Karina Monsen har ledet Sømna Kro & Gjestegård i en årrekke. (Foto: Morten Holt)

Sømnas navle

Sømna Kro & Gjestegård har blitt en navle i kommunen og lokalsamfunnet i kommunesenteret Vik. I sommermånedene inntar turistene stedet, men resten av året er kroa og gjestegården nesten som et samfunnshus å regne.

Publisert
Stig Magne Grøtheim arbeider i en 80 prosent stilling på Sømna Kro & Gjestegård. Her sammen med daglig leder Karina Monsen. (Foto: Morten Holt)

Det er en markant bygningsmasse som møter oss på Sømna. Gjennom årene har stedet vokst og vokst.

– Det er blitt et innholdsrikt bygg. Foruten kroa og rommene, leier vi ut lokaler til Helgeland Rehabiliteringssenter og Stiftelsen Nordnorsk Pensjonistskole. Rehabiliteringssenteret har alle måltider hos oss, og det sikrer helårsdrift. De fleste som da overnatter, er her fra tre til sju døgn. Pensjonistskolen arrangerer en rekke kurs og tilstelninger, og også de benytter seg av våre tjenester, forteller daglig leder for Sømna Kro & Gjestegård, Karina Monsen.

I tillegg leies deler av lokalene ut til Sømna kommune, som blant annet har bibliotek og kontorlokaler på stedet.

Monsen var daglig leder fra 2000 til 2007, men etter fire år borte, kom hun tilbake i 2011, og tok igjen på seg det daglige ansvaret for driften.

Sømna Kro & Gjestegård. (Foto: Morten Holt)

Startet som eldresenter

Det som i dag er kro og gjestegård, har en lang historie. På slutten av 80-tallet ble den første delen bygd opp – som Sømna-senteret.

– Den begynte som et eldresenter og en liten restaurant – med seks hotellrom. Siden er stedet sakte, men sikkert, blitt utviklet, og driften har endret seg, sier Monsen.

– Isolert sett har hotell- og restaurantdriften røde tall i hele vinterperioden, men det tar vi igjen i sommermånedene, forklarer hun.

Fra resepsjonsområdet. (Foto: Morten Holt)

De siste årene har det vært fine plusstall totalt for driften.

Lokalbefolkningen bruker stedet

Utenom høysesongen, er det i tillegg til rehabiliteringssenteret, kommunen og pensjonistskolen, lokalbefolkningen som sikrer driften.

– Vi har mange forskjellige tilstelninger her i løpet av året, og tilrettelegger for private selskap av alle slag. Dessuten legger foreningene sine møter hit, og hvis det blir arrangert kurs i bygda, er vi foretrukket som arena, forklarer Monsen.

Syklistene kommer

Det er enkel standard på rommene, men som gjest får du det som er nødvendig. Når turisttrafikken øker i mai/juni, fylles rommene opp. Belegget i den hektiske sommerferien ligger rundt 90 prosent.

– Mange reiser Kystriksveien, og vi ligger helt inntil, så mange finner veien hit. Dessuten har vi opplevd en markant økning av overnattende syklister de siste årene. De har med seg telt, men når det regner, så kommer de inn til oss, sier en smilende Monsen.

Les mer om Sømna Kro & Gjestegård i magasinet Horeca (nummer 7 2017)
Powered by Labrador CMS