Det er lett å imponere med god og hjemmelaget surkål til jul. (Foto: Frukt.no)
Det er lett å imponere med god og hjemmelaget surkål til jul. (Foto: Frukt.no)

Slik lager du surkål

Det er ingen kunst å lage god surkål – eller rødkål, og kål er en råvare som er lett å få tak i, og som holder seg godt gjennom vinteren.

Publisert

– Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan kokes dagen i forveien, for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bare halvparten kan lage sin egen surkål

Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke, men siden det er jul bare en gang i året tenker vi at grønnsakene som utgjør en så stor del av retten også fortjener oppmerksomhet.

En undersøkelse gjennomført for et par år siden viser at mange lager sin egen kålrotstappe, men bare halvparten vet hvordan de skal lage sin egen surkål.

Surkål

Ingredienser

* 750 g hodekål

* 2 epler (kan sløyfes)

* 1 ts salt

* Ca. 2 ts karve

* 2½ dl vann eller kraft

* 2 ss eddik, 7 %

* 2 ss sukker

Fremgangsmåte: Kålen renses for eventuelle stygge blader og skjør ut kjernen i midten. Kålen snittes fint opp, og legges lagvis med salt, karve og eplebåter i en kjele. Hell på vann, med eddik og sukker og la det småkoke en times tid, mens du gjør noe annet. Dette kan godt gjøres kvelden før kvelden, og det vil garantert bidra til julestemning i huset.

Den karakteristiske smaken av karve hører julen til

Både surkålen og akevitten får smaken fra dette krydderet. Karven vokser vilt i Norge og har vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve virker apetittstimulerende ved at den gir økt utskilling av magesaft og galle og stimulerer fordøyelsen. (Wikipedia).

Det kan jo være hensiktsmessig når vi spiser mer og fetere mat enn vi kanskje er vant til.

Er du ikke så glad i karvesmaken kan rødkålen være et godt alternativ. Den røde kålen er jo også lekker på tallerken. Den passer supert til ribbe og brukes også ofte til fugl.

Rødkål

Er du ikke så glad i karve, så kan rødkål være et alternativ. (Foto: Frukt.no)
Er du ikke så glad i karve, så kan rødkål være et alternativ. (Foto: Frukt.no)

Ingredienser

* 750 g rødkål

* 2 epler (kan sløyfes)

* 1 ts salt

* 2½ dl kjøttkraft eller vann

* 2 ss eddik, 7 %

* 2 ts sukker

* 2 ts malt allehånde

Fremgangsmåte: Snitt kålen fint, skjær epler i båter. Legg rødkål og epler lagvis med krydder i en kjele. Tilsett kraft eller buljongvann og eddik. Kok opp og la alt trekke i 45 minutter. Rør godt så kålen ikke svir seg. Smak også gjerne til med et par spiseskjeer solbærsirup. Litt rosiner eller tørket fiken i strimler (2 – 4 ss) i siste kokeminutt setter en ekstra spiss på rødkålen.

Les mer på Frukt.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS