World Cup var Norge rett og slett forut for sin tid og ble straffet for det. Men at dette er fremtiden, det er jeg ikke i tvil om, sier Larsen.
Stor betydning for Norge og bransjen
Et av bidragene til «Community Catering»-landslaget i VM for kokkelandslag 2022. (Foto: Stian Broch)
– Hva betyr de solide norske resultatene for Norge og for Norske Kokkers Landsforening?
– Det betyr enormt mye. Vi bruker store ressurser og tid på de norske kokkelandslagene for at de skal ha gode forhold slik at de kan vise frem mat-Norge og norske råvarer. Det legges merke til over hele verden og har også betydning for eksport av norske råvarer. I VM har vi brukt en rekke norske råvarer som flere nå har fått øynene opp for, sier presidenten.
– I tillegg har oppmerksomheten som konkurransen har fått her hjemme betydning for interessen for faget. Bransjen skriker etter fagfolk og forhåpentligvis blir noen inspirert til å satse i faget. Det er slett ikke alle som vil bli konkurransekokk. Svært mange er bare opptatt av å lage god mat og glede sine gjester. Kokkefaget har mange muligheter og forhåpentligvis kan de norske kokkelandslagene vise frem gleden av å jobbe med mat, sier Larsen.
Stort apparat i sving
– Jeg vil rette en stor takk til deltakerne, men også til hele støtteapparatet rundt, sponsorer og de som har vært i Luxembourg og heiet frem de norske kokkene. Vi har kokker i verdensklasse, men de er også heldige som har et godt apparat rundt seg som jobber for at de skal lykkes. Det er mange som bør føle litt på stoltheten av fantastiske resultater i Luxembourg, sier Kim-Håvard Larsen.
En av rettene de norske kokkelandslagene serverte i VM 2022. (Foto: Stian Broch)
De norske kokkelandslagene har brukt det beste av norske råvarer som har skapt gastronomiske høydepunkt for både dommere og gjester. På menyen har det blant annet stått kveite, piggvar, ørret, okse, kalv, and og et vell av norske blomster, frukt, bær og grønnsaker.
De norske kokkelandslagene hadde valgt «Harvest» som tema for Culinary World Cup 2022.
Temaet gikk igjen i alle lagenes menyer og råvarevalg. De ønsket å få fram kvaliteten og at de letter etter gull i enhver innhøsting av norske råvarer og den særegne smaken som den sene høsten gir de norske råvarene.
Disse har deltatt på de norske kokkelandslagene i VM 2022
Det siste året har 27 kokker, tre kapteiner og en manager brukt all sin fritid for å kunne hevde seg i verdenstoppen. De norske kokkelandslagene har lagt ned mer enn 28 000 timer i trening og perfeksjonering i forkant av Culinary World Cup 2022 i Luxembourg.
Manager for alle de tre landslagene
Gunnar Hvarnes, er selvstendig næringsdrivende og jobber for Compass Group, fra Hvarnes, men bor i Sandnes.
