Bartender Bacardi
Bartender Bacardi

Bacardidrinker fra Cuba

Mojito, Daiquirí, Bacardi Cocktail, Cuba Libre og Mismo er alle Bacardi-drinker som ble oppfunnet på Cuba på 1800-tallet.

Publisert

Utviklingen av drinkene var sterkt influert av Bacardi Superior lettere, mer balanserte, forfriskende og konsistente smak, enn konkurrentenes som ofte kunne være både ram og smakløs og ofte kunne smakte ulikt fra en gang til den neste.

Den var måten Bacardi Superior komplimenterte snarere enn dominerte eller forsvant i blandingene som gjorde drinkene til en del av arven etter Don Facundo. Det er forstsatt årsakene til at cocktailpionerene den dag i dag vender seg til Bacardi Superior når også nyheter skal lages.

Før Don Facundo Bacardi Massó kunne presentere sin Bacardi Superior i 1862, skulle cocktailene døyve den ramme smaken av sprit.

Mojito.

Det nye med Don Facundos rom var at den med sin lettere, mer balanserte, forfriskende og konsistente smak, verken dominerte eller forsvant i en blandet drink. Den komplimenterte de ulike ingrediensene. Som et resultat av dette, fikk bartendere verden over inspirasjon til å lage drinker med Bacardi Superior og utvikle en ny type cocktailer som fremdeles er populære den dag i dag.

Mojito

Mojito er Cubas uoffisielle nasjonaldrink. Drinken ble utviklet på Cuba på 1800-tallet og selv om opphavet og navnet er noe usikkert antas den å sin opprinnelse i en medisindrikk kalt ”The Draque” utviklet i 1586 av Richard Drake som seilte under kaptein Sir Francis Drake på ordre fra Englands dronning Elizabeth1 om å plyndre spanske byer i ”den nye verdenen”.

Drikken The Draque var en opprinnelig blanding av rå sprit fra sukkerrør, sukker, lime og mynte, og ble benyttet for å kurere feber og forkjølelse. Sir Francis Drake som alltid hadde mynte om bord på skipene sine blandet mynten med rom og lime for å beskytte mannskapet sitt mot sykdom.

Da skipet deres ankom Havana hadde Kong Filip II av Spania advart den spanske guvernøren på Cuba om Drakes ankomst og hans intensjon om å ta aztekergullet som lå lagret i byens kongelige skattkammer. Havana var tilsynelatende godt forberedt. Men til alles forbløffelse kunne kaptein Drake etter flere dager ved kai forlate den rikeste havnen i Vestindia etter å ha avfyrt bare noen få skudd. Dermed forlot skipet havnen uten å ha gjort noen erobringer foruten å ha spredt kunnskapen om medisinsdrikken ”The Draque” på øya. Drikken ble kjent som både ”The Draque”, ”Drak” eller ”Drac”.

På Cuba ble drikken servert med en tresleiv med et håndtak laget av hanefjær (en "cock`s tail") og ble i hovedsak brukt til medisinske formål. Under en av de verste koleraepidemier noen gang i Havana skrev forfatteren Ramon de Paula: "Hver dag kl. 11 tar jeg litt Drake laget med aguardiente, og jeg klarer meg derfor bra."

På slutten av 1890-tallet ble sukkerrørspriten byttet ut med Bacardi Superior-rom og blandet med en dose mineralvann. Og dermed var mojitoen født. Ellers som Frederick Villoch beskrev det i 1940: "...da aguardiente ble erstattet med rom, skulle The Drake få navnet Mojito." Ernest Hemingway skrev en gang at det å drikke en mojito, var som å iføre seg et emblem for cubansk tradisjon og kultur: Det var ikke bare en drink – det var et nasjonalsymbol.

Når det gjelder navnets historie for hvordan drinkens navn ble endret fra ”The Draque” til ”Mojito” er det ingen som kjenner med sikkerhet. Noen sier det kommer av spansk "mojar", som antyder noe vått/fuktig. Andre tror det kommer av det afrikanske ordet "mojo" som betyr en liten forhekselse/magi. Uansett fortsetter Cubas eldste cocktail, laget med Bacardis Superior-rom, å leske og fortrylle alle som nyter den.

