Juryen i Det Norske Måltid i aksjon i Stavanger. (Foto: Det Norske Måltid)
Etter tre dager med nøye smaking og vurdering, har en jury sammensatt av kokker, sommelierer, bakere og matambassadører utnevnt åtte delfinalister som går videre innen hver av de 13 kategoriene.
Se alle delfinalistene lengre ned i saken
I Måltidets Hus i Stavanger fikk juryen smake på et enormt variert utvalg av ost, spekemat, sjømat, iskrem, sider og mye mer. Første delmål er nå nådd for 104 av de rekordmange påmeldte til Det Norske Måltid 2020.
– Det er alltid utrolig gøy å se hvor mange forskjellige godsaker som blir presentert under denne konkurransen. Jeg skjønner godt at det er vanskelig for juryen å måtte velge vekk noe av det, men da vet vi jo at de valgte delfinalistene har kommet med noe skikkelig spesielt, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.
Finale i Stavanger 5. februar 2021
Årets delfinaler arrangeres på litt annerledes vis enn tidligere år, på grunn av ulike restriksjoner som følge av koronapandemien. Derfor arrangeres årets delfinaler i Oslo 15.-17. september, hvor delfinalistene skal konkurrere på nytt, og 3 finalister i hver kategori blir utnevnt, totalt 39 finalister.
Den endelige finalen arrangeres i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, fredag og lørdag 5.-6. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.
Delfinalister i Det Norske Måltid, sesong 13 (2020)
Delfinalister - Årets bakst
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet – Innlandet
Varmrøkt laks med koriander og chili, Reinhartsen – Agder
Kaldrøkt ørret, Reinhartsen – Agder
Gryteklar tørrfiskfilet #lbergsonner, L. Berg sønner as – Nordland
Delfinalister – Årets søtsak
Multekrem, Trondheim sjokolade – Trøndelag
Honningdrøm, Emauspub & spiseri – Nordland
45% melkesjokolade med Undredal brunost, Fjåk chocolate – Vestland
Chili 50%, XOCO by Corina – Rogaland
Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori – Oslo
Brunost og rømme, Trondheim sjokolade – Trøndelag
Sjysprut, Emauspub & spiseri – Nordland
Tindved konfekt med hvit sjokolade, Fjåk chocolate – Vestland
I tillegg deles Det Norske Måltids hederspris ut i finalen.
Produktinnovasjon og tradisjon
Av dommere til stede i Stavanger for første juryering var blant annet: Jørn Lie - Gamle Rådhus, Code restaurant, Vaaghals (Oslo), Runa Kvendseth – Renaa (Stavanger), Frode Selvaag - Ryfylkekokken (Stavanger), Jarle Madsen - Jarles vinskole/St.13 (Stavanger), May Britt Aagaard - Spiselandslaget, dommer MasterChef (Oslo), Mette Evensen, Røst teaterbistro (Trondheim), Gunnar Bakke (daglig leder i Baker- og Konditorbransjens Landsforening) og Thomas Digervold, Fest i Kjeften (Bergen) med flere.
Det var mye som falt i smak blant juryen:
– Jul, påske og 17.mai på en gang, sier Gunnar Bakke, daglig leder Baker- og Konditorbransjens Landsforening ved forrige ukes evaluering.
– Her er det utallige muligheter til videre produktutvikling - et unikt produkt, sier Frode Selvaag, Ryfylkekokken, uten at hverken han eller de andre får avsløre hvilke av produktene de viser til, det må spares til den endelige kåringen i februar.
Deltagere får ikke stille med samme produkt som de har vunnet med tidligere, eller et produkt som er for likt en tidligere vinner.
– Disse kriteriene sikrer innovasjon og nytenkning også i matverdenen og skaper motivasjon for å tenke utenfor boksen, selv med tradisjonelle norske råvarer. Dette er utrolig viktig for å drive Norge fremover som en Matnasjon, sier Kristin Austigard.