Kokkelandslaget senior
Sebastian Myhre, kaptein, driver restaurant Stallen, fra Oslo
Kåre Andre Hjartholm, visekaptein, jobber for Søtt + Salt, fra Masfjorden
Kristoffer Westvik Lofnes, kokk, er selvstendig næringsdrivende, fra Måløy
Panupong Phengphen, kokk, jobber på Sentrum Spiseri Tynset, fra Trondheim
Sindre Iversen, kokk, jobber på Britannia Hotell, fra Tysvær
Aron Espeland, kokk, jobber for Brasserie France, fra Bryne
Jostein Torgersen, kokk, jobber på Kontrast, fra Bærum
Toum S.D. Ulseth, «Pastry Chef», jobber for Hegstad & Blakstad, fra Trondheim
Åshild Lerbak, «Pastry Chef», driver Fire makroner, fra Stange
Katrine Åsnes Gjesdal, «Pastry Chef», jobber på Statholdergaarden, fra Jølster
Kokkene som var kjøkkenet under konkurransen i Luxembourg, var:
Sebastian Myhre
Kåre Andre Hjartholm
Aron Espeland
Sindre Iversen
Panupong Phengphen
Toum D. Ulseth
Trym karlsen
Medhjelpere
Trym Karlsen, jobber på Restaurant Vaaghals, fra Sørumsand
Martin Greni, jobber på Vaaghals, fra Hurdal
Synva Gjerde Knapstad, jobber på Brimi, fra Voss
Mats Holmsen Eriksen, jobber på Michaels, fra Eidsvoll
Kokkelandslaget junior
Tonje Torvanger, kaptein, jobber på Statholdergaarden, fra Sogndal
Jon Erlend Matre, visekaptein, jobber for Kulinarisk Akademi, fra Tromsø
Håvard Onsøyen, kokk, jobber på Stock, fra Molde
Martine Espeland, kokk, jobber på Michaels, fra Bryne
Andreas Enger Fjellheim, kokk, jobber på Arakataka, fra Aurskog
Robert Haugen, kokk, jobber på Happolati, fra Bjørkelangen
Benjamin Granerud, kokk, jobber på Fyr Bistronomi, fra Oppegård
Christoffer G. Fallet, kokk, jobber på Plah, fra Flatdal
Johanna Magdeli Utvær, kokk, jobber på Tango, fra Barmen
Kokkene som var kjøkkenet under konkurransen i Luxembourg, var:
Jon Erlend Matre
Andreas Enger Fjellheim
Håvard Onsøyen
Robert Haugen
Christopher G. Saken
Martine Espeland
Johanna Magdeli
Kokkelandslaget «Community Catering»
Inger Renathe Østmo, kaptein, jobber i Compass Group, fra Lødingen
Grethe W. Rafaelsen, kokk, jobber på UNN i Tromsø, fra Skjervøy
Tore Stalsberg, kokk, jobber på Matimime Hotel Haugesund, fra Åsmarka
Siriyaporn Rithisirikrerg, kokk, jobber på Thon Hotel Lofoten og Svolvær, fra Kabelvåg
Vilde Nistad Strandos, «Pastry Chef», jobber i Mat so klart, fra Gol
Anette Myrhagen, kokk, jobber på Den norske ambassaden i Stockholm, fra Rælingen
Kokkene som var kjøkkenet under konkurransen i Luxembourg, var:
Grethe Waage Rafaelsen
Gates Stalsberg
Vilde Nistad Strandos
Siriyaporn Rithisirikrerg
Anette Myrhagen
Norske prestasjoner i verdensklasse
Culinary World Cup er en av verdens mest kjente gastronomiske konkurranser. Konkurransen har blitt arrangert av Vatel Club Luxembourg siden 1972. Konkurransen omtales som VM for kokkelandslag, og arrangeres hvert fjerde år, og har siden 1978 vært på den internasjonale bransjemessen Expogast i Luxembourg.
Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 blir den første i den 50-årige historien med konkurransekategorien «Chefs Table». Et svært viktig valg, slik at alle WACS konkurransene for kokkelandslag arrangeres med likt innhold og et riktig valg med tanke på vår tids krav til bærekraft. De norske kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge, norske kokketalenter til å bli vinnere i noen av verdens mest kjente og betydningsfulle kokkekonkurranser.
I den spede begynnelse ble de norske kokkelandslagene ledet av legendariske Paul Schaltenbrand og Arvid Skogseth. Et av de første talentene som oppnådde resultater fra denne tiden var Eyvind Helstrøm.
Gjennom konkurransens 50-årige historie vant Norge sist i 2006, med Sven Erik Renaa som manager og Gunnar Hvarnes som kaptein.
I 2018 vant både kokkelandslaget og juniorkokkelandslaget bronse sammenlagt.