Den originale Mojito

Ingredienser:

* 12 mynteblader,

* ½ lime i båter

* 2 ts sukker

* 5 cl Bacardi Superior

* Soda

* Knust is

* Myntestilk

Fremgangsmåte: Lime og sukker muddles i et glass. Gi myntebladene ”en klaps” før de legges ned i glasset sammen med limebladingen. Fyll opp glasset med knust is og Bacardi Superior.

Rør i blandingen med en barskje. Fyll opp med mer knust is og soda. Pyntes med en myntestilk Mojito er en litt søt drink, gjør den gjerne surere med limesaft eller søtere med sukker. Balansen bestemmer du. Husk at sukkeret fremhever myntesmaken.

Mismo

Mismo.

"Det spredte seg raskt", rapporterte New York Tribune. "Nå vet alle bartendere i Santiago hva du vil ha hvis du bestiller en mismo. Faktisk hører du svært sjeldent snakk om Bacardi og selters lenger".

I 1899 var det en gjeng med amerikanere som var på Cosmopolitan Club i Santiago. Da de bestilte drinker ba en av deres cubanske venner om en bacardi med selters (soda). En annen cubansk gav beskjed til bartenderen om en ”lo mismo” – som betyr ”det samme” på spansk. Amerikanerne som var svært ivrige etter å følge lokale skikker bestilte dermed ”lo mismos”.

Neste dag når de ankom Cosmopolitan Club bestilte de alle en runde ”mismos” og dermed var en ny populær drink etablert.

Den originale Mismo

Ingredienser:

* 5 cl Bacardi Superior

* 10 cl Soda

* 1 limebåt

* Knust is

Fremgangsmåte: Fyll et glass med knust is og tilsett saften av en limebåt. Hell over Bacardi Superior.Tilsett soda.Bland ingrediensene godt før servering.

Cuba Libre

Drinken ”Cuba Libre” fikk sitt navn på ”The American Bar” en ettermiddag i 1900 under den amerikanske intervensjonen på Cuba i forbindelse med Cubas uavhengighetskrig mot Spania. Det var Rodriguez Emilito Bacardi som arbeidet på kontoret i sambandstjenesten som sammen med den amerikanske kaptein Russell som en ettermiddag dro på baren sammen. Rodriguez Emilito Bacardi, som bare var fjorten år bestilte en Coca Cola. Kaptein Russell bestilte sin vanlige Bacardi med Coca Cola med en skive fersk lime.

Det var mange andre amerikanske soldater på ”The American Bar” den dagen og de spurte hva kaptein Russell bestilte og han oppfordret dem til å bestille en Bacardi med Coca Cola. De ble straks begeistret og en av dem spurte hva drinken het.

Da Russell ikke hadde noe navn på drinken forslo en av soldatene at de skulle gi den et navn. ”Hva med Cuba Libre?” foreslo en soldat, som betydde ”Et fritt Cuba”. De ble enige om at et var et godt navn og det ble bestilt en ny runde med Bacardi og Coca Cola med en skive fersk lime, under navnet ”Cuba Libre” for første gang i historien. Snart drakk hele baren drinken og da foreslo kaptein Russell en samlet skål for ”Por Cuba libre!” som en markering av "det frie Cuba". Og slik ble navnet hengende ved den gode blandingen.

Cuba Libre.

Cuba Libre-drinkene som ble blandet den kvelden innholdt Bacardi Oro-rom. I dag brukes den lettere og mer forfriskende Bacardi Superior sammen med Coca Cola – og drinken er fremdeles verdens mest etterspurte spritholdige cocktail.

Den originale Cuba Libre:

Ingredienser:

* 5 cl Bacardi Oro

* 2 limebåter

* Coca Cola

Fremgangsmåte: Fyll et longdrinkglass med is og hell over Bacardi Oro. Skvis over limebåtene og fyll opp med Coca Cola. Rør forsiktig før servering.

Cuba Libre med Bacardi Superior:

Ingredienser:

* 5 cl Bacardi Superior

* 2 limebåter

* Coca Cola

Fremgangsmåte: Fyll et longdrinkglass med is og hell over Bacardi Oro. Skvis over limebåtene og fyll opp med Coca Cola. Rør forsiktig før servering.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS