Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Eksporterte sjømat for 42,6 milliarder

Norge eksporterte sjømat for 42,6 milliarder kroner i første halvår i 2016. Det er en økning på 25 prosent eller 8,6 milliarder kroner målt mot første halvår 2015. Til sammenligning eksporterte Norge for rundt 16 milliarder i samme periode for 10 år siden.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Norges sjømatråd.
Illustrasjonsfoto: Norges sjømatråd.

– Den norske sjømatnæringen opplever en enorm vekst i eksportverdi første halvår. Prisen på laks stjeler de fleste overskriftene, men så og si hele sjømatnæringen har hatt et fantastisk første halvår. De gode tallene viser at det er stor etterspørsel og at vi oppnår gode priser for den norske sjømaten. En gunstig valutasituasjon bidrar selvsagt positivt, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

De største vekstmarkedene er Polen, Frankrike, USA og Italia.

28 prosent økning på laks

Det ble eksportert laks for 27,9 milliarder kroner i første halvår. Det er en økning på 28 prosent, eller 6,1 milliarder kroner sammenlignet med første halvår i 2015. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk norsk laks var i juni måned 65,43 kroner per kilo mot 40,85 kroner i juni i fjor.

-– Økt etterspørsel etter laks globalt i kombinasjon med redusert eksportvolum fra Norge har drevet prisen oppover. EU-markedet har beholdt sin andel av den norske eksporten, mens eksporten til USA har økt og står nå for 6 prosent av den norske eksporten av laks, sier analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Norge eksporterte ørret for 1,9 milliarder kroner i første halvår. Det er en økning på 103 prosent eller 978 millioner kroner fra første halvår i fjor.

Økning for fersk- og fryst torsk

Det ble eksportert fersk torsk, inklusiv filet, for 1,6 milliard kroner i første halvår. Det er en økning på 16 prosent eller 218 millioner kroner sammenlignet med første halvår 2015. Det ble eksportert fryst torsk, inklusiv filet, for 1,3 milliarder kroner i første halvår. Det er en økning på 40 prosent eller 364 millioner kroner sammenlignet med første halvår 2015.

– Norge eksporterte torsk og hyse samlet for over 5,8 milliarder kroner i første halvår 2016, noe som betyr rekord for begge artene. Spesielt ferske og frosne produkter trekker opp, men med gode priser i nesten alle produktkategorier, ender vi med tidenes halvår for hele torskefisk-kategorien, sier analytiker Ørjan Olsen i Norges sjømatråd.

Ned for klippfisk, opp for sild og makrell

Det ble eksportert klippfisk for 1,6 milliarder kroner i første halvår. Det er en nedgang på 12 prosent eller 229 millioner kroner sammenlignet med første halvår 2015. Det ble eksportert saltfisk for 898 millioner kroner i første halvår. Det er en økning på 6 prosent.

Norge eksporterte sild for 1,4 milliarder kroner i første halvår. Det er en økning på 52 prosent eller 476 millioner kroner sammenlignet med første halvår 2015. Norge eksportert makrell for 1,2 milliarder kroner i første halvår, noe som er en økning på 37 prosent.

– Pris- og volumvekst for både sild og makrell har økt eksportverdien for pelagisk fisk første halvår 2016. De største vekstmarkedene for sild har hittil i år vært Polen og Tyskland, mens Japan og Ghana er markedene som har økt mest for makrell, sier analytiker Paul T. Aandahl.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS