Raclette-ost fra Thorbjørnrud. (Foto: Josefin Linden)
Raclette-ost fra Thorbjørnrud. (Foto: Josefin Linden)

Raclette-ost smeltet fagjury

Osten Raclette fra Thorbjørnrud Ysteri er tildelt Spesialitet-merket.

Publisert
Administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist, hotelleier Olav Lie Nilsen og meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad. (Foto: Josefin Linden)
Administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist, hotelleier Olav Lie Nilsen og meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad. (Foto: Josefin Linden)

– Raclette er rett og slett fantastisk godt, en ost som virkelig smelter hjertet til alle oste-elskere, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Hun delte ut Spesialitet-merket for unik smak til osten Raclette fra Thorbjørnrud Ysteri under et arrangement på Thorbjørnrud Hotell.

Lages med norsk vri

I det gamle svømmebassengområdet på Thorbjørnrud Hotell ligger Norges eneste «in-house» hotellysteri. Der lages det både en norsk utgave av Cheddar og Raclette. Begge internasjonalt kjente ostetyper, men her lages de med norsk vri. Thorbjørnrud Ysteri har fra tidligere fått godkjent sin Cheddar som Spesialitet.

For å forsyne hotellet med lokale råvarer, driver hotellets eier Olav Lie Nilsen Øvre Kjekshus Gård. Her er det både Norsk rødt fe (NRF) og Jersey-kyr.

Jerseymelken er særlig gunstig for ysting på grunn av sin unike fett- og proteinsammensetning. Racletten som lages på Hadeland er spesielt tilpasset den lokale melken fra Øvre Kjekshus gård.

Thorbjørnrud Raclette vant også super-gold under oste-VM i Bergen i 2018.

Raclette-ost fra Thorbjørnrud. (Foto: Josefin Linden)
Raclette-ost fra Thorbjørnrud. (Foto: Josefin Linden)

Nå ut til nye kunder

– Det som gjør Spesialitet-merket viktig for oss er den ekstra anerkjennelse av at våre produkter er av ypperste kvalitet og er i den øverste ligaen av norsk lokalmat. Det gir oss mulighet til å profilere oss på nye arenaer i samarbeid med Matmerk og å nå ut til nye kunder. Vi tror også at forbrukerne anerkjenner Spesialitet-merket og forbinder dette med produkter av unik kvalitet, sier meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad fra Thorbjørnrud Ysteri.

– Det helt spesielle med vår Raclette er den gode smaken som kommer fra den fantastiske melka som kyrne våre produserer av å beite på Hadelands kulturlandskap og ostens genuine smelte-egenskaper.

En alt-i-ett-ost

– Vi skal ikke skryte på oss å ha funnet opp Raclette, men vi tar gjerne ansvar for å gjenopplive og formidle denne upretensiøse og sosiale måltidsopplevelsen med en norsk vri på ost og tilbehør. Raclette er like god på skiva til frokost som smeltet til fest på kvelden. En alt-i-ett-ost med andre ord, sier meieribestyreren.

– At den er god, det kan jeg skrive under på, sier Nina Sundqvist. Denne osten smeltet ostehjertene til hele fagjuryen da vi gjorde vår vurdering. At den vant en gullmedalje i oste-VM bare understreker den høye kvaliteten det er på alle ostene fra Thorbjørnrud Ysteri. Vi er stolte over å ha dem som merkebrukere i Spesialitet: Merkeordningen for utvalgt lokalmat, sier Sundqvist.

Utvalgt av fagjury

Merkeordningen «Spesialitet» er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokalmat- og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkterne skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS